WHO ei ottanut Taiwanin tarkkailija­jäsenyyttä käsiteltäväkseen, syynä Kiinan luja vastustus - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Maailmanpolitiikka

WHO ei ottanut Taiwanin tarkkailija­jäsenyyttä käsiteltäväkseen, syynä Kiinan luja vastustus

Kiina ei siedä Taiwania eikä sen nykyistä hallintoa, joten maailman terveysjärjestön yleiskokous ei kuule perustajajäsenensä kertomusta siitä, kuinka koronavirus nitistettiin.

Taiwanin terveysministeri Chen Shih-chung esiintyi maan WHO-tarkkailijajäsenyyshakemusta käsitelleessä lehdistötilaisuudessa Taipeissa 15. toukokuuta.

Julkaistu: 18.5. 18:33

Maailman terveysjärjestö WHO aloitti maanantaina kaksipäiväisen yleiskokouksensa eli niin sanotun maailman terveyskokouksen eli WHA:n ensimäistä kertaa historiassaan videokonferenssina.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kiirehti avajaissanoissaan jäsenvaltioita riippumattomaan selvitykseen niistä kokemuksista, joita koronaviruksen torjunnassa on eri puolilla maailmaa kertynyt.

”Tulen ehdottamaan mahdollisimman pikaista, riippumatonta tutkimusta, jossa käydään läpi ne kokemukset ja oppitunnit, jotka on jo saatu, jotta voimme antaa suositukset kansallisista ja maailmanlaajuisista toimista pandemian torjunnassa”, Tedros sanoi.

Näiden avajaissanojen jälkeen terveysjärjestön korkein päättävä elin WHA päätti, että Taiwanille ehdotettua tarkkailijajäsenyyttä kokouksessa ei toistaiseksi myönnetä, jottei ”huomio siirry pois pandemian torjunnasta”, kertoo uutistoimisto AFP.

WHA:n päätös syntyi yksimielisesti siitä huolimatta, että kahdeksan melko vaikutusvaltaista maata otti Taiwanin poissaolon esille jo viikko sitten. Asialla olivat Yhdysvaltain, Kanadan, Ranskan, Britannian, Saksan, Japanin, Australian ja Uuden-Seelannin Geneveen sijoitetut diplomaatit.

Sama maaryhmä kirjelmöi äskettäin Taiwanin jäsenyyden puolesta pääjohtaja Tedrosille, kertoo uutistoimisto Canadian Press. WHA:n päätöksen mukaan Taiwanin tarkkailijajäsenyyteen palataan mahdollisesti myöhemmin tänä vuonna.

Taiwanin jääminen WHO:n ulkopuolelle on herättänyt närää, sillä 23 miljoonan asukkaan saarivaltio on selvinnyt covid-19-taudista mallikelpoisesti: aiemmin vilkkaasta matkustuksesta manner-Kiinaan huolimatta tautitapauksia oli maanantaihin mennessä kirjattu vain 440, ja vain seitsemän tartuntaa oli johtanut potilaan kuolemaan.

Taiwanilainen oikeustieteilijä Yu-Jie Chen ja hänen newyorkilainen kollegansa Jerome A. Cohen listaavat syitä Taiwanin menestykseen tuoreessa katsauksessaan yhdysvaltalaisen Council on Foreign Relations -ajatushautomon verkkosivuilla.

Tutkijoiden mukaan Taiwan ryhtyi nopeasti toimiin epidemian torjumiseksi ja sen terveydenhoitojärjestelmä on loistokunnossa. Lisäksi kansalaiset ovat erittäin valveutuneita tartuntatautien suhteen, ennen kaikkea vuoden 2003 sars-epidemian aikaisten kokemusten vuoksi.

”Taiwanin hallitus ilmaisi WHO:lle huolensa viruksen tarttumisesta ihmisestä ihmiseen jo joulukuun viimeisenä päivänä”, Yu-Jie Chen ja Jerome A. Cohen kirjoittavat. ”Mutta mitään vastausta ei tullut. Sen sijaan WHO puolsi tammikuun 21. päivään saakka Kiinan kantaa, ettei virus tartu ihmisestä toiseen.”

”Kun WHO aliarvioi maailmanlaajuista uhkaa, Taiwan otti käyttöön tehokkaat toimet: testauksen, tartuntaketjujen selvittämisen ja karanteenit.”

Mallikelpoinen suoritus ja useiden suurvaltojen tuki ei riitä tuomaan Taiwania terveyskokoukseen, sillä Kiinan vastustus on lujaa. Kommunistijoukkoja Taiwanille paenneet Kiinan tasavaltalaiset eli virallisesti Kiinan tasavalta edusti koko Kiinaa sekä YK:ta perustettaessa että WHO:n perustamiskokouksessa 1948.

Asetelma muuttui vasta 1971, kun Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon ryhtyi liennyttämään suhteita kommunistiseen Kiinaan ja Kiinan kansantasavalta vei Taiwanin tuolin YK:ssa. WHO:n jäsenyyden Taiwan menetti seuraavana vuonna. Euroopasta Taiwanin on tunnustanut vain Vatikaani.

Taiwan osallistui tarkkailijana WHA-kokouksiin 2008–2016 nimellä ”Kiinalainen Taipei”, kun saarivaltiossa vallassa ollut Kuomintang-puolue harjoitti Pekingiä miellyttänyttä liennytyspolitiikkaa. Itsenäisyysmielisen edistyspuolueen ehdokkaan Tsai Ing-wenin nousu Taiwanin presidentiksi päätti kuitenkin välien lämpenemisen ja Taiwan sai lähteä terveysjärjestöstä.

”Olen kiitollinen nähdessäni osan kansainvälisestä yhteisöstä lisäävän tukeaan Taiwanin osallistumiselle WHO:n työhön”, oppositiossa olevan Kuomingtangin puheenjohtaja Johnny Chiang kirjoitti The Diplomat -lehden viikko sitten ilmestyneessä numerossa.

”Tässä ei ole kyse politiikasta vaan perustavista ihmisoikeuksista ja Taiwanin kansan halusta tulla kansainvälisesti tunnustetuksi ja osaksi kansainvälistä yhteisöä.”

Paremmin Chiang tuskin olisi voinut Pekingille perustella, miksi Taiwan on pidettävä terveyskokouksista poissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat