Oikeus tyrmäsi 5g:n väitetyistä terveys­riskeistä huolestuneiden aktivistien kanteen Hollannissa – valtio saa jatkaa taajuus­huutokauppaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Teknologia

Oikeus tyrmäsi 5g:n väitetyistä terveys­riskeistä huolestuneiden aktivistien kanteen Hollannissa – valtio saa jatkaa taajuus­huutokauppaa

5g-verkkoja terveysriskinä pitävät aktivistit yrittivät estää Hollantia jatkamasta operaattoreille suunnattua taajuushuutokauppaa, koska he pitävät mahdollisena, että verkko saattaa aiheuttaa terveysriskejä. Oikeuden mukaan valtion tulee punnita hyötyjä ja haittoja harkitusti.

Sabotoitu 5g-tukiasema Nuenenissa Hollannissa 11. huhtikuusta.

Julkaistu: 25.5. 15:55

Hollannissa uuden sukupolven mobiiliverkon suunnittelu saa jatkua tuomioistuimen luvalla.

Joukko 5g-verkon vastustajia yritti pysäyttää verkkohankkeen vetoamalla oikeuteen. Haagin tuomioistuin hylkäsi vastustajien kanteen maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kun kanne jätettiin oikeuteen toukokuun alussa, vastustajat perustelivat, ettei valtio ollut selvittänyt 5g-verkkoihin liittyviä terveysriskejä riittävästi. Oikeuskäsittelyä seuranneen Dutch News -sivuston mukaan vastustajien asianajaja Thom Beukers kutsui 5g-verkon rakentamista vastuuttomaksi.

”Tämä on epäeettistä. Väestön terveydellä ei pelata uhkapeliä”, Beukers sanoi sivuston mukaan.

Aktivistien mukaan ”tuhannet” akateemiset julkaisut ja tutkimushankkeet vähintäänkin herättävät epäilyksiä siitä, että 5g-verkkojen sähkömagneettinen säteily saattaisi olla terveydelle haitallista.

Haagin tuomioistuimen maanantaina julkaiseman päätöslyhennelmän mukaan valtio ei ole velvollinen varmistamaan, että jokainen 5g-verkkojen aiheuttama riski torjutaan, vaan että riskejä ja hyötyjä arvioidaan harkitusti.

Valtio järjestää hollantilaisille verkko-operaattoreille taajuushuutokaupan 5g-verkosta kesäkuussa. Seuraava taajuushuutokauppa on tarkoitus järjestää vuonna 2022.

5g-teknologia siirtää dataa radioaalloilla, kuten 2g, 3g, ja 4g. Radioaallot ovat vain pieni osa koko elektromagneettista spektriä, johon kuuluvat myös mikroaallot, valo ja röntgensäteet.

Osa tästä spektristä on ionisoivaa säteilyä eli sellaista, jolla on riittävästi energiaa irrottamaan säteilyn kohteeksi joutuvan aineen atomeista elektroneja tai rikkomaan aineen molekyylejä.

Se vaikuttaa ihmisen soluihin ja jopa dna:han. Ionisoiva vaikutus vaihtelee taajuuden mukaan. Mitä lyhempi on aallonpituus, sitä voimakkaampi on ionisoiva vaikutus.

Radioaaltojen aallonpituus on kaikkein pisin, metristä kilometriin. Ionisoivaa vaikutusta, joka olisi edellytys sille, että ihmisen kehossa tapahtuisi jotain, ei ole todettu.

Tammikuussa Hollannin tietoliikenne- ja terveysviranomaiset tekivät pistokokeita 5g-verkkojen testialueille ja julkaisivat aiheesta raportin. Sen mukaan 5g:n säteilyarvot olivat EU:n asettamien viitearvojen rajoissa. Viranomaiset kuitenkin jatkavat mittauksia, sillä rajoissa täytyy myös pysyä.

Koronaviruspandemian aikana 5g-verkon yhteyksistä viruksen leviämiseen on liikkunut sosiaalisessa mediassa erilaisia salaliittoteorioita.

Ne ovat johtaneet kymmeniin teleoperaattorien tukiasemien tuhopolttoihin ja muihin sabotointeihin niin Hollannissa, Irlannissa, Britanniassa, Italiassa, Kroatiassa kuin Ruotsissakin. Myös Suomen Pedersöressä tuhottiin huhtikuussa yksittäinen tukiasema.

Yksityiskohta tuhotusta tukiasemasta Hollanissa huhtikuussa.

Yhdysvalloissa teknologiajulkaisu Wired kertoi viikonloppuna, että sisäisen turvallisuuden virasto DHS varautuu siihen, että sabotointivimma leviää Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Hollannin Stop5GNL-liike ja sen taustalta löytyvät vastustajat halusivat Dutch Newsin mukaan korostaa erikseen, ettei heillä ole mitään tekemistä verkkojen tukiasemia ympäri Eurooppaa palamaan sytyttäneiden häiriköiden kanssa.

Kansainvälinen 5g-verkkoja vastustava liike toimii myös Suomessa. Hekin korostavat yksityisessä keskusteluryhmässään, etteivät liity millään tapaa tukiasemien sabotoimiseen eivätkä halua siihen kannustaa.

5g:n kieltämiseksi avattiin maaliskuussa 2019 kansalaisaloite. Se sai kerättyä puolessa vuodessa runsaat 7 500 nimeä tarvittavista 50 000:sta.

Koronavirus|5g-verkkoja pelkäävät salaliitto­teoreetikot ryhtyivät polttamaan tukiasemia Britanniassa ja Hollannissa, Facebook suitsii yllytystä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat