Saksa ei enää vaadi suomalaisilta maahan­tulijoilta kahden viikon karanteenia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Saksa ei enää vaadi suomalaisilta maahan­tulijoilta kahden viikon karanteenia

EU:n sisärajojen odotetaan avautuvan kesäkuun puolivälissä, jos koronaviruspandemia ei ala kiihtyä uudestaan.

Berliini odottaa maltillisesti matkailijoiden paluuta. Kuvassa Berliinin tuomiokirkko. Oikealla näkyvä tv-torni avattiin yleisölle uudestaan perjantaina 22. toukokuuta parin kuukauden sulun jälkeen. Kuva viime kesältä.

Julkaistu: 22.5. 14:26

Berliini

Saksa on yksi suomalaisten suosikkilomakohteista. Tulevana kesänä, kutistuneiden lomamatkamahdollisuuksien aikaan, se voi olla suomalaisille mahdollinen kohde, jos ulkomaille haluaa matkustaa ja rajavalvonta vapautuu.

Matkailu vaatii kuitenkin omatoimisuutta, ja viranomaisten linjauksia on syytä seurata, sillä ne voivat muuttua tilanteen eläessä.

Uudenlainen, rajoitusten ajan lomamatkailu Euroopassa voi tulla mahdolliseksi kesäkuun puolivälissä.

Suomi rajoittaa muiden EU-maiden tavoin rajanylityksiä 14. kesäkuuta asti. Tällä hetkellä ulkoministeriö kehottaa kansainvälisen linjan mukaisesti välttämään matkustamista ulkomaille.

Suomesta on nyt sallittua matkustaa muihin EU-valtioihin kotiinpaluuna tai välttämättömästä kuten työhön liittyvästä syystä. Matkustajien on lähtiessä esitettävä todistus oikeudesta matkustaa tai pysyvästä oleskelusta toisessa maassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi perjantaina, että matkustelun avaamisessa on syytä edetä varovaisesti.

Lue lisää: Ulkoministeri Pekka Haavisto: Pohjoismainen matkustuskupla yhä kaukana, Ruotsin ulkoministeri tunnusti epäonnistumisen vanhempien ihmisten suojelemisessa

Kesäkuun puolivälin jälkeen rajanylitysten odotetaan Euroopassa kuitenkin jossain määrin vapautuvan, jos koronaviruspandemia ei ala kiihtyä uudestaan.

Jos rajat avataan ja lentämään pääsee muutkin kuin maassa pysyvästi asuvat, Berliiniin ja muuallekin Saksaan matkustamisen pitäisi sinänsä onnistua suomalaisilta melko vaivattomasti kesäkuun puolivälin jälkeen. Suomesta Saksaan matkaavia ei nimittäin velvoiteta enää kahden viikon karanteeniin maahantulon jälkeen.

Saksa velvoitti kaikki maahantulijat tiukkaan kotikaranteeniin huhtikuun alusta alkaen, mutta sääntöä höllennettiin kuluvalla viikolla.

Ulkomailta tulevien karanteenimääräys Saksaan tullessa on nyt sellainen, että EU-maasta, jossa on alle 50 uutta koronavirustartuntaa viikossa 100 000 asukasta kohden, voi tulla Saksaan ilman, että täytyy jäädä kahden viikon kotikaranteeniin.

Suomessa uusia tartuntatapauksia viikossa 100 000 asukasta kohden on ollut toukokuussa THL:n mukaan 6–10 kappaletta, joten Suomesta saapuvat eivät joudu enää automaattisesti karanteeniin.

Myös Saksassa tartuntoja on toukokuussa ollut enimmäkseen alle 10 viikossa 100 000 asukasta kohden.

Suomalaisten Berliiniin matkustaminen muuttuu kesällä joka tapauksessa siten, että Tegelin lentokenttä suljetaan 15. kesäkuuta. Sinne Suomestakin on tähän asti lennetty.

Sulkeminen liittyy koronaviruspandemiasta johtuvaan lentomatkustamisen vähenemiseen. Berliiniin avautuu syksyllä uusi lentokenttä, ja on epävarmaa, avataanko Tegeliä enää uudelleen.

Tegelin sulkeutuessa Berliinin lentoliikenne siirtyy Schönefeldin lentokentälle, joka sijaitsee parikymmentä kilometriä Berliinin keskustasta etelään.

 

Itävallassa kahden viikon karanteeni on edelleen pakollinen maahan saapuville, mutta se on tällä hetkellä mahdollista ohittaa Wienin lentokentällä tehtävällä koronavirustestillä, joka maksaa 190 euroa. Saksan ja Itävallan raja avataan kesäkuun puolivälissä.

Myös Prahaan pääsee tällä hetkellä, jos koronavirustesti on negatiivinen. Näillä näkymin hotellit, ravintolat ja monet turistikohteet avataan Prahassa uudelleen 25. toukokuuta. Suomesta lomamatka Prahaan onnistuu rajavalvonnan takia kuitenkin aikaisintaan kesäkuun puolivälissä.

Täysin normaalia turistielämää ei missään päin Eurooppaa ole tänä kesänä luvassa. Monet rajoitukset ulottuvat syksyyn asti.

Saksassa kaikki suuret yleisötapahtumat on peruttu syksyyn asti, ja Berliinissä arvioidaan, että maskipakko joukkoliikenteessä jatkuu vielä kuukausia. Kaikkialla Saksassa ja Itävallassa vallitsee suun ja nenän peittävän maskin käyttöpakko joukkoliikenteessä ja kaupoissa. Maskina voi toimia myös kankainen huivi.

Kankaisia maskeja ja kertakäyttömaskeja on myynnissä Berliinissä, mutta maahan pääsyn kannalta on käytännössä välttämätöntä varustautua maskeilla jo Suomessa. Myös Finnairin koneissa vaaditaan tällä hetkellä maskin käyttöä.

Vielä ei ole tiedossa, mitä tapahtuu kontaktirajoituksille, jotka ovat tällä hetkellä Saksassa voimassa 5. kesäkuuta asti. Rajoituksiin kuuluu esimerkiksi 1,5 metrin etäisyysvaatimus muihin ihmisiin ja kielto olla tapaamatta muita ihmisiä kuin omassa kotitaloudessa asuvia.

Kontaktirajoitukset vaikuttavat edelleen esimerkiksi ravintoloiden toimintaan. Ravintoloita avattiin Saksassa ja Itävallassa 15. toukokuuta, mutta asiointi ei ole niin vapaata kuin ennen. Aukiolo on rajoitettua, ravintoloissa pöytien on oltava 1,5 metrin päässä toisistaan ja baaritiskit ovat suljettuna.

Berliinissä ei ole vielä tietoa siitä, koska baarit tai klubit aukeavat. Tupakoinnin sallivat pubit ja vesipiippupaikat pysyvät myös edelleen kiinni. Myös esimerkiksi kylpylät ovat toistaiseksi kiinni.

Eläintarhat ja monet museot on avattu Saksassa uudelleen, mutta niissä käymiseen liittyy rajoituksia. Esimerkiksi Berliinin eläintarhoihin täytyy ostaa tällä hetkellä lippu etukäteen, ja sisäänpääsyaikoja on porrastettu, jotta eläintarhaan ei tule liikaa väkeä kerralla.

Hotelleita on Saksassa avattu uudestaan kuluvalla viikolla. Esimerkiksi Baijerissa ne avautuvat toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Tegelin lentoasema avattiin 1948, ja nyt se aiotaan sulkea.

Turismi|Voiko kesällä matkailla Euroopassa? EU julkistaa tänään suositukset, joiden avulla ainakin osa rajoista voisi aueta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat