97 ihmistä kuoli matkustaja­koneen pudottua asuinalueelle Pakistanissa – Turmasta selvinnyt: ”Kuulin kuinka aikuiset ja lapset huusivat” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Lento-onnettomuudet

97 ihmistä kuoli matkustaja­koneen pudottua asuinalueelle Pakistanissa – Turmasta selvinnyt: ”Kuulin kuinka aikuiset ja lapset huusivat”

Kahden ihmisen kerrotaan selvinneen onnettomuudesta hengissä.

Julkaistu: 22.5. 13:26, Päivitetty 23.5. 14:16

97 ihmistä kuoli Pakistanin kansallisen lentoyhtiön PIA:n (Pakistan International Airlines) matkustajakoneen pudottua maahan perjantaina lähellä Karachin kaupunkia tiheällä asuinalueella, kertoo uutistoimisto AFP.

Kuolleiden joukossa oli sekä matkustajia että koneen henkilöstöä. Pakistanin terveysviranomaisten mukaan kaksi ihmistä selvisi turmasta hengissä. Paikallinen tv-kanava Geo News haastatteli heistä toista, Muhammad Zubairia. Hän oli matkalla kotiin työmaalta juhlapyhien viettoon kotiinsa.

Lento oli sujunut tavalliseen tapaan, kunnes henkilökunta oli ilmoittautunut laskeutumisesta. Silloin lentokone oli tärähtänyt pari kertaa.

Kapteeni yritti ensimmäisen laskeutumisyrityksen jälkeen Zubairin mukaan etsiskellä paikkaa laskeutumiseen. Seuraavaksi Zubair havahtui siihen, että lentokone oli törmännyt maahan. Hän näki liekkejä.

”Kuulin kuinka aikuiset ja lapset huusivat”, hän kertoi Geo Newsille.

Zubair avasi turvavyönsä ja lähti raahautumaan kohti näkemäänsä päivänvaloa. Hänet vietiin sairaalaan, jossa hänen raajojensa palovammoja hoidetaan.

PIA kertoi perjantaina, että koneessa olisi ollut ainakin 91 matkustajaa ja seitsemän miehistön jäsentä.

Koneessa oli yhteensä noin sata ihmistä.

AFP kertoi perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa, että pelastusoperaatiot alueella oli lopetettu. PIA:n edustaja Abdullah Khan ilmoitti lauantaina Reutersin mukaan, että koneen musta laatikko oli löydetty myöhään perjantai-iltana. Se toimitetaan eteenpäin jatkotutkimuksia varten.

Onnettomuuspaikan raivauksen arvioitiin perjantaina kestävän kahdesta kolmeen päivää.

AFP:n mukaan laskeutumassa ollut turmakone putosi tiheästi asutulle alueelle, josta on välitetty tv-kuvaa paikallisilla kanavilla. Kuvissa näkyi sankkaa savua ja useita palavia autoja pelastusjoukkojen saapuessa paikalle.

Pakistanin armeija viestitti Twitterissä, että turma-alueelle on lähetetty turvallisuusjoukkoja ja helikoptereita kartoittamaan onnettomuuden laajuutta.

Lentokone oli laskeutumassa Karachiin Jinnahin kansainväliselle lentoasemalle, joka on yksi Pakistanin vilkkaimmista lentoasemista. Lento oli lähtenyt Lahoren kaupungista.

Lentoyhtiön mukaan koneen kapteeni oli ennen turmaa ilmoittanut teknisistä ongelmista. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan nämä saattoivat liittyä laskutelineisiin, joita ei saatu avautumaan.

Turma sattui vain joitakin päiviä sen jälkeen, kun Pakistan käynnisti jälleen kaupallisen lentoliikenteen koronaviruspandemian takia määrättyjen rajoitusten jälkeen.

Onnettomuus ajoittui myös muslimien paastokuukauden ramadanin loppuvaiheeseen, jolloin monet ihmiset valmistautuvat juhliin ja matkaavat koteihinsa.

Pelastustyöntekijät ruiskuttivat vettä koneen hylyn päälle.

Pakistanissa on vuosien varrella tapahtunut lukuisia lento-onnettomuuksia sotilas- ja matkustajalentokoneille sekä helikoptereille.

Vuonna 2010 Airblue-lentoyhtiön kone syöksyi maahan lähellä Islamabadia. Pakistanin historian synkimmässä lento-onnettomuudessa kuoli 152 lennolla ollutta ihmistä.

Vuonna 2016 PIA:n lentokone syttyi palamaan, kun toinen sen potkuriturbiinimoottoreista rikkoutui kesken lennon. Turmassa kuoli yli 40 ihmistä.

PIA oli yksi maailman johtavista lentoyhtiöistä 1970-luvulle asti, jonka jälkeen sen maine on vajonnut lukuisien lentojen peruuntumisten ja myöhästymisten sekä talousvaikeuksien jälkeen. Lisäksi yhtiö on joutunut lukuisiin kiistoihin vuosien varrella – esimerkkinä humaltuneen lentäjän pidätys Britanniassa vuonna 2013.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat