Hongkongin hallintojohtaja: Turvallisuuslaki otetaan käyttöön pikimmiten – Yhdysvallat varoitti Kiinaa säätämästä kiisteltyä lakia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kiina

Hongkongin hallintojohtaja: Turvallisuuslaki otetaan käyttöön pikimmiten – Yhdysvallat varoitti Kiinaa säätämästä kiisteltyä lakia

Kiinan kansankongressin on tarkoitus käsitellä lakia perjantaina alkaneessa kokouksessa.

Julkaistu: 22.5. 5:32, Päivitetty 22.5. 11:47

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam vannoo, että kaupungin johto aikoo toimia yhteistyössä Kiinan hallinnon kanssa turvallisuuslain käyttöönottamisessa.

Lam toteaa perjantaina julkaisemassaan lausunnossa, että Hongkongin hallinto aikoo viimeistellä Kiinan parlamentin aloittaman turvallisuuslain valmistelun niin pian kuin mahdollista ja täten kantaa vastuunsa kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

Kiinan parlamentti aloitti turvallisuuslain käsittelyn perjantaina alkaneessa vuosittaisessa kansankongressin 10-päiväisessä kaksoiskokouksessa.

Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Yhdysvallat varoitti Kiinaa seurauksista, jos maa saattaa voimaan kiistellyn Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain.

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo, että laki horjuttaisi alueen vakautta.

”Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tuomitsisivat sen voimakkaasti”, sanoi ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus.

Myös presidentti Donald Trump lupaili Yhdysvalloilta reaktiota asiaan.

”Jos se toteutuu, ryhdymme hyvin vahvoihin toimiin”, Trump sanoi.

Hongkongin erityishallintoalueen oli määrä säätää laista itse, joten lain siirtyminen Kiinan kansankongressin pöydälle on merkittävä käänne.

Kiina tulkitsee termistöä laveasti, ja esimerkiksi viime vuonna Kiina luonnehti Hongkongin mielenosoittajien toimia terroriteoiksi.

 

Mielenosoittajat ja poliisi kahakoivat Hongkongissa perjantaina.

Yhdysvalloilla on erinäisiä vaihtoehtoja vastata Kiinan toimiin. Maan kongressi sääti viime vuoden lopulla lain, joka veisi Hongkongilta sen edulliset kauppasuhteet Yhdysvaltojen kanssa, jos alueen ei enää katsota olevan autonominen. Torstaina Yhdysvaltain ulkoministeriö varoitti, että Kiinan toimet turvallisuuslain suhteen voivat vaikuttaa päätökseen kauppasuhteista.

Turvallisuuslain voimaansaattaminen on kirjattu Hongkongin perustuslakiin, mutta asia on osoittautunut vaikeaksi ja poliittisesti tulenaraksi. Kiinan yritys lain säätämiseksi vuonna 2003 johti suuriin mielenosoituksiin Hongkongissa, minkä vuoksi laki kuopattiin.

Hongkongin erityishallintoalueen on ollut määrä säätää laista itse, joten lain siirtyminen Kiinan kansankongressin pöydälle on merkittävä käänne. Asiantuntijoiden mukaan se voi kieliä siitä, ettei Kiina usko Hongkongin lainsäädäntöneuvoston pystyvän hyväksymään lakia. Hongkongissa lisääntynyt demokratialiikehdintä on myös lisännyt lain tarvetta Kiinan keskushallinnon silmissä.

Hongkongissa osoitetaan edelleen säännöllisesti mieltä demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä. Lain nojalla rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Hongkongista Manner-Kiinaan.

Hongkongissa nautitaan Manner-Kiinaan verrattuna laajoista vapauksista, joita moni hongkongilainen pelkää Kiinan yrittävän kaventaa.

Hongkongin turvallisuuslaki sai Aasian pörsseihin turvattoman tunnelman – Hang Seng -indeksi yli neljän prosentin laskussa

Itä-Aasian pörssit ovat lähteneet yleisesti laskuun, kun Kiina aloitti tänään erityishallintoaluetta koskevan turvallisuuslain käsittelyn.

Hongkongin keskeinen indeksi Hang Seng oli kauppapäivän puolivälissä 4,6 prosenttia pakkasella. Tokion Nikkei-indeksi sulkeutui selvästi maltillisemmassa 0,8 prosentin laskussa, mutta Shanghaissa, Soulissa ja Taipeissa on nähty päivän aikana yli prosentin kuritus.

”Mellakointi kaduilla ja kiinteistöjen putoavat arvot voivat olla Hongkongin kasautuvista huolista vähäisimpiä, kun tämä autoritaarinen turvallisuussuunnitelma varmasti kyseenalaistaa Hongkongin aseman kansainvälisenä pankkikeskuksena”, AxiCorpin analyytikko Stephen Innes sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut Kiinaa seuraamuksista, jos se säätää turvallisuuslain. Yhdysvaltain kongressi sääti jo viime vuoden lopulla lain, joka veisi Hongkongilta sen edulliset kauppasuhteet Yhdysvaltojen kanssa, jos alueen ei enää katsota olevan autonominen.

Hongkongissa päämajaansa pitävän, valtio-omisteisen Everbright Sun Hung Kain edustaja Kenny Wen arvioi, että turvallisuuslaki voi johtaa uusiin protesteihin ja sitä kautta laajempiin vaikutuksiin.

”Paikalliset jännitteet voivat laukaista Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä jännitteitä, mikä olisi paljon rasittavampi markkinoiden mielialalle ja makrotaloudelle”, Wen sanoi AFP:lle.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat