Trump uhkaa nyt sulkea sosiaalisen median, koska Twitter varoitti presidentin twiittien harhaan­johtavasta sisällöstä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trump uhkaa nyt sulkea sosiaalisen median, koska Twitter varoitti presidentin twiittien harhaan­johtavasta sisällöstä

Twitter kertoo laajentaneensa faktantarkistustaan, sillä se haluaa rajoittaa haitallista tai harhaanjohtavaa sisältöä palvelussaan.

Presidentti Donald Trump sanoo Twitterin yrittävän sekaantua Yhdysvaltojen tämän vuoden presidentinvaaleihin.

Julkaistu: 27.5. 6:07, Päivitetty 27.5. 15:37

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa ”sulkea sosiaalisen median” tai rajoittaa sen toimia merkittävästi.

Paradoksaalisesti hän teki uhkauksen Twitterissä, jota hän myös syyttää vaaleihin puuttumisesta.

Trumpin mukaan sosiaalisen median alustat ”vaientavat konservatiiviset äänet totaalisesti” ja niiden toimia rajoitetaan tai ne suljetaan ennen kuin näin tapahtuu. Uutistoimisto Reuters kiirehti heti huomauttamaan, että tällaisesta vaientamisesta ei ole mitään todisteita.

Taustalla on presidentin tuohtumus siitä, että yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Twitter tarttui tiistaina ensimmäistä kertaa faktan­tarkistuksessaan Trumpin lähettämiin tviitteihin.

Twitter merkitsi kaksi Trumpin tiistaina laatimaa, postiäänestystä koskevaa viestiä sinisellä huutomerkillä, mikä tarkoittaa, että twiitti vaatii kontekstointia.

Trump oli väittänyt viesteissä postitse lähetettävien äänestyslippujen johtavan vaalituloksen manipulointiin. Twitter lisäksi kontekstiksi linkin, jonka taakse on kerätty esimerkiksi CNN:n ja Washington Post -lehden juttuja aiheesta. Niiden mukaan postiäänestykseen on todettu liittyneen vilppiä ani harvoin.

Twitteriä on jo pitkään vaadittu puuttumaan sellaisiin Trumpin – ja muiden maailman johtajien – tviitteihin, jotka eivät ole olleet totuudenmukaisia.

Trump vastasi merkintöihin hyökkäävään sävyyn jo aikaisemmin tviiteillä. Hän sanoi Twitterin yrittävän sekaantua Yhdysvaltojen tämän vuoden presidentinvaaleihin, jotka on määrä pitää marraskuun alussa.

Jatkokaudelle pyrkivä Trump väitti lisäksi viestipalvelun tukahduttavan sananvapautta.

Uutiskanava CNN:n mukaan Twitter ei halunnut kommentoida Trumpin väitteitä.

Trumpin Twitter-tilillä on yli 80 miljoonaa seuraajaa.

Trump antoi lisäksi tviitissään ymmärtää, että Kalifornian osavaltio olisi lähettämässä postiäänestyslomakkeita kaikille. Faktantarkistuksen mukaan lomakkeita lähetetään vain rekisteröityneille äänestäjille.

Twitterin tiedottaja Katie Rosborough kommentoi CNN:lle sähköpostitse, että Trumpin tviitit eivät rikkoneet palvelun sääntöjä, mutta sisälsivät mahdollisesti harhaanjohtavia tietoja äänestysprosessista, minkä takia niihin on lisätty ”konteksti”.

Trump on koko presidenttikautensa ajan syyttänyt CNN:n ja Washington Postin kaltaisia uutismedioita valeuutisten tuottajiksi. Hän turvautui samaan väitteeseen jälleen suomiessaan Twitterin faktantarkistusmerkintää.

Twitter on kertonut hiljattain laajentaneensa faktantarkistustaan.

”Palvellessamme julkista keskustelua haluamme, että Twitteristä on helppo löytää luotettavaa tietoa. Haluamme myös rajoittaa mahdollisesti haitallista tai harhaanjohtavaa sisältöä”, yhteisöpalvelun blogitekstissä todettiin aiemmin toukokuussa. Asiasta kertoo myös esimerkiksi uutistoimist AFP.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat