Afganistanin hallinto ja Taleban-liike sopivat tulitauosta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Afganistan

Afganistanin hallinto ja Taleban-liike sopivat tulitauosta

Talebanien julistama tulitauko toi lupauksia vankien nopeammasta vapauttamisesta.

Turvallisuusjoukkojen työntekijä tarkasti autoilijoita tiesululla Kabulissa sunnuntaina.

Julkaistu: 24.5. 11:52

Afganistanissa Taleban-liike on julistanut sunnuntaista alkaen kolmen päivän tulitauon.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani vastasi yllättäen tulleeseen tulitaukoilmoitukseen rakentavin elkein. Hän lupasi sunnuntaina nopeuttaa taleban-vankien vapauttamista. Tämä vastaele saattaa olla merkittävä rauhanprosessin etenemisen kannalta, analysoi BBC.

Taleban on tehnyt sopimuksen Yhdysvaltain kanssa ulkomaisten joukkojen vetäytymisestä Afganistanissa. Siinä sovittiin myös vankien vaihdosta Afganistanin hallituksen ja talebanien välillä. Talebanit ovat valittaneet, että vapauttaminen tapahtuu liian hitaasti.

Näinpä osapuolten välille suunnitellut neuvottelut eivät ole päässeet vielä alkamaan. Viime aikoina Taleban on jopa kiihdyttänyt iskujaan Afganistanin hallituksen joukkoja vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan hallitus on luvannut vapauttaa 5 000 taleban-vankia, Taleban puolestaan 1 000 hallituksen turvallisuusjoukkojen jäsentä. Tähän mennessä on vapautettu vasta murto-osa luvatusta, puolin ja toisin.

Talebanien ilmoittamia tulitaukoja on ollut harvakseltaan sitten ensimmäisen vuonna 2018. Silloinkin tulitauon mitta oli kolme päivää ja ajankohta oli sama eli muslimien pyhän kuukauden Ramadanin loppumisen juhlan aika.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat