Tuhoja Bangladeshissa ja Intiassa tehnyt hirmumyrsky Amphan on heikkenemässä – Miljoonien ihmisten evakuointi näytti säästäneen paljon ihmishenkiä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Aasia

Tuhoja Bangladeshissa ja Intiassa tehnyt hirmumyrsky Amphan on heikkenemässä – Miljoonien ihmisten evakuointi näytti säästäneen paljon ihmishenkiä

Bengalinlahdelta mantereelle saapunut myrsky on voimakkain 21 vuoteen, mutta menneistä myrskyistä on opittu. Evakuointi vaikeuttaa koronatilannetta.

Julkaistu: 20.5. 19:07, Päivitetty 22.5. 10:09

Hirmumyrsky Amphan on osoittanut heikkenemisen merkkejä liikkuessaan Intiasta ja Bangladeshista pohjoiseen kohti Bhutania, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Torstaina syklonin kerrottiin surmanneen ainakin 88 ihmistä ja tuhonneen satojentuhansien ihmisten koteja. Katkenneet tiet ja tulva-alueet ovat vaikeuttaneet myrskyn aiheuttaman tuhon kokonaiskuvan hahmottamista.

Intian pääministeri Narendra Modi kertoo vierailevansa myrskyn runtelemalla Länsi-Bengalin alueella perjantain aikana.

Koronavirusrajoitukset ovat vaikeuttaneet pelastustöitä alueella. Lisäksi rajoitukset hankaloittavat myrskyn tieltä evakuoitujen useamman miljoonan ihmisen paluuta koteihinsa.

Alustavasti näyttää siltä, että myrskyn kuolinluvut jäävät monia aikaisempia alueen tappavia myrskyjä pienemmäksi, raportoi Guardian-lehti. Lähes kolmen miljoonan ihmisen evakuoiminen rannikkokylistä ennen myrskyä näytti tuottaneen tulosta. Maailman myrskyvaroitusjärjestelmät ja myrskyihin varautuminen siis tepsivät.

Amphan on voimakkain Bengalinlahdelta iskeytynyt hirmumyrsky sitten vuoden 1999, jolloin Odisha-myrsky runteli erityisesti Bangladeshin tiheään asuttua rannikkoa. Viime vuosikymmenten myrskyissä ja tulvissa on kuollut pelkästään Bangladeshissa satojatuhansia ihmistä.

Asukas seisoi tuhoutuneen kotinsa raunioilla Satkhirassa Bangladeshissa torstaina.

Amphan supersyklonin keskituulen nopeudeksi mitattiin merellä 45 metriä sekunnissa, puuskissa tuuli puhalsi reilusti yli 50 metriä sekunnissa. Rannikolle päästyään se hieman laantui.

Materiaaliset ja luonnon tuhot olivat ilmeisen valtavat, mutta niiden laskenta on vasta käynnissä. Rantojen kylissä taloja tuhoutui. Miljoonakaupunki Kalkuttassa iso osa väestöstä menetti sähkönsä ja kaduilla oli vettä niin paljon, että se esti liikkumista. Ylipäätään sähköt menivät poikki miljoonilta ihmisiltä molemmissa myrskystä kärsineistä maista. Ekosysteemille tärkeä mangrovemetsä kärsi rannikolla.

Kaatuneesta puusta katkottiin oksia Kalkutassa torstaina.

Evakuoinnit Amphanin vuoksi vaativat koko joukon erityisjärjestelyjä koronavirusepidemian vuoksi.

Intiassa varmistettuja tapauksia oli torstaina virallisen tilaston mukaan lähes 107 000 ja kuolonuhreja yli 3 300. Bangladeshin luvut ovat 27 000 tartuntaa ja noin 400 kuollutta. Tilastot antavat todennäköisesti tilanteesta turhan ruusuisen kuvan, ja maat ovat ryhtyneet voimakkaisiin rajoitustoimiin virustaudin vuoksi.

”On ollut haastavaa evakuoida ihmisiä ja pitää samalla turvaväleistä kiinni”, Bangladeshin hätätilaministeri Enamur Rahman kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Olemme kaksinkertaistaneet evakuointikeskusten määrän varmistaaksemme ihmisten etäisyyden ja hygienian tason.”

Asukkaat suojautuivat hirmumyrskyltä väestönsuojassa Dacopessa, Khulnan alueella Bangladeshissa, keskiviikkona.

Rahmanin mukaan evakuointikeskuksia on Bangladeshin puolella 15 000, mikä merkitsi keskimäärin 160 tulvaevakon sijoittamista samaan tilapäismajoitukseen. Viranomaisten mukaan turvavälien pitäminen näissä oloissa olikin sangen mahdotonta.

Intian puolella kahdessa myrskyalueen maakunnassa evakuoitiin kotoaan joitakin tuhansia rannikon asukkaita. Intian viranomaisten mukaan majoituksen järjestäminen oli kuitenkin vaikeaa, koska tilapäismajoitusteltat oli jo varattu koronakaranteeniin määrättyjen ihmisten tarpeisiin.

Autot peittyivät veden alle Kalkutassa torstaina.

Bangladeshin viranomaiset ilmoittivat evakuoineensa myös joitakin satoja Myanmarin rohingya-vähemmistöön kuuluvia pakolaisia saarileiriltä, vaikkei leiri ole suoraan myrskyn ennustetulla kulkureitillä.

Cox’s Bazarissa Bangladeshin kaakkoiskulmalla on maailman tämän hetken suurin pakolaisleiri, johon rohingya-vähemmistön edustajat ovat paenneet Myanmarin vainoja. Pienellä alueella asuu lähes miljoona ihmistä, ja leiri on eristetty koronaepidemian vuoksi ulkopuolisilta. Leiri jäänee myrskyrintaman itälaitaan.

Asukkaat vahvistivat kattojaan keskiviikkona ennen myrskyä Bangladeshin Cox’s Bazarissa.

Ihmisten lisäksi Bangladeshissa on evakuoitu tuhansia tuotantoeläimiä matalilta alueilta korkeammalle sisämaahan tulvan pelossa. Maanviljelijöiden ennustetaan kärsivän mittavat tappiot, kun myrsky huuhtoo sadon ja hedelmällisen maan mennessään. Bangladeshin riisisato on kuitenkin suurimmalta osin ehditty korjata.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat