Tuhannet osoittivat mieltään Hongkongissa Kiinan kaavailemaa turvallisuuslakia vastaan – Ainakin 180 ihmistä otettiin kiinni - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Tuhannet osoittivat mieltään Hongkongissa Kiinan kaavailemaa turvallisuuslakia vastaan – Ainakin 180 ihmistä otettiin kiinni

Poliisi ampui mielenosoittajia kohti kyynelkaasua ja käytti vesitykkiä.

Julkaistu: 24.5. 10:17, Päivitetty 25.5. 13:39

Tuhannet ihmiset osoittivat sunnuntaina mieltä Hongkongissa. Poliisi ampui mielenosoittajia kohti kyynelkaasua ja käytti pippurisumutetta, paikalla olleet viestimet raportoivat. Myös vesitykit olivat käytössä.

Poliisi kertoi ottaneensa kiinni ainakin 180 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Mielenosoitus oli luvaton, ja lisäksi kaupungissa on isojen joukkojen kokoontumiskielto koronapandemiankin vuoksi. Poliisi oli varoittanut ennalta ihmisiä marssimasta.

Loukkaantunutta mielenosoittajaa kannettiin pois kyynelkaasupilvestä Hongkongissa sunnuntaina.

Alkujaan sunnuntain mielenosoitus oli suunniteltu niin kutsuttua laululakia vastaan, mutta se muuttui Pekingin kansankongressissa parhaillaan käsittelyssä olevan turvallisuuslain vastustamiseksi. Turvallisuuslaki on tähän mennessä pahin isku Kiinaan kuuluvan Hongkongin laajalle itsemääräämisoikeudelle.

Turvallisuuslaeista on kiistelty jo vuosia. Ne olivat syynä Hongkongin laajoihin mielenosoituksiin vuonna 2003.

Yleisellä tasolla tiedetään, että turvallisuuslain mukaan valtionsalaisuuksien paljastaminen tai Kiinan valtion vastainen toiminta on rikos. Laki ei kuitenkaan määrittele tarkasti, mikä on esimerkiksi valtion vastaista toimintaa. Manner-Kiinassa käytäntö on osoittanut, että sellaiseksi voidaan tulkita vähäinenkin rike tarpeen vaatiessa.

Sunnuntain mielenosoitus on väkimäärältään yksi isoimmista, kenties isoin korona-aikaan. Pandemia on hillinnyt vuodesta 2019 jatkuneita suuria demokratiamielenosoituksia, jotka yltyivät väkivaltaisiksi aktivistien ja poliisien välillä. Mielenosoitukset puolestaan lienevät iso syy sille, että Kiina haluaa säätää sen valtaa lisäävän turvallisuuslain Hongkongiin.

Maanantaina Kiinan ulkoministeriön Hongkongin-haaran edustaja Xie Feng kuvaili uutistoimisto Reutersin mukaan osaa viimevuotisten demokratiamielenosoitusten tapahtumista ”luonteeltaan terroristisiksi”.

Sunnuntainen mielenosoitus alkoi niin, että pienet mielenosoittajaryhmät marssivat aamulla Kiinan Hongkongin-yhteystoimistoa kohden, brittilehti Guardian kertoi. Väkijoukko kasvoi, ja poliisi ampui lehden mukaan enimmäkseen rauhallista joukkoa vastaan kyynelkaasua. Jotkut mielenosoittajista viskoivat muovipulloja ja esimerkiksi sateenvarjoja kohti poliisia. AFP kertoi naamioituneiden mielenosoittajien myös yrittäneen rakentaa tiesulkuja.

Hongkongin hallinto sanoi ainakin neljän poliisin loukkaantuneen.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että Hongkongin turvallisuuslait on säädettävä välittömästi, uutistoimisto AFP kertoi. Hän myös syytti Yhdysvaltain ajavan sen ja Kiinan suhteita kohti kylmää sotaa. Yhdeksi kasvaneen jännityksen syyksi hän mainitsi Hongkongin tilanteen. Kiina on syyttänyt ulkomaisia voimia eli käytännössä Yhdysvaltoja tilanteen lietsomisesta.

Maanantaina Kiina varoitti ryhtyvänsä vastatoimiin, jos Yhdysvallat jatkaa sen tavoitteiden horjuttamista. Yhdysvallat oli aiemmin tuonut esiin mahdollisuuden uusista pakotteista valmistelussa olevan turvallisuuslain vuoksi.

Sunnuntaina Hongkongin kaduilla oli jälleen tuhansia mielenosoittajia-

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat