WHO ryhtyy johtamaan tutkimusta koronaviruksen alkuperästä, tutkimusta vaati yli sata maata - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

WHO ryhtyy johtamaan tutkimusta koronaviruksen alkuperästä, tutkimusta vaati yli sata maata

Kiina suostui tutkimuksiin yli sadan maan yhdyttyä Australian vaatimukseen.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus puhui YK:n terveysjärjestön yleiskokouksessa Genevessä maanantaina.

Julkaistu: 18.5. 19:20

Maailman terveysjärjestö WHO ryhtyy johtamaan riippumatonta tutkimusta, jossa selvitetään, mistä, kuinka ja milloin koronavirusepidemia sai alkunsa.

WHO:n ylin päättävä elin eli yleiskokous WHA pääsi asiasta yksimielisyyteen sen jälkeen, kun Kiinan presidentti Xi Jinping oli antanut periksi kansainväliselle painostukselle ja suostunut EU:n ja Intian kätilöimään kompromissiin.

Aloitteen riippumattomasta tutkimuksesta teki Australia, jonka vaatimukset johtivat aiemmin diplomaattiseen kriisiin Kiinan ja Australian välillä. Peking piti Australian tavoitetta osana Yhdysvaltain johtamaa ”ajojahtia”, joka oli kiinalaisnäkemyksen mukaan osa Kiinan ja Yhdysvaltain välistä kauppasotaa.

Aloite tuli joka tapauksessa maanantaina videokonferenssiin kokoontuneen WHA:n käsittelyyn, ja iltaan mennessä ainakin 120 WHO:n jäsenvaltiota oli yhtynyt vaatimukseen, kertoo talouslehti Forbes. Tekstin takana olivat muun muassa EU:n jäsenmaat, Australia, Brasilia, Japani, Intia, Venäjä, Turkki ja Britannia.

Kysymys on määrä ratkaista virallisesti WHA-kokouksen jatkuessa tiistaina. Käytännössä ratkaisu tuli maanantai-iltana, kun Xi ilmoitti suostuvansa WHO:n johtamaan tutkimukseen.

Australian aloitteessa WHO:ta ei nimetty tutkimuksen johtajaksi, ja Yhdysvallat on suhtautunut terveysjärjestön riippumattomuuteen epäluuloisesti. Talouslehti Forbesin mukaan esityksen WHO:n johtavasta roolista tekivät EU ja Intia, jonka jälkeen Kiina antoi periksi.

Tutkimuksen aikataulusta, rahoituksesta ja laajuudesta ei maanantai-iltana vielä sanottu mitään. Forbesin mukaan Xi on valmis tutkimuksen aloittamiseen sitten, ”kun pandemia on ohitse”.

Samalla Xi ilmoitti Kiinan lahjoittavan YK:lle kaksi miljardia dollaria eli noin 1,8 miljardia euroa Afrikan terveydenhuoltojärjestelmän kehittämiseen.

”Me olemme toimineet koko ajan avoimesti, läpinäkyvästi ja vastuullisesti”, Xi vakuutti The Washington Postin mukaan. ”Ja olemme tehneet kaiken minkä voimme tukeaksemme tuen tarpeessa olevia maita.”

Koronavirus|Australia vaatii yhä riippumatonta tutkimusta koronaviruksen alkuperästä, Kiinassa närkästyttiin ja haukuttiin maata ”purukumiksi kengässä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat