Japani purki hätätilan, mutta tiukentaa entisestään ulkomaalaisten pääsyä maahan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Japani purki hätätilan, mutta tiukentaa entisestään ulkomaalaisten pääsyä maahan

Japani kieltää esimerkiksi Euroopassa kahden viikon aikana olleiden ulkomaalaisten maahantulon.

Shinjukun kaupunginosa Tokiossa on jälleen ruuhkainen ja kasvosuojat entistäkin yleisempiä.

Julkaistu: 25.5. 21:14

Japanin pääministeri Shinzo Abe totesi maanantaina, että koronaviruksen aiheuttama hätätila voidaan purkaa nyt myös Tokiosta ja neljältä muuta alueelta, joissa se oli vielä voimassa. Asiasta kertovat esimerkiksi Japan Times ja Asahi Shimbun.

Hätätilan aiheuttamat rajoitukset eivät Japanissa olleet ankarimpia, mutta ne voidaan palauttaa, jos virus jälleen leviää, pääministeri muistutti. Hän lisäsi, että ei siinäkään tapauksessa haluaisi silti pyytää kansalaisia pysyttelemään sisätiloissa.

Samalla kun rajoituksia Japanin sisällä puretaan, maa tiukentaa entisestään ulkomaalaisten pääsyä Japaniin.

Maanantaina maahantulokielto asetettiin Intiassa ja kymmenessä muussa maassa 14 päivän aikana olleille ulkomaalaisille. Kaikkiaan kiellon piirissä on jo 111 maata, esimerkiksi koko Eurooppa, kertoo japanilainen uutistoimisto Kyodo.

Japanissa koronaviruksen eteneminen on noudatellut tutuksi tullutta kaavaa. Ensin maassa vakuuteltiin, että juuri Japani tulee selviämään keskimääräistä paremmin, koska kasvosuojien käyttö oli jo valmiiksi yleistä, hygieniataso on korkea eikä kättely saati halailu kuulu tervehtimistapoihin.

Sen jälkeen havahduttiin pandemian vakavuuteen ja Tokiosta povattiin New Yorkin jälkeen seuraavaa suurkaupunkia, jossa tartunnat leviäisivät räjähdysmäisesti.

Näin ei tapahtunut. Kuolemantapauksia on runsas 800, mikä tarkoittaa, että Japani on selvinnyt kuolleisuudessa väkilukuun suhteutettuna paremmin kuin noin sata muuta valtiota. Viruksen aiheuttaman covid-19-sairauden vuoksi sairaanhoitoa tarvitsee tällä hetkellä enää alle 2 000 potilasta.

Japanin pääministeri Shinzo Abe puhui maanantaina Tokiossa.

Hallituksen toimiin kuului koulujen sulkeminen jo helmikuun lopulla ja hätätilan julistaminen huhtikuun alussa, mutta esimerkiksi laajoja ulkonaliikkumiskieltoja tai ravintoloiden täydellistä sulkemista ei koettu.

Testauksessa ilmeni puutteita, mutta julkisen terveydenhuollon harjoittama paikallisten tartuntaketjujen jäljitys näyttää usein onnistuneen.

Pääministeri Abe julisti Japanin mallin ”menestykseksi” samalla kun hänen itsensä suosio on uusimmissa mielipidemittauksissa alimmillaan kahdeksaan vuoteen.

Maailman kolmanneksi suurin talous vajosi pandemian myötä taantumaan viime viikolla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015. Pääministeri Abe kiirehti maanantaina ilmoittamaan uusista mittavista talouden tukiohjelmista edellisten elvytystoimien lisäksi. Edellisissä toimissa valtio lupasi esimerkiksi kaikille kansalaisille sadantuhannen jenin eli noin 860 euron avustuksen.

Samalla Japani julkisti siirtyvänsä käyttämään kesäkuun puolivälissä matkapuhelinsovellusta, joka ilmoittaisi, kun henkilön todetaan olleen tekemisissä diagnoosin sittemmin saaneen ihmisen kanssa.

Paluu normaaliin tehdään vähitellen kolmessa muutaman viikon jaksossa. Toisessa näistä vaiheista aiotaan sallia urheilutapahtumat ilman yleisöä. Vähittäin palataan myös esimerkiksi konserttielämään: ensin sallitaan korkeintaan sadan hengen yleisöt, jonka jälkeen lukua nostetaan puoleen katsomokapasiteetista.

Japani panosti ennen pandemiaa voimakkaasti Tokion kesäolympialaisiin, joiden toivottiin lisäävän turismia ja taloudellista toimeliaisuutta.

Kisat oli kuitenkin pakko siirtää ja uudeksi avajaispäiväksi on ilmoitettu 23. heinäkuuta vuonna 2021.

Japani|Japani ajautui virallisesti taantumaan

Suhdanne|Nissan aikoo karsia 20 000 työpaikkaa

Olympialaiset|KOK:n puheenjohtaja uskoo, että ensi kesä on viimeinen mahdollisuus pitää Tokion olympialaiset

Kuolleisuus|Pandemia pakotti japanilaiset pysymään enemmän kotona: itsemurhien määrä väheni huomattavasti

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat