WHO lopetti malarialääkkeen testaamisen koronaviruspotilailla varotoimena, myös Trump jätti mainostamansa lääkkeen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

WHO lopetti malarialääkkeen testaamisen koronaviruspotilailla varotoimena, myös Trump jätti mainostamansa lääkkeen

Maailman terveysjärjestö keskeytti hydroksiklorokiinin testaamisen sen jälkeen kun oli käynyt ilmi, että sitä saaneiden koronaviruspotilaiden kuolleisuus oli kasvanut. Lääkettä on annettu koronapotilaille myös Suomessa.

Hydroksiklorokiinia Rock Canyonin apteekin hyllyllä Utahin Provossa Yhdysvalloissa. Kuva on kuvituskuva toukokuun 18. päivältä, jolloin presidentti Donald Trump kertoi syöneensä hydroksiklorokiinia jo lähes kaksi viikkoa.

Julkaistu: 26.5. 13:54

Maailman terveysjärjestö WHO keskeytti maanantaina malarialääke hydroksiklorokiinin testaamisen koronaviruspotilaiden hoidossa. WHO haluaa selvittää hydroksiklorokiinin turvallisuusdataa, ennen kuin lääkkeen tutkimista koronapotilaiden hoidossa uskalletaan jatkaa.

Vanhan malarialääkkeen klorokiinin ja sen johdoksen hydroksiklorokiinin kysyntä on ponnahtanut maailmalla sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump innostui niiden näkymistä covid-19-taudin hoidossa.

WHO teki päätöksensä sen jälkeen, kun lääketieteellinen julkaisu Lancet julkaisi perjantaina tutkimuksen jonka mukaan klorokiini ja hydroksiklorokiini pikemmin lisäävät kuolemanriskiä covid-19 -tautia sairastavilla potilailla. Tutkimusryhmä oli analysoinut kansainvälistä dataa yli 96 000:sta potilaasta ja totesi, ettei pystynyt näyttämään toteen lääkkeen hyötyjä. Sen sijaan näytti siltä, että lääkkeet lisäsivät rytmihäiriöiden riskiä ja sairaalahoidossa olleiden potilaiden kuolleisuus kasvoi.

Noin joka kuudes klorokiinia tai hydroksiklorokiinia saaneista koronaviruspotilaista kuoli, kun muita hoitoja saaneista kuoli hieman yli yhdeksän prosenttia. Lancetin tutkimuksessa kävi ilmi, että klorokiinia ja antibioottia saaneista potilaista kuoli noin joka viides. Hydroksiklorokiinia ja antibioottia saaneista kuoli noin joka neljäs. Kahden lääkkeen käyttö antibioottien kanssa nosti rytmihäiriöiden riskiä moninkertaiseksi.

HS kertoi tutkimuksesta tuoreeltaan perjantaina.

Lue lisää: Laaja tutkimus: Trumpin hehkuttama malarialääke saattaa lisätä kuolemia koronapotilailla

WHO kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessaan, että kliinisten testien keskeyttäminen covid-19-potilaiden hoidon suhteen on varotoimenpide. Muiden lääkevaihtoehtojen testaaminen terveysjärjestön Solidarity-ohjelmassa jatkuu.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus toukokuun 22. päivänä.

Klorokiini on alunperin malarianestolääke. Monet malarialoiset ovat kehittyneet sille vastustuskykyisiksi, joten Suomessa klorokiinia ei enää määrätä tarkoitukseensa, eikä sitä ole saatavilla. Hydroksiklorokiinia sen sijaan on apteekeissa, sillä sitä käytetään nivelreuman hoitoon. Lääke rauhoittaa niveltulehdusta.

Hydroksiklorokiinin yhteys rytmihäiriöihin on ollut tiedossa. Huhtikuussa Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele kertoi HS:lle, että joissain maissa yleisesti hyvin siedettyä lääkettä kokeiltiin koronaviruspotilaisiin, mutta sitä pidättäydyttiin määräämästä kotihoitoon, koska se voi altistaa rytmihäiriöille.

Lääkkeen harvinaiseksi sivuvaikutukseksi, eli se esiintyy harvemmin kuin yhdellä tuhannesta käyttäjästä, on listattu sydänlihassairaus. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääketiedoissa mainitaan myös sydämen johtumishäiriöt ja rytmihäiriöt sekä tiheälyöntisyys eli takykardia. Viimeksi mainittujen esiintyvyyttä ei tunneta, sillä saatavilla oleva tieto ei ole riittänyt arviointiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui klorokiinista ja hydroksiklorokiinista innostuneesti lehdistötilaisuudessaan maaliskuun puolivälissä, kertasi The New York Times huhtikuussa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui maanantaina 25. toukokuuta kaatuneiden muistopäivän tilaisuudessa Fort McHenryssa Baltimoressa.

”Minusta tämä voi olla jotain todella uskomatonta”, Trump sanoi ja kertoi että kahdesta lääkkeestä on covid-19-taudin hoidossa ”erittäin, erittäin rohkaisevia tuloksia”.

Yhdysvaltalaiset lääkärit alkoivat määrätä hydroksiklorokiinia potilailleen ja jotkut myös hamstrata sitä kirjoittamalla lääkemääräyksiä itselleen ja omaisilleen. The New York Timesin mukaan päivän reseptien keskiarvo oli ennen Trumpin puhetta noin 680 reseptiä, mutta puheen myötä Yhdysvalloissa kirjoitettujen reseptien määrä pomppasi noin 31 000 reseptiin.

Klorokiinin suurin tuottaja Intia kielsi sen viennin maasta ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaro määräsi maan sotilaslaboratoriot tuottamaan sitä.

Yhdysvaltain Arizonassa kuusikymppinen pariskunta nautti sairautta ehkäistäkseen klorokiinivalmistetta, jota myydään akvaarioiden puhdistukseen. Mies kuoli ja vaimo joutui teho-osastolle.

Myös Suomessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia on annettu covid-19-potilaille koeluontoisesti. Asiasta kertoi kokoomuksen puoluelehti Verkkouutiset maaliskuussa. Toukokuussa Seura kertoi, että HUS:ssa hydroksiklorokiinia oli annettu noin 500 potilaalle, mutta sen antaminen lopetettiin.

”Lopettamisen syynä on lääkkeen tehottomuus uusimpien tutkimusten valossa”, ylilääkäri Asko Järvinen sanoi Seuralle.

Vielä toukokuun puoliväissä presidentti Trump kertoi syövänsä hydroksiklorokiinia pillerin päivässä. Presidentin mukaan sen oli tarkoitus ehkäistä koronaviruksen tarttumista, muun muassa NBC News kertoi.

Hydroksiklorokiinilla tosin ei ole todettu ehkäiseviä vaikutuksia, vaan sitä on käytetty sairaaloissa kokeellisesti helpottamaan potilaiden oireita.

Sunnuntaina presidenttikin kertoi lopettaneensa lääkkeen syönnin. Full Measure -ohjelman haastattelija kysyi, syökö presidentti vielä malarianestolääkettä.

”Lopettanut, vain lopettanut,” Trump sanoi eikä perustellut päätöstään.

Koronavirus|Laaja tutkimus: Trumpin hehkuttama malarialääke saattaa lisätä kuolemia koronapotilailla

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat