Pandemian rajalla - Ulkomaat | HS.fi

Portugalin ja Espanjan välisellä rajanylityspaikalla on tiukat tarkastukset koronavirustilanteen takia. Kuva: Ana Brigida

Pandemian rajalla

Portugali säästyi Espanjan kohtalolta, mutta miten käy, kun raja avataan? HS vieraili rajakaupungissa, jonka asukkaat haaveilevat paluusta normaaliin.

Julkaistu: 15.5. 11:38, Päivitetty 15.5. 15:33

VALENÇA.

Rajapoliisi Andreia Soares pysäyttää Espanjaan rekisteröidyn henkilöauton ja pyytää asiakirjoja nähtäväksi.

Pikainen vilkaisu varmistaa, että autoa kuljettava mies on saapumassa töihin Portugaliin yli rajajoki Minhon, espanjaksi Miñon.

Tässä kulkee raja, jonka toisella puolella Espanjassa koronavirus on vienyt parissa kuukaudessa yli 27 000 henkeä. Pari kuukautta sitten puhjenneen terveyskriisin ajan portugalilaiset ovat hermoilleet, toistuuko naapurivaltion katastrofi täällä.

Pahimmat pelot eivät ole toteutuneet. Portugali sai leviämisen ripeästi aisoihin. Pandemia on alkanut talttua koko Pyreneiden niemimaalla. Rajan avaamisaikataulu pelottaa silti.

Rajapoliisi Soares tervehtii tyynesti kohdalleen pysähtyviä kuljettajia. Keneltäkään ei mitata lämpöä.

”Osa tällä puolen rajavyöhykettä työskentelevistä on jo painunut mieleeni. He kulkevat yli useitakin kertoja päivässä”, portugalilainen Soares sanoo HS:lle.

Portugalilaisen Valençan ja espanjalaisen Tuin kaupunkien välinen ylityspaikka on perinteisesti koko rajan vilkkain eikä sitä edes huomaa. Nyt ajoneuvot matelevat jonossa molemmissa päissä siltaa kontrollin takia.

Espanja ja Portugali sulkivat 1 200 kilometrin pituisen maarajansa äkkipäätöksellä maaliskuun puolivälissä, jotta virus saataisiin aisoihin. Voimaan astuivat ankarat, ylikulkuliikennettä säätelevät määräykset. Vuohilaumojen kulkemia kärryteitäkin on teljetty betoniporsain. Ajoneuvot pääsevät läpi pelkästään yhdeksän raja-aseman kautta, jos luvat ovat kunnossa.

Kontrollin ennakoitiin jatkuvan ensin vain kuukauden verran ja viimeksi tämän viikon perjantaihin. Mutta sulku jatkuu.

Espanjan hallitus ei halua vaarantaa loiventuneita tartuntakäyriä 47 miljoonan asukkaan maassa höllentämällä rajavalvontaa.

HS vietti päivän vilkkaalla raja-asemalla ja haastatteli paikallisia myös viereisessä Valençan rajakaupungissa Pohjois-Portugalissa. Kaikki sanovat kaipaavansa helppoa kulkemista ja asiointia naapuriin puolin ja toisin. Mutta jos jollakin on syytä pelkoon liikkumisen vapautuessa, niin portugalilaisilla, eräs haastateltava linjasi.

Atlanttiin virtaavan Minhojoen vastarannalta kantautui viime päivinä pelkkiä epävirallisia tietoja valvonnan päättymisestä. Vahva arvio oli kesäkuun 8. päivä. Espanjaan kuuluvan vehreän Galician itsehallintoalueen taloja ja pihapiirejä näkyy tänne selvästi.

”Päätösvastuun rajan avaamisesta kantavat valtiolliset poliitikot”, rajapoliisin ylitarkastaja António Lima tähdentää.

Rajavalvonnasta ja maahanmuutosta vastaavan viraston ylitarkastaja António Lima arvelee, että Espanjan pahempi koronatilanne huolestuttaa osaa portugalilaisista rajaliikenteen vapautuessa. ”Aikataulusta päättäminen kuuluu valtioiden poliitikoille”, hän kertoo maiden vilkkaimmalla ylityspaikalla Valençassa Pohjois-Portugalissa. Kuva: Ana Brigida

Päätös tulikin myöhään keskiviikkona ja astui voimaan samantien puolenyön jälkeen torstaina. Portugali julkaisi asetuksella, että tämä EU-maiden sisäraja pidetään kiinni 15. kesäkuuta saakka ilman välipuheita.

Valtalehti Público uutisoi, että Lissabonin ja Madridin välille kehkeytyi rajasta kitkaa. Espanja alkoi velvoittaa karanteeniin lähes kaikki maahantulijat rajavyöhykkeen väestöä lukuunottamatta torstaista alkaen, mikä lehden mukaan yllätti Portugalin.

Kolmen työmaakopin kontrolliasema luotiin Valençan ja Tuin jokisillalle pikavauhtia tyhjästä. ”Tuhatkunta ihmistä pendelöi päivittäin töihin raja-aseman poikki”, ylitarkastaja António Lima arvioi.

Ääntä pitää haastattelussa korottaa. Muutoin puhe tukahtuu suu- ja nenämaskin läpi sekä raskaiden kuljetusajoneuvojen jylinässä. Niitä kulkee rajan yli eniten. Rekat ja säiliöautot rahtaavat osin elintärkeitä lasteja Turkista, Puolasta ja Brasiliasta saakka.

Virkavallan ohittaa tässä nelisenkymmentä prosenttia kaikesta Portugalin ja Espanjan välisestä sallitusta liikenteestä, ylitarkastaja Lima kertoo. Maaliskuun puolivälistä viime viikkoon mennessä koko rajan yli kulki runsaat 317 000 ajoneuvoa.

Portugalilainen rajapoliisi tutki Valençan raja-asemalla Pohjois-Portugalissa, oliko Espanjan puolelta ajavalla kuljettajalla asianmukaiset luvat saapua maahan. Naapurimaat sulkivat maarajansa koronatartuntojen leviämisen estämiseksi pian kaksi kuukautta sitten. Kuva: Ana Brigida

Hän ounastelee, että osa portugalilaisista varmasti hermoilee espanjalaisten vuoksi liikkumisen vapautuessa.

”Tässä oli ensin vilkas liikenne, kun ihmiset kiirehtivät kotiseuduilleen. Henkilöliikenne tyrehtyi sitten lähes täysin. Portugali on keventänyt koronamääräyksiä, joten ylittäjiä on taas enemmän. Lisäksi näkyy EU-kansalaisia, jotka alkavat palailla rekisteröityyn asuinpaikkaansa Portugalissa.”

Espanjalaiset ihailevat pienemmän länsinaapurin menestystä koronan hoidossa. Mikä on Portugalin salaisuus, ihmetteli Espanjan valtalehti El País maanantaina.

Kymmenen miljoonan asukkaan Portugalissa teho-osastot eivät ole ylikuormittuneet. Virallisesti vahvistetut tartunnat myötäilevät Ruotsin tasoa, mutta menehtyneiden määrä on jäänyt vain hiukan yli kolmannekseen Ruotsista. Espanjan väkilukuun suhteutettuna kuolleita on viisi kertaa vähemmän. Torstain tietojen mukaan covid-19-tautiin oli kuollut Portugalissa 1 175 ihmistä.

”Pandemia on onneksi rauhoittumassa Galiciassa. Noudatamme karanteenimääräyksiä, kunnioitamme turvavälejä ja ulkoilulle asetettuja kellonaikoja pienellä kotipaikkakunnallamme Porriñossa. Katuja desinfioidaan alituiseen. Elämä on astetta vapaampaa”, espanjalainen Cecilia Iturrios, 63, iloitsee auton ikkunasta.

Ratissa istuu portugalilainen puoliso Luís Alberto Triana, 69. ”Käymme hakemassa postia yrityksestäni Portugalin puolella sekä lääkärissä sadan kilometrin päässä Porton kaupungissa”, mies kertoo.

Pariskunta pysähtyy hetkeksi juttelemaan rajatarkastuksen jälkeen. Rajasulku on johtanut lomautuksiin ja käynyt kipeästi monien kukkaroon, lähihoitajana työskentelevä Iturrios suree.

Espanjan väestöstä puolet on päässyt nauttimaan uusista helpotuksista maanantaista lähtien.

Osa itsehallintoalueista ja parhaiten koronasta selvinneet joidenkin hallintoalueiden maakunnat siirtyivät kaikkein tiukimmasta, tähän asti koko maata sitoneesta karanteenista astetta lievempään. Espanjan pääministerin Pedro Sánchezin hallitus on laatinut neliasteikkoisen koronakevennysstrategian, jonka onnistumista tarkistetaan noin kahden viikon välein.

Ankarin nolla-aste pysyy yhä voimassa Madridin alueella sekä muun muassa Barcelonassa. Lievintä nelosvaihetta kutsutaan ”uudeksi normaaliksi”, johon pääministerin mukaan tähdätään kesäkuun lopulla tautitilanteen salliessa.

Nyt ykkösvaiheeseen päässeiden alueiden väelle suodaan perhetapaamiset kymmeneen henkeen saakka, ulkona voi juhlistaa alle kahdensadan ja sisätiloissa alle 30 hengen kulttuuritapahtumia. Kuolleille voi vihdoin heittää hyvästejä pienissä hautajaisissa.

Ykkösvyöhykkeiden huojentuneita ihmisiä on näkynyt alkuviikon uutisissa ulkoterasseilla lounastamassa, kahvilla ja drinkeillä ensimmäistä kertaa 57 päivään. Katukahvilat ja ravintolat saavat palvella vain puolta aiemmasta asiakaspaikoistaan ja pelkästään ulkopöydissä.

”Rajan täytyisi vapautua samaan malliin, vaikka valvonta on tietenkin ollut hyvä asia”, espanjalainen Celso Martínez Riveiro esittää, kun hän ylittää rajasillan työpaikalleen.

Rajasulku on kasvattanut espanjalaisen ruusujen tukkukauppiaan Celso Martínez Riveiron päivittäistä työmatkaa 90 kilometrin verran, kun hän ajaa yritykseensä kontrolliaseman kautta Portugalin puolelle. Kuva: Ana Brigida

Yrittäjän matkamittariin on karttunut arkipäivisin 90 ylimääräistä kilometriä. Aiemmin viidentoista minuutin työmatkaan kuluu nyt vähintään tunti, koska yli ei pääse tavanomaisesta paikasta, tukkukauppias kertoo.

”Tuon ruusuja Etelä-Amerikasta ja orkideoita Thaimaasta. Toiminta on hiipunut kymmenekseen normaalista: kuljetuslentoja ei ole, kuolleet eivät ole saaneet kukkaseppeleitä eikä häitä ole voinut pitää”, hän sanoo.

Ilmassa lemahtaa lipeä. Rajakaupunki Valençan puhtaanapitoyksikön suojapukuiset työntekijät ruiskuttavat asvalttia puhtaaksi rajakoppien molemmin puolin. Vetinen huntu pisaroi säiliöauton letkusta iholle.

Puhtaanapitotyöntekijät desinfioivat koronaviruksen vuoksi säännöllisesti Portugalin ja Espanjan vilkkainta rajanylityspaikkaa Valençan ja Tuin kaupunkien välillä. Kuva: Ana Brigida

Mäenharjalla sijaitsevan ikivanhan kaupungin johto on rajavartijoiden mukaan antanut vankkaa taustatukea, sillä se luovutti työmaakopitkin käyttöön.

Valençan johtaviin virkamiehiin lukeutuva Mário Rui Oliveira, 43, kertoo paikallisista koronamurheista HS:lle kotikaupungin suuren linnoituksen muureilla. Nyt kun covid-19-infektiot ovat hellittämässä, taloushuolet pusertavat yhä lujemmin rajaseudun asukkaita molemmin puolin, Oliveira sanoo.

”Rajan olisi voinut avata meidän puolesta vaikka tänään! Nythän on niin, että jos tauti ei tapa, niin parannuskeino on melkein koitumassa kuolemaksi”, hän sanoo.

Hän uskoo, että kun molempien maiden terveysviranomaisten turvaohjeita noudatetaan tunnontarkasti, elämä voisi hiljalleen palautua uomiinsa uuden todellisuuden rajoissa. ”Ensin varmasti ollaan kontakteissa varovaisia, mutta luottamus palautuu vähitellen.”

Valençan kaupungin virkamies Mário Rui Oliveira seisoo puolustuslinnakkeella, jonka harjalta näkyy espanjalainen Tuin kaupunki. ”Olemme kuin yksi kansa”, yhteiselon tyrehtymistä sureva Oliveira sanoo. Kuva: Ana Brigida

Näillä kohdin jokitöyrästä portugalilaiset ovat vuosisatoja kyräilleet, millaisia vitsauksia Espanjan puolelta vyöryy. Strategiseen kohtaan rakennettiin siksi tämä puolustuslinnakekin. Portugalilaisen sanonnan mukaan itänaapurista ei puhalla suotuisia tuulia, eikä saavu hyviä avioliittoja.

”Se ei päde enää lainkaan”, Oliveira huudahtaa. ”Elämme yhdessä, perhesuhteita solmitaan puolin ja toisin. Kaupunkimme Tui ja Valença ovat kuin sisarukset. Senkin vuoksi rajan sulkeminen koskettaa kovasti.”

Väestöltään yhteensä noin 35 000 asukkaan kaupungit ovat liittoutuneet ”eurokaupungiksi”, Oliveira kertoo.

”Jaamme palveluita, kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Espanjalaiset ovat investoineet tänne ja kauppavaihto on vilkasta. Järjestämme yhdessä matkailukampanjoita. He osallistuvat meidän virallisiin seremonioihimme ja päinvastoin.”

Vastaava kumppanuus on vahvistunut viime vuosina pitkin rajaa pohjoisesta etelään. Ainakin seitsemässä virallisessa eurokaupunkialueessa toimii kuusitoista kaupunkia. Ne hoputtivat Espanjan ja Portugalin hallituksia viime viikolla ylikulkupaikkojen välittömäksi avaamiseksi.

Espanjalaisen Badajozin kaupunginjohtaja Francisco Javier Fragoso luonnehtii rajasulkua ”järkytykseksi”.

”Se oli šokki, joka halvaannutti rajaseutujen työvoiman liikkuvuuden. Emme voi sallia [sitä] enää minuuttiakaan”, hän julisti yhteisvetoomuksessa uutistoimisto Efen mukaan.

Extremaduran itsehallintoalueen pääkaupunki Badajoz sekä portugalilainen vastapari Elvas ja kupeessa pieni Campo Maior muodostavat yli 220 000 asukkaan yhteistyöalueen. Eräs pohjoisportugalilainen kunnanjohtaja leukaili, että edes fasistisen diktatuurin aikana rajaa ei kyetty sinetöimään näin umpeen kuin nyt. Se vuoti, ja poliittiset toisinajattelijat pakenivat jahtaajiaan maasta toiseen.

Eukalyptuspöllejä kuljettava tukkijuna nytkähtelee Espanjan puolelta Tuista Valençaan, mutta ei pysähdy, vaan jatkaa etelämmäs Portugaliin. Matkustajajunaliikennekin on tauonnut. Pohjoisportugalilaisesta talousveturista Portosta ei enää pääse junalla galicialaisen satamakaupungin Vigon rientoihin. Bussit eivät kulje, ja lautat seisovat. Veneily tai kalastelu vastapuolelle on kielletty.

Autioitunut Valençan rautatieasema muutettiin väliaikaiseksi koronatestauskeskukseksi. Kaupungissa on varmistunut vain seitsemän tartuntaa, eikä kukaan ole kuollut.

Mário Rui Oliveira esittelee viehättävää vanhaakaupunkia. ”Ennen parkissa oli arkenakin kuusi-seitsemän turistibussia Espanjasta. He rakastavat meidän perinneruokiamme ja pikkuisia tekstiili- ja vaatepuotejamme.”

Vanhustyöntekijä Liliana Santos ilmaantuu nurkan takaa kuin tieteiselokuvasta: Vitivalkoiseen suoja-asuun ja -naamioon varustautunut Santos vie lounasta yhdelle seniorille, jotta tämä voi pysytellä kodin suojissa.

Koronatartunnat ovat murjoneet pahiten juuri Pohjois-Portugalia. Yhtenä syynä pidetään pohjoisen tiiviitä kansainvälisiä kauppasuhteita vaikkapa globaalin kenkä- ja tekstiiliteollisuuden merkeissä.

Eläköitynyt Augusta Santana tokaisee, että näiden pohjoisseutujen tartunnat ovat varmasti säikyttäneet myös lähiseudun espanjalaisia rajan takana.

Eläköityneen ompelijan Augusta Santanan huvi on katsella kotikadulla tungeksivia espanjalaisia turisteja sekä pyhiinvaeltajien virtaa. ”Korona hiljensi kadut aavemaisiksi, ja elämä tuntuu surulliselta”, hän sanoo Valençan rajakaupungissa. Kuva: Ana Brigida

Rouva virkkaa kultalangasta sydäntä jakkaralla kotinsa edessä. ”Meidän ikäryhmäämme ohjeistetaan pysymään kotona ja pitämään aina ulkona suojamaskia, mistä nyt tosin laistan”, Santana, 78, naurahtaa.

Kotikadun kivijalkapuodeista harva on avautunut. Hän ikävöi juttuseuraa ja espanjalaisten vilinää. Katua kulkivat ennen pyhiinvaeltajat Santiago de Compostelaan. ”Espanjalaisturistien tungos toi iloa. Niistä tuloista kaupunki elää. Avautuisipa raja pian”, Santana huokaisee.

Vaatepuodin myyjä Catarina Souza Vieira, 27, palasi 50 päivän eristäytymisen jälkeen viikko sitten töihin. Silloin Portugali salli muun muassa pikkukauppojen, kauneushoitoloiden, parturien sekä autoliikkeiden avaamisen. Ravitsemusliikkeet odottavat vuoroaan ensi maanantaina. Ostoskeskukset pysyvät suljettuina kesäkuun alkuun. Maskin käyttö on pakollista julkisessa liikenteessä sekä liikkeiden ja virastojen sisätiloissa asioidessa.

”Päästämme kauppaan vain yhden asiakkaan kerrallaan. Kädet täytyy ensin desinfioida. Jos asiakkaalla ei ole maskia, myymme niitä”, Souza Vieira kertoo sukkakorien vieressä. Asiakkaita ei juuri näy. Hän tapasi ennen käydä Espanjan puolella tankkaamassa halvempaa dieseliä. Espanjalaiset käyvät tällä puolella elintarvikeostoksilla.

”Kaikki pelkäävät, mutta varotoimia noudattamalla raja voisi aueta. Emme saa antaa koronan kaataa tuttua kanssakäymistä.”

Portugalilaisen myyjän Catarina Souza Vieiran työpaikka sai avautua viikko sitten maanantaina uusien koronaohjeiden mukaisesti. ”Sisään pääsee vain yksi asiakas kerrallaan, ja kasvoilla on oltava maski.” Kuva: Ana Brigida

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat