Sauditoimittaja Khashoggin pojat ”armahtivat” isänsä paloittelumurhaajat – ilmoitus voi säästää kuolemaantuomitun teloitukselta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Saudi-Arabia

Sauditoimittaja Khashoggin pojat ”armahtivat” isänsä paloittelumurhaajat – ilmoitus voi säästää kuolemaantuomitun teloitukselta

Saudi-Arabiassa pojan ”armahdus” voi säästää kuolemaantuomitun teloitukselta. Oikeudenkäynti murhaajia vastaan päästi kruununprinssin pälkähästä.

Murhatun kolumnistin Jamal Khashoggin poika Salah marraskuussa 2018.

Julkaistu: 22.5. 18:32

Saudiarabialaisen kolumnistin Jamal Khashoggin pojat ovat ”antaneet anteeksi” ja ”armahtaneet” isänsä murhaajat, mikä tarkoittaa, että rikoksesta tuomitut agentit saattavat välttää kuolemantuomion, uutistoimistot kertovat.

Khashoggi surmattiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa lokakuussa 2018. Hänen ruumiinsa tuhottiin.

Kolumnisti Jamal Khashoggi murhattiin 59 vuoden iässä 2. lokakuuta 2018 Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa Turkissa.

Viisi tekijää tuomittiin kuolemaan viime joulukuussa. Lisäksi kolme ihmistä tuomittiin 24 vuoden vankeustuomioihin.

YK:n erityislähettiläs Agnes Callamard totesi perjantaina, että Khashoggin poikien armahdusilmoitus on ”oikeuden parodiaa” ja kansainvälisen yhteisön ”petkuttamista”.

Uutiskanava CNN:n mukaan Khashoggin sukulaisille on maksettu miljoonia dollareita korvauksia murhan jälkeen. Khashoggin pojat ovat kiistäneet, että he olisivat saaneet ”verirahoja” Saudi-Arabian hallitukselta.

Saudi-Arabiassa murhatun pojan anteeksianto tai armahdus tulkitaan lainkin mukaan armahdukseksi. Khashoggin vanhin poika Salah ilmoitti armahduksesta Twitter-viestissään perjantaina viitaten muslimien pyhään kuukauteen Ramadaniin, joka päättyy lauantaina.

Al-Jazeera-kanavan mukaan on epäselvää, mitä Khashoggin poikien nimissä ilmoitettu armahdus tarkoittaa heidän isänsä murhaajien tuomioiden kohdalla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsi viime vuoden oikeudenkäynnin Khashoggin murhaajia vastaan ”valkopesuksi”, joka ei tuonut mukanaan ”oikeutta eikä totuutta”.

Esimerkiksi Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n kerrotaan päätyneen johtopäätökseen, jonka mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman antoi käskyn Khashoggin murhaamisesta.

Jamal Khashoggi kirjoitti kolumneja muun muassa amerikkalaiseen The Washington Post -lehteen. Hän oli saudihallituksen ja kruununprinssi bin Salmanin kärkevä arvostelija.

Myös YK on tullut tulokseen, jonka mukaan kyse oli Saudi-Arabian valtion tilaamasta murhasta. Murhan toteutukseen osallistui viisitoista Saudi-Arabian agenttia.

Khashoggin puoliso Hatice Cengiz tuomitsi Twitterissä ilmoitetun ”armahduksen”.

”Kenelläkään ei ole oikeutta armahtaa tappajia. Me emme armahda tappajia emmekä heitä, jotka antoivat määräyksen tappamisesta.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat