Laaja tutkimus: Trumpin hehkuttama malarialääke saattaa lisätä kuolemia koronapotilailla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Laaja tutkimus: Trumpin hehkuttama malarialääke saattaa lisätä kuolemia koronapotilailla

Yli 96 000 potilaan hoitotiedoista ilmeni, että malarialääkettä saaneet kuolivat selvästi useammin. Rytmihäiriöiden riski kasvoi moninkertaiseksi.

Presidentti Donald Trump kertoi maanantaina, että hän ottaa päivittäin hydroksiklorokiinia ennaltaehkäisevänä koronalääkityksenä.

Julkaistu: 22.5. 21:39

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin usein hehkuttama malarialääkehoito koronaviruspotilaille saattaa olla hengenvaarallinen monille potilaille ja lisätä vakavien sydänvaivojen riskiä, lääketieteen lehden The Lancetin perjantaina julkaisema tutkimus näyttää.

Tulosten mukaan perinteisen malarialääkkeen klorokiinin ja sen johdoksen hydroksiklorokiinin saaneet potilaat kuolevat muita potilaita useammin. Kun yhdistelmään lisätään Trumpin mainostama antibioottilääkitys, kuolemat näyttävät vieläkin yleisemmiltä.

Noin joka kuudes klorokiinia tai hydroksiklorokiinia saaneista potilaista kuoli, kun muita hoitoja saaneista kuoli hieman yli yhdeksän prosenttia.

Tutkimuksessa käytiin läpi 96 032 potilaan hoitokertomukset 671 sairaalassa kuudella eri mantereella. Potilaista yhteensä 14 888 oli saanut jompaakumpaa malarialääkkeistä – joko yksinään tai antiobioottihoidon ohessa.

Trump kertoi Twitterissä maaliskuussa, että hydroksiklorokiini ja antibiotti nimeltä atsitromysiini saattavat yhteisvaikutukseltaan olla ”yksi suurimmista käännekohdista lääketieteen historiassa”.

Lancetin tutkimuksessa kävi ilmi, että klorokiinia ja antibioottia saaneista potilaista kuoli noin joka viides. Hydroksiklorokiinia ja antibioottia saaneista kuoli noin joka neljäs.

Kahden lääkkeen käyttö antibioottien kanssa nosti rytmihäiriöiden riskiä moninkertaiseksi.

Trump yllätti amerikkalaiset aiemmin tällä viikolla, kun hän kertoi ottavansa päivittäin hydroksiklorokiinia ennaltaehkäisevänä koronalääkkeenä. Monet asiantuntijat ovat varoittaneet lääkkeen sivuvaikutuksista.

Hydroksiklorokiinia apteekin hyllyllä Utahin osavaltion Provon kaupungissa.

Silti joissakin tutkimuksissa malarialääkkeet ovat antaneet toiveikkuutta, että ne voisivat auttaa koronapotilaita. The Lancet -lehden mukaan näihin tuloksiin ei enää ole luottamista.

Lehden mukaan vaikuttaa siltä, että ”klorokiini ja hydroksiklorokiini, yhdessä atsitromysiinin kanssa tai ilman, ei ole hyödyksi, mutta saattaa olla haitallista sairaalaan joutuneille covid-19-potilaille”.

Perjantaina julkaistu Lancetin tutkimus on jälkikäteinen analyysi potilastiedoista, ei satunnaistettu potilaskoe, jollaista pidetään kaikkein luotettavimpana tapana selvittää jonkin hoidon toimivuutta.

Satunnaistetuissa vertailukokeissa arvotaan, kenelle lääkettä annetaan, ja verrataan vaikutusta toiseen ryhmään, joka ei saa samaa lääkettä.

The Washington Post -lehden haastattelema Scripps-tutkimusinstituutin johtaja Eric Topol sanoi, että Lancetin tutkimus osoittaa, että malarialääkkeet ovat ongelmallisia.

”Jos tälle lääkkeelle joskus oli jotain toivoa, tämä tappaa sen toivon”, hän totesi.

Georgetownin yliopiston professori Jesse Goldman puolestaan piti Lancetin tuloksia ”hyvin huolestuttavina”. Hänen mukaansa tutkimus kertoo kuitenkin korrelaatiosta hoitojen ja potilaiden kohtaloiden välillä mieluummin kuin että se olisi syy-seuraus-yhteyttä osoittava tutkimus, The Washington Post -lehti kertoi.

HS kertoi huhtikuun alussa, että hydroksiklorokiiniin liittynyt innostus näkyi jossain määrin Suomessakin. Apteekeista hydroksiklorokiinia oli toimitettu Fimean tilastojen mukaan tavallista enemmän.

”Pientä piikkiä on ollut, mutta ei voi puhua hamstraamisesta”, totesi tuolloin Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessin johtaja Esa Heinonen.

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA antoi maaliskuun lopulla hätävaltuutuksen klorokiinin ja hydroksiklorokiinin käytölle koronapotilaiden hoidossa.

Maailmalla on meneillään useita tutkimuksia, joissa klorokiinin ja hydroksiklorokiinin tehoa koronaan testataan. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi esimerkiksi torstaina kahdesta eri brittitutkimuksesta, joihin osallistuu yli 40 000 terveydenhuollon työntekijää usealla eri mantereella.

Klorokiini on vanha malarianestolääke. Malarialoiset ovat kuitenkin kehittäneet sille vastustuskykyä, joten sitä ei enää määrätä Suomessa eikä sitä ole saatavilla.

Hydroksiklorokiinia sen sijaan on apteekeissa, sillä sitä käytetään nivelreuman hoitoon. Lääke rauhoittaa niveltulehdusta.

Lääkkeet|Trump mainosti hydroksiklorokiinin olevan ihmelääke – nyt sen kysyntä näkyy myös Suomen apteekeissa, vaikka tehosta korona­virukseen ei ole takeita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat