Ex-hallintojohtaja: Hongkongiin saatetaan perustaa kiinalainen turvallisuus­palvelu - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Ex-hallintojohtaja: Hongkongiin saatetaan perustaa kiinalainen turvallisuus­palvelu

Kiina ilmoitti torstaina, että Pekingissä koolla oleva kansankongressi säätää Hongkongiin turvallisuuslakeja.

Hongkongin edellinen hallintojohtaja Leung Chun-ying (kesk.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping (oik.) kättelivät kesällä 2017.

Julkaistu: 23.5. 16:53

Kiinan tulevat turvallisuuslait Hongkongiin saattavat johtaa siihen, että Kiina perustaa Hongkongiin uuden turvallisuuspalvelun.

Näin sanoi alueen edellinen hallintojohtaja (2012–2017) Leung Chun-ying uutistoimisto Reutersille lauantaina. Hän on myös johtavissa tehtävissä Kiinan kansankongressin neuvoa-antavassa elimessä, eli Kiinan kumileimasinparlamentisssa.

Leungin mukaan turvallisuuspalvelu voisi olla samantyylinen kuin brittien Hongkongin valta-ajan Special Branch. Se teki tiedustelua ja osallistui rikollisjengien vastaiseen työhön.

Mielenosoittajat vastustivat uutta turvallisuuslainsäädäntöä Taiwanissa lauantaina.

Kiina ilmoitti torstaina, että parhaillaan Pekingissä koolla oleva kansankongressi säätää Hongkongiin turvallisuuslakeja. Se on Kiinan tähän asti selkeästi voimakkain toimi Hongkongin itsemääräämisoikeuden nakertamiseksi, kirjoitti HS:n kirjeenvaihtaja Katriina Pajari perjantaina.

Hongkongilla on periaatteessa autonomia lainsäädännössä, mutta Peking on tuskastunut Hongkongiin. Hongkong ei ole Pekingin yrityksistä huolimatta säätänyt turvallisuuslakeja, jotka käytännössä toisivat Hongkongin demokraattisemman ja ihmisoikeuksia kunnioittavammat käytännöt lähemmäksi mannerkiinalaista järjestelmää.

Hongkongissa on ollut voimassa politiikka nimeltä yksi maa, kaksi järjestelmää siitä alkaen, kun Britannia palautti siirtomaan Kiinalle vuonna 1997.

Erityisesti Hongkongin laajat mielenosoitukset ovat raivostuttaneet emämaa Kiinaa.

Brittiläinen Guardian-lehti kertoi perjantaina näkemiinsä lakiluonnoksiin perustuen, että turvallisuuslain myötä Pekingin turvallisuusviranomaiset voisivat perustaa Hongkongiin omia osastojaan. Hongkongilaiset paikallisviranomaiset antoivat Guardianille ymmärtää, että näitä voimia käytettäisiin demokratiamielenosoitusten taltuttamiseen.

Kiina|Hongkongin loppu? Kiina otti käyttöön historiallisen kovat keinot, ja se voi lopulta jakaa maailmaa entistä enemmän kahtia

Kiina|Hongkongin hallintojohtaja: Turvallisuuslaki otetaan käyttöön pikimmiten – Yhdysvallat varoitti Kiinaa säätämästä kiisteltyä lakia

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat