The Washington Post: Israelin tekemä kyber­isku aiheutti seka­sorron iranilaisessa satamassa toukokuun alussa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Lähi-itä

The Washington Post: Israelin tekemä kyber­isku aiheutti seka­sorron iranilaisessa satamassa toukokuun alussa

Lehden mukaan kyberisku oli kosto Iranille, joka oli yrittänyt iskeä israelilaisiin vesilaitoksiin huhtikuussa.

Iranilaisen Shahid Rajaeen sataman nostureita. Kuva: Iranin liikenneministeriö

Julkaistu: 19.5. 17:29

Toukokuun 9. päivä Iranin vilkkaassa Shahid Rajaeen satamassa jouduttiin keskeyttämään laivaliikenne. Laiva- ja rekkaliikennettä sekä tavaravirtaa valvovat ja säätelevät tietokoneet kaatuivat yllättäen kaikki kerralla.

Vuorokausi myöhemmin Iranin viranomaiset myönsivät, että tuntematon ulkomaalainen hakkeri oli onnistunut tunkeutumaan järjestelmään. Puolitoista viikkoa myöhemmin yhdysvaltalainen The Washington Post -lehti kertoo, että kyberhyökkäyksen jäljet johtavat todennäköisesti Israeliin.

Sataman liikenteen päiväkausiksi sotkeneen kyberhyökkäyksen teki Israel ja mahdollisesti kostona siitä, että Iran oli yrittänyt aiemmin tehdä kyberhyökkäyksen israelilaisiin vesilaitoksiin, The Washington Post kirjoitti maanantaina. Lehti mainitsee lähteikseen nimettömänä pysyttelevät ulkomaalaiset ja yhdysvaltalaiset tiedustelu- ja kyberturvallisuusviranomaiset.

Lehdelle puhunut ulkomaalainen turvallisuusviranomainen kuvasi hyökkäystä ”hyvin tarkaksi”. Lähteen mukaan isku iranilaiseen satamaan oli myös vakavampi, kuin mitä iranilaiset viranomaiset ovat antaneet ymmärtää.

”Siellä oli täydellinen sekasorto”, nimettömänä The Washington Postille puhunut viranomainen sanoi.

Yhdysvaltalainen viranomainen, jolla on pääsy salaiseksi luokiteltuun tietoon, kertoi lehdelle uskovansa, että Israel oli iskun takana.

Lehti kertoo nähneensä satelliittikuvia, joissa näkyi kilometrien pituisia liikenneruuhkia valtateillä, jotka johtavat Shahid Rajaeen satamaan. 12 toukokuuta otetussa satelliittikuvassa kymmeniä lastattuja säiliöaluksia seisoo odotusalueella sataman läheisyydessä, The Washington Post kirjoittaa.

Shahid Rajaeen satama sijaitsee Hormuzin salmessa lähellä Bandar Abbasin kaupunkia.

Israelin lähetystö ja puolustusvoimat eivät kommentoineet lehdelle väitteitä kyberiskusta. Iran puolestaan on toistuvasti kiistänyt sen, että se olisi ollut mukana Israelilaiseen vedenjakolaitokseen kohdistuneessa epäonnistuneessa kyberiskussa 24. huhtikuuta.

Jos lehden väitteet pitävät paikkaansa, Israel ja Iran vaikuttavat ajautuneen uuteen kostoiskujen kierteeseen. Yhdysvaltalainen kyberturvallisuusasiantuntija sanoi kuitenkin lehdelle, että viime aikoina nähdyt kyberiskut ovat olleet suhteellisen maltillisia.

Iranin satama- ja merenkäyntijärjestön johtaja Mohammad Rastad vahvisti iranilaiselle uutistoimistolle toukokuun 10. päivä, että kyberisku oli todella tapahtunut. Hänen mukaansa kyberisku ei kuitenkaan onnistunut tunkeutumaan valtakunnallisen satamaorganisaation tietojärjestelmään.

”Äskettäinen kyberisku epäonnistui yrittäessään tunkeutua järjestelmiimme. Se onnistui vain tunkeutumaan joihinkin yksityisiin järjestelmiin satamassa ja vahingoittamaan niitä”, uutistoimisto Ilna siteerasi Rastadia.

Toukokuun 8. päivä The Washington Post kertoi ulkomaalaisia tiedustelulähteitä siteeraten, että Iran oli yhdistetty huhtikuussa tehtyyn kyberiskuun, jonka kohteena oli ainakin kaksi maaseudulla sijaitsevaa israelilaista vesilaitosta.

Lehden mukaan hakkerit yrittivät tunkeutua järjestelmiin, joissa ohjataan veden virtausta ja jätevesien puhdistusta sekä lisäksi järjestelmään, joka sääntelee kloorin ja muiden kemikaalien syöttöä veteen. Isku kuitenkin huomattiin ja estettiin, ennen kuin isompaa vahinkoa ehti tapahtua.

Iskua tutkineiden mukaan hakkereiden jäljet johtivat Yhdysvalloissa ja Euroopassa sijaitseville palvelemille. Tätä pidetään yleisenä taktiikkana, jos hakkerit ovat länsimaiden vihollisia, lehti kirjoittaa.

Israel ja Iran ovat syytelleet toisiaan ennenkin kyberiskuista. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi viime vuonna, että Israel ”paljastaa ja ehkäisee” iranilaisten yrityksiä tunkeutua Israelin tietojärjestelmiin ”jatkuvasti”.

Vuosia aiemmin Yhdysvaltain ja Israelin tiedustelupalvelut onnistuivat syöttämään Stuxnet-nimisen viruksen iranilaiseen uraaninrikastamoon. Iskun tarkoituksena oli häiritä Iranin ydinohjelmaa.

Israel tai Yhdysvallat ei ole kumpikaan vahvistanut olleensa Stuxnet-viruksen takana.

Satelliittikuva Shahid Rajaeen satamasta Persianlahden rannalla Iranissa. Israelin epäillään tehneen kyberiskun sataman tietojärjestelmiin 9. toukokuuta Kuva: Google Maps

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat