Kaksi miestä pidätettiin Pakistanissa epäiltynä videolla suudelleiden naisten ”kunniamurhista” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Pakistan

Kaksi miestä pidätettiin Pakistanissa epäiltynä videolla suudelleiden naisten ”kunniamurhista”

Tuore lainsäädäntö mahdollistaa ”kunniamurhien” tuomiot, vaikka perheenjäsen olisikin antanut tekijälle anteeksi.

Julkaistu: 18.5. 12:21

Pakistanin viranomaiset ovat pidättäneet kaksi miestä epäiltynä kahden naispuoleisen perheenjäsenen murhista, poliisi kertoi sunnuntaina.

Naiset tapettiin torstaina maan luoteisosissa lähellä Afganistanin rajaa. Aluetta pidetään vanhoillisena seutuna, jossa naisten oikeuksia on tiukasti rajattu.

Miehet, joista toinen on yhden uhrin isä ja toinen on toisen uhrin veli, ovat nyt poliisin pidättämiä ja odottavat oikeudenkäyntiä.

”Molemmat miehet ovat tunnustaneet tappaneensa heidät”, Mohammad Nawaz poliisilaitokselta kertoo AFP:lle.

Poliisin mukaan molemmat uhrit olivat noin kaksikymppisiä ja olivat esiintyneet verkossa julkaistulla videolla, jolla mies suutelee heitä.

Myöhemmin naiset ammuttiin Garyumin syrjäisessä kylässä Pohjois-Waziristanissa, minkä jälkeen perheenjäsenet hautasivat heidät.

Vuosittain noin tuhat pakistanilaista naista tapetaan niin sanotuissa ”kunniamurhissa”. Termillä tarkoitetaan sitä, että perheenjäsen murhaa toisen perheenjäsenen, yleensä naisen, sillä verukkeella että perhettä on häpäisty.

Tekijät vapautetaan usein, sillä Pakistanin lainsäädännössä on ollut porsaanreikä, joka mahdollistaa syyllisen saamaan anteeksiannon toiselta perheenjäseneltä.

Maassa on kuitenkin tehty lakimuutos, jolla pyritään peittämään porsaanreikä. Nykyään hyökkääjä voi saada elinikäisen vankeustuomion vaikka hänen kuolemantuomionsa olisikin kumottu toiseen perheenjäsenen anteeksiannon nojalla.

Viimeksi syyskuussa pakistanilainen tuomioistuin tuomitsi kolme miestä elinikäiseen vankeuteen kolmen naisen ”kunniamurhasta”.

Katulapset|Zeba Husain perusti koulun Pakistanin katulapsille ja järkyttyi siitä, miten vaikea raiskauksiin ja hyväksikäyttöön on puuttua

Veli pakotti Sara Mohammadin aseella uhaten naimisiin, nyt tämä neuvoo Ruotsista käsin Suomea: ”Rasismi­korttia ei pidä hyväksyä”

Kun Norjassa syntynyt Iram Haq oli 14-vuotias, oma isä pakotti hänet lentokoneeseen ja Pakistaniin asumaan – ”Tästä asiasta ei pidä vaieta rasismin pelossa”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat