”Laiva uppoaa” ja ”ihmisiä tulee kuolemaan” – Jo toinen Brasilian terveys­ministeri erosi kuukauden sisään, ja presidentin puheista vuodettiin hurjia väitteitä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Brasilia

”Laiva uppoaa” ja ”ihmisiä tulee kuolemaan” – Jo toinen Brasilian terveys­ministeri erosi kuukauden sisään, ja presidentin puheista vuodettiin hurjia väitteitä

Julkisuuteen vuodettujen tietojen mukaan presidentti Bolsonaro kertoi hallituksen kokouksessa alatyylisesti, että hän ei anna poliisin puuttua perheensä ja ystäviensä tekemisiin.

Brasilian terveysministeri Nelson Teich puhui lehdistötilaisuudessa perjantaina vähän ennen ”ystävällistä puheluaan” presidentti Jair Bolsonaron kanssa ja eroilmoitustaan.

Julkaistu: 16.5. 10:45

Brasilian hallituskaaos syveni, kun terveysministeri Nelson Teich erosi perjantaina vain vajaan kuukauden pestin jälkeen.

Viimeinen pisara oli suuren brasilialaislehden O Globon arvion mukaan kiista Brasilian presidentin Jair Bolsonaron kanssa malarialääke klorokiinin käytöstä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-sairauden hoidossa.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan lääkkeen haittavaikutukset tunnetaan, mutta tehosta covid-19-sairauden osalta tarvitaan lisätutkimusta ja itselääkitys klorokiinilla on vaarallista.

Teich hyväksyi lääkkeen kokeilun vaikeissa tapauksissa, mutta presidentti vaati torstaina ohjeistusta, jonka mukaan lääkettä voi käyttää jo taudin alkuvaiheissa.

Bolsonaro kopioi tässä Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia, joka on terveysviranomaisten estelyistä huolimatta todennut: ”Mitä hävittävää siinä on? Ottakaa sitä.”

Hävittävää kuitenkin on, jos malarialääke aiheuttaa rytmihäiriöitä ja muita vaarallisia sivuvaikutuksia.

Teich oli myös todennut, että häntä eikä hänen ministeriötään konsultoitu, kun presidentti linjasi, että kuntosalit, kampaamot ja kauneushoitolat voi jo avata koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten jälkeen.

Samaan aikaan pandemia etenee Brasiliassa kiihtyvää vauhtia. Tartuntoja on yli 220 000 ja viruksen aiheuttamaan sairauteen oli kuollut lauantaihin mennessä noin 15 000 brasilialaista.

Stella Marisin ikäihmisille tarkoitetun asuntolan asukkaat odottivat tilojen desinfiointia torstaina Rio de Janeirossa samalla, kun koronaviruspandemia leviää nopeasti Brasiliassa.

Edellinen terveysministeri Luiz Henrique Mandetta erotettiin kuukausi sitten, koska hän piti turvavälejä ja sisätiloissa pysyttelemistä tarpeellisina. Myös hän varoitteli malarialääke klorokiinin käytöstä. Bolsonaro oli toista mieltä.

”Rukoilkaamme”, Mandetta twiittasi perjantaina kuultuaan, että myös hänen seuraajansa on eronnut.

Terveysministerien erojen välissä myös suosittu oikeusministeri Sérgio Moro erosi ja antoi tutkijoille kahdeksan tunnin todistuksen sekä teksti- ja ääniviestejä presidentiltä. Tutkinta selvittää epäilyjä presidentin vallan väärinkäytöksistä.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro (toinen oikealta) suostui pitämään kasvosuojusta perjantaina tervehtiessään tukijoitaan presidentin palatsin edustalla.

Bolsonaron murheet vain kasvoivat, kun tutkijat päästivät julkisuuteen osan transkriptiosta, joka on tehty videolle tallennetusta hallituksen tapaamisesta 22. huhtikuuta.

”Laiva uppoaa”, presidentti sanoo ja käyttää transkription mukaan melkoista alatyyliä nimitellessään arvostelemiaan viranomaisia.

Tutkijoita kiinnostanee myös kohta, jossa hän esimerkiksi The Guardian-lehden tulkinnan mukaan viittaisi liittovaltion poliisiin sanoessaan, ettei anna heidän puuttua (presidentti käytti voimakkaampaa alatyylistä sanaa) perheeseensä ja ystäviinsä vain, jotta saadaan lisää ”paskomista ja kikattelua”.

Oikeusministeri Moro erosi kaksi päivää videoidun kokouksen jälkeen, koska Bolsonaro oli erottanut liittovaltion poliisijohtajan. ”Erottaminen ilman oikeaa syytä on poliittista sekaantumista”, Moro lausui eronsa yhteydessä.

Bolsonaro nimitti liittovaltion poliisin johtoon ensin ystävänsä Alexandre Ramagemin, mutta korkein oikeus esti nimityksen. Bolsonaro nimitti tilalle Rolando Souzan ja tämän jälkeen erotettiin Rio de Janeirossa työskennellyt poliisijohtaja, joka oli tutkinut Bolsonaron poikiin kohdistuneita rikosepäilyjä.

”Minut valittiin tekemään päätöksiä ja minun kauttani tulee myös päätös klorokiinista”, Bolsonaro sanoi videokonferenssissa liike-elämän johtajille torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän lisäsi, että hänen pitää saada päättää myös siitä, noudatetaanko Brasiliassa turvavälejä vai ei.

Bolsonaron mukaan hänen pitää taistelun komentajan tavoin päättää, tuleeko ihmisiä kuolemaan.

”Ja valitettavasti ihmisiä tulee kuolemaan.”

Brasilia|Brasilian entinen oikeusministeri todisti presidentti Bolsonaroa vastaan, mielenosoittajat ottivat yhteen kaduilla

Latinalainen Amerikka|Brasilian Bolsonaron asema horjuu pahemmin kuin koskaan: Suosittu oikeus­ministeri erosi ja syyttää presidenttiä sekaantumisesta poliisi­tutkintoihin

Yhdysvallat|Trump suositteli taas malaria­lääkettä korona­virustaudin hoitoon – ja presidentin kannattajien hampaisiin joutunut terveys­asiantuntija joutui jälleen korjailemaan

Koronavirus|Brasilian presidentti yski toistuvasti kannustaessaan mielenosoittajia, jotka vaativat armeijan väliintuloa ja luopumista rajoitustoimista

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat