Vaasalaislääkärin mukaan kaikki Pohjanmaan viime viikkojen tartunnat ovat Ruotsista – Lausunto sinetöi ruotsinsuomalaisen perheen päätöksen perua Suomen-lomansa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Vaasalaislääkärin mukaan kaikki Pohjanmaan viime viikkojen tartunnat ovat Ruotsista – Lausunto sinetöi ruotsinsuomalaisen perheen päätöksen perua Suomen-lomansa

Vaasalaislääkärin lausunto oli viimeinen pisara ruotsinsuomalaiselle Mari Karlssonille, joka asuu perheineen Tukholman eteläpuolella. Perhe peruu Suomen-lomansa kielteisen koronajulkisuuden vuoksi.

Kuvakaappaus Ruotsin yleisradio SVT:n verkkosivuilta kertoo vaasalaislääkäri Juha Salosen saamasta ruotsalaisjulkisuudesta. Salonen kertoi, että kuukauden koronavirustapaukset Pohjanmaalla ovat kaikki Ruotsista lähtöisin.

Julkaistu: 26.5. 19:05

Pohjanmaan kaikki koronatartunnat kuukauden aikana ovat tulleet Ruotsista. Tämä koskee myös viikonloppuna tehtyä uusinta diagnoosia, joka oli Pohjanmaan ensimmäinen yhteentoista päivään.

Tämä huomio teki Vaasan keskussairaan infektioylilääkäri Juha Salosesta päivän julkkiksen Ruotsissa, kun hän kertoi asiasta Yleisradiolle ja tuli tiistaina siteeratuksi myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n jutussa.

Siteeraus ehti olla jopa SVT:n verkkosivun toinen pääuutinen, sillä ruotsalaismedia on nyt hyvin herkkä noteeraamaan ulkomaalaisten lausunnot Ruotsin kansalaisten aiheuttamasta tartuntavaarasta.

Se päti myös Salosen lausuntoon, jossa ylilääkäri varoitti Ruotsiin matkustavia tartuntavaarasta.

Vaasalaislääkärin lausunto oli viimeinen pisara ruotsinsuomalaiselle Mari Karlssonille, joka asuu perheineen Tukholman eteläpuolella.

”Tämä kyllä vahvistaa päätöstäni, etten lähde täältä lomailemaan Suomeen tai muuallekaan Ruotsin rajojen ulkopuolelle”, Karlsson kertoo HS:lle sähköpostihaastattelussa.

”Harmittaa tietysti, että en pääse kesälomalla sinne Suomeen, jossa minulla on kuitenkin edelleen perhettä ja ystäviä.”

Ruotsi nousi viime viikon uusissa koronavirukseen liittyvissä kuolintapauksissa maailman ykköseksi väkilukuun suhteutettuna. Pidemmällä aikavälillä Ruotsi on koronaviruskuolleisuudessa väkilukuun nähden kahdeksas esimerkiksi Belgian, Espanjan, Britannian ja Ranskan jälkeen.

Sijoituksen pelätään nousevan, sillä tiistaina Ruotsissa rekisteröitiin jälleen 96 uutta viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin liittyvää kuolemaa. Kuolleita on nyt 4 125, ylivoimaisesti eniten Pohjoismaissa.

Ruotsi valitsi lievän rajoituslinjan eikä esimerkiksi sulkenut kouluja ja ravintoloita. Traagisten ja yhä kohoavien kuolinlukujen myötä valitun linjan arvostelu on kiihtynyt ja kansainvälinen mediahuomio kasvanut.

”Meitä kiusataan”, arvioi matkailuasiantuntija Lottie Knutson Ruotsin yleisradioyhtiölle sunnuntaina, kun Kypros kertoi avaavansa rajansa useiden maiden kansalaisille, vaan ei ruotsalaisille.

Tiistaina Ruotsin ulkoministeri Ann Linde arvioi Bloombergille, että Kyproksen päätös on diskriminointia.

Ruotsissa kysytään, miksi esimerkiksi Tanska ei ota huomioon maiden alueellisia eroja. Ruotsin eteläisessä Skånen maakunnassa tartuntoja on keskimäärin vähemmän kuin Kööpenhaminan alueella.

”Ruotsalaisten turistien päästäminen maahan on kaikkein turvallisinta”, väitti Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell viime viikolla Svenska Dagbladetin haastattelussa. Hän perusti väitteensä siihen, että kesään mennessä vähäisempien tartuntojen maissa immuniteettiakin on ehtinyt kertyä vähemmän.

Muissa maissa ruotsalaisargumenttia on kuitenkin epäilty. Uusimman kartoituksen mukaan Tukholman läänissä vasta-aineita löytyi vain vähän yli seitsemältä prosentilta.

Ruotsin kovien tartunta- ja kuolleisuuslukujen vuoksi Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto totesi HS:lle viime viikolla, että Suomi, Tanska ja Norja suhtautuvat varauksellisesti yhteiseen matkustusalueeseen Ruotsin kanssa.

Ruotsissa on hyvässä muistissa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen antamat haastattelut Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle ja Helsingin Sanomille.

Salminen korosti, että ruotsalaisturistit ovat riski.

Tukholman eteläpuolella asuva Mari Karlsson perheineen päätti peruuttaa perinteisen Suomen-lomansa. Mökki oli varattu kahdeksi viikoksi heinäkuun lopulla.

Mari Karlssonin mukaan Mika Salmisen lausunto riipaisi sydäntä. Myös ruotsinsuomalaiset laskettaisiin Suomessa helposti ruotsalaisturisteiksi.

”Jos me sinne kuitenkin tulisimme, niin herättäisikö ruotsalaisrekistereillä varustettu automme negatiivista huomiota? Ei ehkä olisi mukava edes olla Suomessa jos asenteet ruotsalaisia kohtaan ovat hyvin kielteiset”, Karlsson pohtii.

Karlssonin perhe on yleensä tullut heinäkuussa Suomeen parin viikon lomalle ja ehti varata mökin myös tälle kesälle.

Mökkivaraus jää nyt käyttämättä.

”Perumme tämän matkan ja katsomme ihan rauhassa, mihin suuntaan tilanne kehittyy.”

Ruotsi|Ruotsi nousi maailman ykköseksi väki­lukuun suhteutetuissa viikon korona­kuolemissa, mutta yksi maan johtavista rokotteiden asian­tuntijoista antaa silti toivoa

Ulkopolitiikka|Milloin Ruotsiin voi matkustaa normaalisti? Ulkoministeri Haavisto: Pohjoismainen matkustuskupla yhä kaukana

Matkailu|”Tälle ei mitään voi” – Rajojen avautuessa Ruotsin tilanne saattaa aiheuttaa Suomelle terveys­riskin, sanoo THL:n Mika Salminen HS:lle

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat