Sir Richard Bransonin raketin koelaukaisu epäonnistui - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Avaruus

Sir Richard Bransonin raketin koelaukaisu epäonnistui

Satelliittien laukaisuun tarkoitettu raketti lähti vanhan jumbojetin siiveltä suunnitellusti, mutta lento loppui vain joitakin sekunteja lähdön jälkeen.

Virgin Orbit-yhtiön raketin laukaisua testattiin ensi kertaa heinäkuussa 2019.

Julkaistu: 26.5. 9:58

Brittiläisen miljardööri Sir Richard Bransonin Virgin Orbit -yhtiön rakettilaukaisu epäonnistui. Yhtiön ensimmäinen koelaukaisu päättyi Mojaven autiomaasta Tyyneenmereen maanantaina, kertoo esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Branson omistaa myös Virgin-lentoyhtiön, jonka vanhoja koneita on muutettu rakettilaukaisuun sopiviksi.

Sir Richard Branson

Toistaiseksi on epäselvää, mikä koelaukaisussa meni pieleen. Raketti lähti vanhan jumbojetin siiveltä suunnitellusti, mutta lento loppui vain joitakin sekunteja lähdön jälkeen.

Testin toteuttanut yhtiön henkilökunta laskeutui turvallisesti takaisin Mojaveen.

Richard Branson tunnetaan julkisuudessa ehkä parhaimmin hankkeestaan avaruusturismin parissa. Hänen avaruusmatkailuyhtiönsä Virgin Galactic listautui New Yorkin pörssiin viime syksynä.

Tässä hankkeessa ei ole kyse ihmisten lennättämisestä avaruuteen, vaan Virgin Orbit havittelee jalansijaa piensatelliittibisneksessä.

Richard Bransonin tavoin sekä yksityisiä avaruuslentoja että piensatelliittien laukaisuraketteja kehittää myös sähköautoyhtiö Teslan perustaja Elon Musk. Muskin Falcon 1 -raketti onnistui tavoitteessaan ja laukaisi satelliitin maata kiertävälle radalle vuonna 2009. Falcon-raketti tosin laukaistiin maasta käsin, ei lentokoneen siiveltä.

Kilpailuasetelmasta huolimatta Musk pahoitteli Virgin Orbitin epäonnea yhtiölle tuoreeltaan.

”Ikävä kuulla. Maata kiertävä rata on vaikea. Me tarvitsimme Falcon 1:lla neljä yritystä”, Musk kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Virgin Orbit ei lannistunut, vaan kertoi että seuraava raketti odottaa jo. Ensin pitää kuitenkin analysoida, mikä neitsytlaukaisussa meni pieleen.

Virgin Orbitin toimitusjohtaja Dan Hart sanoi yhtiön sivujen mukaan, että koelennot ja -laukaisut on suunniteltu nimenomaan datan hankkimiseen. Nyt sitä on saatu.

”Saavutimme monta tavoitetta joita olimme asettaneet itsellemme”, Hart sanoi. ”Emme niin montaa kuin olisimme halunneet, mutta joka tapauksessa olemme nyt ottaneet ison askeleen. Insinöörimme käyvät nyt dataa läpi. Seuraava rakettimme odottaa.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat