”Kuin poliisivaltio”, silminnäkijät kuvailivat Hongkongin katunäkymää keskiviikkona – mielenosoituksissa pidätetty noin 360 ihmistä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

”Kuin poliisivaltio”, silminnäkijät kuvailivat Hongkongin katunäkymää keskiviikkona – mielenosoituksissa pidätetty noin 360 ihmistä

Kiisteltyä kansallislaululakia käsitellään lainsäädäntöneuvostossa tänään. Hongkongin hallinto on sanonut, että laki viedään maaliin niin pian kuin mahdollista.

Poliisit ovat ottaneet mielenosoittajia kiinni. Iltaan mennessä ainakin 300 oli pidätetty.

Julkaistu: 27.5. 10:52, Päivitetty 27.5. 22:54

Raskaasti varustautuneet mellakkapoliisit ovat tukahduttaneet mielenosoituksia pitkin keskiviikkoa Hongkongissa.

Kiistellyn kansallislaululain käsittely alkoi lainsäädäntöneuvostossa eli Hongkongin parlamentissa keskiviikkona alkuillasta paikallista aikaa. Kello on Hongkongissa viisi tuntia Suomea edellä.

Hongkongin hallinto on sanonut, että laki viedään maaliin niin pian kuin mahdollista.

Silminnäkijät ovat kuvanneet Hongkongin keskiviikon katunäkymää surrealistiseksi, koska poliiseja on kaduilla niin paljon. Esimerkiksi yhdysvaltalaislehti Washington Postin Hongkongin-toimituksen päällikkö Shibani Mahtani kuvaili näyn olevan kuin poliisivaltiosta.

”Kansalliset turvallisuuslait eivät vielä edes ole täällä, mutta Hongkong muistuttaa silti jo poliisivaltiota”, Mahtani kirjoitti Twitterissä.

Mielenosoittajia oli päiväsaikaan liikkeellä arvioiden mukaan joitakin tuhansia. Protestit näyttävät kiihtyvän iltaa kohden. Monet liikkeet sulkivat ovensa normaalia aiemmin levottomuuksien pelossa.

Katujen lisäksi mielenosoittajia kokoontui myös kauppakeskuksiin eri puolilla Hongkongia. He lauloivat ja huusivat iskulauseita.

Mellakkapoliisien läsnäolo on aamusta asti ollut näkyvää.

Edelliset mielenosoitukset olivat Hongkongissa sunnuntaina. Ne kärjistyivät levottomiksi ja 180 ihmistä pidätettiin. Keskiviikkona iltaan (Suomen aikaa kello 16) mennessä oli South China Morning Postin mukaan pidätetty noin 360 ihmistä.

Pidätykset tehtiin pääosin Causeway Bayssa, Centralissa, Admiraltyssa ja Mong Kokissa.

Keskiviikon mielenosoitusten moottorina toimi viime vuoden tammikuussa esitelty laululaki, joka tekee Kiinan kansallislaulun pilkkaamisesta ja versioinnista rikollista toimintaa.

Lakihahmotelmassa Vapaaehtoisten marssi -kansallislaulun loukkaamisesta, pilkkaamisesta tai väärinkäytöstä voi saada 50 000 Hongkongin dollarin eli noin 5 900 euron sakot tai kolmen vuoden vankeustuomion.

Kansallislaululain lisäksi tällä viikolla Kiinan kansankongressi käsittelee Hongkongin turvallisuuslakeja Pekingissä.

Niistä on kiistelty Hongkongissa jo vuosia, ja viikko sitten Peking ilmoitti, että lait säädetään Manner-Kiinassa. Se oli vakava isku Hongkongin itsemääräämisoikeudelle.

Laululain käsittely alkoi iltapäivällä Hongkongin aikaa.

Poliisi oli rakentanut lainsäädäntöneuvoston rakennuksen ympärille muurin vesitäytteisistä mellakka-aidoista ja eri puolilla kaupunkia ihmisiä pysäyteltiin tarkastuksia varten, kertoo uutistoimisto AFP. Poliisin kertoman mukaan ihmisiltä on takavarikoitu joitakin polttopulloja ja kaasumaskeja.

Poliisi hajotti mielenosoituksia kauppakeskuksissa ja teki tarkastuksia ihmisille.

Demokratialiikkeen kärkihahmoihin kuuluva Nathan Law kommentoi AFP:lle, että ”Hongkongin hallinnon tulisi ymmärtää, että ihmiset ovat nyt todella vihaisia”.

LUE LISÄÄ: HS-Analyysi: Hongkongilaiset eivät ole kovin ylpeitä kiinalaisuudestaan, ja Peking yrittää muuttaa sen pakottamalla – pian voi joutua vankilaan, jos buuaa kansallislaululle

Ainakin Yhdysvallat, Australia, Iso-Britannia, Japani ja Kanada ovat ilmaisseet huolensa laeista, joka on laajalti tulkittu Hongkongin itsemääräämisoikeuden ja ilmaisun vapauden mahdolliseksi käännekohdaksi.

Myös Saksa ilmoitti keskiviikkona odottavansa, että Kiina kunnioittaa Hongkongin oikeusvaltioperiaatetta. Taiwanin presidentti sanoi, että Taiwan tarjoaa humanitaarista apua Hongkongista pakeneville.

Pekingissä koolla oleva kansankongressi äänestää kansallisista turvallisuuslaeista torstaina.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian totesi lehdistötilaisuudessa keskiviikkona Pekingissä, että Kiina ryhtyy tarvittaviin vastatoimiin, jos ulkomaalaiset alkavat puuttua käsittelyssä olevaan Hongkongin uuteen turvallisuuslainsäädäntöön.

Presidentti Donald Trump totesi tiistaina Reutersin mukaan, että Yhdysvallat aikoo vastata voimakkaasti Kiinan turvallisuuslakiaikomuksiin, ja että toimet ilmoitetaan kuluvan viikon aikana.

Hongkongissa koronavirusrajoitukset ovat yhä voimassa, mutta demokratiaryhmät ovat kutsuneet silti ihmisiä kaduille osoittamaan mieltään kiisteltyjä lakeja vastaan.

Mellakkapoliisit olivat keskiviikkona katukuvassa näkyvästi esillä heti aamuvarhaisesta asti, kertoo paikallinen sanomalehti South China Morning Post. Lehden mukaan se yhdistettynä koronariskiin on mahdollisesti saanut osan mielenosoittajista pysymään poissa kaduilta.

Aamu sujui suhteellisen rauhallisesti, mutta lounasaikaan mennessä tilanne kiristyi ja poliisi käytti paprikasumutetta Centralissa varoitettuaan ihmisiä ensin laittomasta kokoontumisesta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Itä- ja Kaakkois-Aasian varajohtaja Joshua Rosenzweig kommentoi, että poliisin toimet keskiviikkona olivat jälleen ylimitoitettuja.

”Poliisin tämänpäiväinen voimankäyttö mielenosoitusten hajottamiseksi oli laajaa ja umpimähkäistä. Se osoittaa jälleen kerran, että viranomaiset eivät kunnioita ihmisoikeuksia Hongkongin kaduilla. Joukkopidätykset täysin rauhallisissa kokoontumisissa osoittavat, Hongkongin hallinnon tähtäimessä ovat kaikki ne, jotka käyttävät oikeuttaan vapaaseen ilmaisuun”, Rosenzweig sanoi järjestön tiedotteessa.

Poliisi istutti kiinniotettuja nuoria kiinni lounasaikaan Hongkongin saarella.

Poliisi jahtasivat demokratiamielenosoittajia Hongkongissa keskiviikkona.

Poliisi ampui väkijoukkoon paprikasumuteampulleja.

HS-analyysi|Hongkongilaiset eivät ole kovin ylpeitä kiinalai­suudestaan, ja Peking yrittää muuttaa sen pakottamalla – pian voi joutua vankilaan, jos buuaa kansallislaululle

Hongkong|Tuhannet osoittivat mieltään Hongkongissa Kiinan kaavailemaa turvallisuuslakia vastaan – Ainakin 180 ihmistä otettiin kiinni

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat