Yhdysvallat rankaisee useita kiinalais­yrityksiä uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeus­loukkauksista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ihmisoikeudet

Yhdysvallat rankaisee useita kiinalais­yrityksiä uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeus­loukkauksista

Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan seitsemän yrityksen nähdään muun muassa mahdollistaneen ihmisten valvontaa Xinjiangin maakunnassa.

Turkin Istanbulissa järjestettiin joulukuussa mielenosoitus, jossa protestoitiin Kiinan uigurivähemmistöön kohdistuvia sortotoimia vastaan.

Julkaistu: 23.5. 8:05

Yhdysvaltain kauppaministeriö aikoo rangaista kahdeksaa yritystä sekä yhtä Kiinan hallinnon instituuttia ihmisoikeusloukkauksista. Ministeriön mukaan loukkaukset ovat kohdistuneet uiguureihin ja muihin vähemmistöihin Länsi-Kiinan Xinjiangissa.

Ministeriö kertoo tiedotteessaan, että tahot ovat sen mukaan osallistuneet ihmisoikeusrikkomuksiin ja väärinkäytöksiin osana Kiinan sortokampanjaa. Tiedotteessa mainittiin uiguurien lisäksi kazakit ja muut muslimivähemmistöryhmät Xinjiangin autonomisella alueella.

Kahta tahoista rangaistaan osallisuudesta ihmisoikeusrikkomuksiin ja väärinkäyttöön. Seitsemän yrityksen nähdään mahdollistaneen ihmisten valvontaa Xinjiangissa.

Yhdysvaltain hallinto tulee rajoittamaan yhdysvaltalaisten tuotteiden toimittamista näille tahoille, tiedotteesta selviää. Hallinnon huolena on, että tuotteita käytettäisiin toimintaan, joka on Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan vastaista.

Lokakuussa Yhdysvallat pani mustalle listalle 28 tahoa, joiden kerrotaan olleen jollakin tavalla mukana Xianjiangin ihmisoikeusloukkauksissa.

Sanktioista kerrottiin sen jälkeen, kun Kiina aloitti Hongkongin erityishallintoaluetta koskevan turvallisuuslain käsittelyn. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kuvaili aloitetta tuhoisaksi.

Kiinan on kerrottu vieneen yli miljoona uiguuria vankileirimäisiin olosuhteisiin Xinjiangin alueella. Kiina on toistuvasti väittänyt, että leirit ovat uudelleenkoulutusta varten.

Aikaisemmat asiakirjavuodot leireistä ovat paljastaneet, että ihmisiä pidetään leireillä vangittuina ja heitä aivopestään ja rangaistaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uiguureja pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Kiinan mukaan leirit tarjoavat vapaaehtoista koulutusta, joihin kuuluu muun muassa mandariinikiinan opiskelua.

HS vieraili tarkasti valvotussa Xinjiangissa viime keväänä. Lue lisää: Kiinan pimeä reuna

Tietovuoto paljastaa, mitkä ”synnit” vievät uiguureja uudelleen­koulutettaviksi Kiinassa

Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

Kiinan puoluevirkailijat menevät vainottuihin uiguuri­perheisiin asumaan ja jakavat jopa sängyn

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat