Neljä poliisia erotettiin mustan miehen kuolemaan johtaneen pidätyksen vuoksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Neljä poliisia erotettiin mustan miehen kuolemaan johtaneen pidätyksen vuoksi

Poliisi on myöntänyt miehen kuolleen pidätyksen yhteydessä.

George Flyodin muistoa kunnioitettiin Minneapolisissa tiistaina.

Julkaistu: 27.5. 0:03

”En voi hengittää!”

Nämä näyttävät olleen viimeisiä sanoja, jotka tummaihoinen George Floyd sai sanottua valkoihoisen poliisin käsittelyssä Minneapolisin kaupungissa Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa maanantai-iltana.

Pidätys näyttää tallentuneen sosiaalisessa mediassa leviävälle videolle. Poliisi on myöntänyt miehen kuolleen pidätyksen yhteydessä.

Video tilanteesta kestää noin kymmenen minuuttia ja sen yhteydessä pidätetty anelee myös: ”Älä tapa minua.”

Tapaus on nostanut jälleen kohun siitä, miten tummaihoisia epäiltyjä kohdellaan Yhdysvalloissa ja sitä on jo käsitelty jo Minneapolis Star Tribunesta ja Washington Postista Fox Newsiin.

Minneapolisin pormestari Jacob Frey tuomitsi tapauksen tiistaina lehdistötilaisuudessa.

”Uskon sen mitä näin ja se oli kaikilla tasoilla väärin. Mustan ihon ei pitäisi olla kuolemantuomio Yhdysvalloissa.”

Kuvernööri Tim Walz antoi lausunnon, jonka mukaan videon näyttämä inhimillisyyden puute saa voimaan pahoin. ”Tulemme saamaan vastauksia ja etsimään oikeutta”.

Kuristaminen pidätyksen yhteydessä tapahtui maanantai-iltana. Poliisi oli saanut ilmoituksen ravintolalaskusta, jota oli yritetty maksaa väärennetyllä valuutalla Cup Foodsissa Chicago Avenuella.

Poliisi kiinnitti huomiota autossa istuvaan mieheen, joka voisi vastata kuvausta teon tekijästä. Tämä vaikutti poliisin mukaan sekavalta ja vastusti pidätystä.

Tässä yhteydessä poliisi painoi polvensa miehen niskaan ja piti sen siinä, vaikka silminnäkijät videon mukaan huomauttivat poliisille, että pidätetty ei enää liiku ja hänen nenästään vuotaa verta. Useat myös videoivat tapahtumaa.

Useiden minuuttien jälkeen poliisi pyysi pidätettyä ”rentoutumaan”.

”En voi hengittää”, mies vastasi.

”Mitä sinä haluat?” poliisi jatkoi.

”En voi hengittää”, mies toisti.

Silminnäkijä Darnella Frazierin video tapahtumasta lähti leviämään nopeimmin sosiaalisessa mediassa maanantaiyön aikana.

Tiistai-iltana Suomen aikaa Minneapolisin poliisipäällikkö Medaria Arradondo kertoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, että neljä poliisia on erotettu tapauksen vuoksi.

Jo aiemmin poliisi oli kertonut asettaneensa pidätyksen suorittaneita poliiseja palkalliselle vapaalle sekä tutkivansa asiaa. Myöhemmin tiistaina poliisi oli myös ilmoittanut saaneensa videosta lisäinformaatiota. FBI tutkii tapausta yhteistyössä poliisin kanssa.

Uusi kuolemantapaus tulee hyvin pian sen jälkeen, kun mustan hölkkääjän Ahmaud Arberyn ampuneet pidätettiin toukokuun alkupuolella kuukausia tämän kuoleman jälkeen. Entinen poliisi ja hänen poikansa olivat arvelleet, että mustaihoinen hölkkääjä oli liikkunut läheisen talon rakennustyömaalla luvatta ja halusivat suorittaa kansalaispidätyksen.

Nyt kuristuneen George Floydin ”en voi hengittää” -sanat tuovat miljoonille yhdysvaltalaisille mieleen myös Eric Garnerin kuoleman vuonna 2014.

Valkoihoinen poliisi Daniel Pantaleo pidätti kolmen muun poliisin kanssa vuoden 2014 heinäkuussa 43-vuotiaan kuuden lapsen isän Eric Garnerin New Yorkin Staten Islandilla. Poliisi epäili hänen kaupustelleen laittomasti savukkeita.

Pantaleo piti Garneria kuristusotteessa samaan aikaan, kun toinen poliisi painoi tämän päätä maahan. Myös tässä pidätyksessä sivullinen kuvasi tapahtumat videolle, joka levisi sosiaalisessa mediassa.

Videolla kuuluu, kuinka Garner sanoo viimeisinä sanoinaan 11 kertaa ”en voi hengittää”. Kun Garner ei enää liikkunut, hänet vietiin sairaalaan ja todettiin kuolleeksi.

Valamiehistön mielestä poliisia ei voinut tuomita sydänvikaisen ja astmasta kärsineen Garnerin kuolemasta. New Yorkin osavaltio maksoi kuitenkin Garnerin perheelle miljoonia euroja, jotta nämä eivät aloittaisi tapauksesta oikeusprosessia. Pantaleo irtisanottiin viime vuonna eli viisi vuotta Garnerin kuoleman jälkeen.

Tapaus toimi sytykkeenä Black Lives Matter -liikkeelle, jonka iskulauseiksi ”en saa henkeä” ja ”emme saa henkeä” nousivat mielenosoituksissa.

Myös George Floydin kuristumisen odotetaan johtavan mielenosoituksiin. Minneapolisissa sellainen oli tarkoitus käynnistää viideltä iltapäivällä paikallista aikaa eli puolenyön jälkeen keskiviikkona Suomen aikaa.

Aseväkivalta|Mustan hölkkääjän ampujat pidätettiin kuukausia teon jälkeen – Ahmaud Arberyn kohtalo herätti Yhdysvalloissa laajan keskustelun

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat