Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun oikeudenkäynti alkaa tänään - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Israel

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun oikeudenkäynti alkaa tänään

Viime marraskuussa Netanjahu asetettiin syytteeseen lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Benjamin Netanjahun asunnon eteen Jerusalemissa kerääntyi mielenosoittajia sunnuntaiaamuna ennen korruptio-oikeudenkäynnin alkua.

Julkaistu: 24.5. 14:23

Jerusalemilaisessa oikeusistuimessa alkaa tänään sunnuntaina pääministeri Benjamin Netanjahun korruptio-oikeudenkäynti. Hän on Israelin ensimmäinen istuva pääministeri, joka joutuu vastaamaan rikossyytteisiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Netanjahu oli toivonut vapautusta oikeuden avausistunnosta, mutta pyyntö evättiin keskiviikkona.

Netanjahu vannoi virkavalansa viidennelle kaudelleen viikko sitten pitkien ja vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen. Kolmivuotisessa koalitiosopimuksessa sovittiin järjestelystä, jossa oikeistolaista Likudia johtava Netanjahu toimisi pääministerinä ensimmäisten 18 kuukauden ajan. Sen jälkeen tehtävän ottaisi hoitoonsa Sininen ja valkoinen -puolueliiton johtaja Benny Gantz.

Viime marraskuussa Netanjahu asetettiin syytteeseen lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Syytteiden taustalla oli Reutersin mukaan muun muassa varakkailta tuttavilta vastaanotettuja lahjoja ja väite siitä, että hän olisi yrittänyt solmia sopimuksia median kanssa vastineeksi positiivisesta julkisuudesta.

Netanjahu itse on kutsunut syytteitä poliittiseksi noitavainoksi ja todennut, ettei oikeusprosessi vaikuta hänen kykyynsä tehdä työtään. Netanjahulla ei ole laillista velvoitetta erota tehtävästään, Reuters kertoo.

Pääministeri Benjamin Netanjahu osallistui sunnuntaina uuden hallituksen ensimmäiseen istuntoon Israelin parlamentissa.

Tänään alkavaa oikeudenkäyntiä Netanjahu on kuvaillut muodollisuudeksi. Pyytäessään vapautusta oikeuden istunnosta hän sanoi, että häntä paikalle saattavat henkivartijat olisivat vain julkisten varojen tuhlausta ja että koronavirusepidemian vuoksi asetettuja turvaväliohjeistuksia olisi näin vaikea noudattaa.

Oikeus kuitenkin hylkäsi pyynnön sanoen, että on tärkeä näyttää oikeuden toteutuvan.

Netanjahun oikeudenkäynti ei ole Reutersin mukaan ollut Israelissa ainoa laatuaan. Kuusi vuotta sitten entinen pääministeri Ehud Olmert todettiin syylliseksi lahjusten vastaanottamiseen. Oikeudenkäynti aloitettiin hänen vuosien 2006–2009 virkakautensa jälkeen, ja Olmert suoritti 16 kuukauden vankeustuomion.

Israel|Israel sai uuden hallituksen, noin vuodessa ehdittiin pitää kolmet parlamenttivaalit

Israel|Israelin poliittinen umpikuja päättyi: Netanjahu ja oppositio­johtaja Gantz pääsivät sopuun poikkeustila­hallituksen muodostamisesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat