Huawein talousjohtajan luovutus Yhdysvaltoihin saa jatkua Kanadassa – nyt tutkitaan, oliko Yhdysvaltain vaatima pidätys laiton - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Oikeudenkäynnit

Huawein talousjohtajan luovutus Yhdysvaltoihin saa jatkua Kanadassa – nyt tutkitaan, oliko Yhdysvaltain vaatima pidätys laiton

Kiinan jyrkästi vastustaman luovutuksen edessä on vielä mutkia.

Huawein johtoon kuuluva yrityksen perustajan tytär Meng Wanzhou kuvattiin kotiarestissa Vancouverin-kotinsa edessä 23. syyskuuta 2019.

Julkaistu: 27.5. 22:21

Kiinalaisen Huawei-yrityksen talous- ja rahoitusjohtajan Meng Wanzhoun monimutkainen oikeusprosessi nytkähti keskiviikkona eteenpäin Kanadassa, kun vancouverilainen tuomari totesi prosessin Mengin luovuttamiseksi Kanadasta Yhdysvaltoihin voivan jatkua.

Asiasta kertoo esimerkiksi The New York Times.

Meng pidätettiin Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä 1. joulukuuta 2018. Kanada ei kuitenkaan suostunut Yhdysvaltojen pyyntöön Mengin luovuttamisesta ennen kuin se tutkii itse asiaa.

Yhdysvallat on halunnut syyttää Mengiä esimerkiksi Iranin-vastaisten pakotteiden rikkomisesta, pankkirikoksista ja teollisuusvakoilusta.

Tässä vaiheessa kyse oli siitä, tuomittaisiinko Meng myös Kanadan lakien mukaan Yhdysvaltojen esittämistä rikoksista.

Puolustus vetosi siihen, että Iranin-vastaiset pakotteet olivat voimassa Yhdysvalloissa, mutta ei Kanadassa. Syyttäjät arvioivat, että muut syytekohdat olisivat rikoksia myös Kanadassa.

Meng pyysi ja sai odottaa tämän vaiheen läpikäyntiä tilavassa Vancouverin-asunnossaan kotiarestissa tammikuusta 2019 lähtien. Arestiin on kuulunut passin takavarikoiminen, noin 6,6 miljoonan euron takuiden maksaminen, gps-seurantalaitteen hyväksyntä sekä ulkonaliikkumiskielto kello 23–06.

Meng piipahti julkisuudessa henkilökohtaisesti kirjeellään joulukuussa 2019. Kirje kertoi hiljaisesta vuodesta kotiarestissa kirjojen parissa.

Tuomari kallistui nyt syyttäjien puolelle, mutta prosessi jatkuu vielä kuukausia. Jo etukäteen tiedettiin, että puolustus katsoo Mengin oikeuksia loukatun pidätyksessä, ja tätä puidaan aikaisintaan 15. kesäkuuta.

Uutistoimisto Reuters arvioi, että tältä osin loppulausunnot saadaan syys-lokakuussa.

Mengin pidätys aiheutti yhä jatkuvia valtavia jännitteitä Kiinan, Yhdysvaltojen ja Kanadan välille.

Kiinan mukaan toimien taustalla on Yhdysvaltojen halu mustamaalata kiinalaisyhtiöitä ja tukahduttaa yritysten ”oikeutettu ja laillinen liiketoiminta”.

Kiina myös pidätti useita kanadalaisia pian Mengin pidätyksen jälkeen ja järjesti yhdelle heistä oikeudessa uudelleenkäsittelyn, joka aiemmasta poiketen johti kuolemantuomioon.

Kiinan mukaan toimenpiteet eivät olleet kosto Kanadan suorittamasta pidätyksestä ja kotiarestista.

Meng on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär, ja hänen on otaksuttu ottavan yhtiön jonain päivänä hallintaansa.

Ren on entinen Kiinan armeijan upseeri. Huawei-yritystä on jo pitkään epäilty muidenkin kuin Yhdysvaltojen toimesta vakavista turvallisuuspuutteista ja tietovuodoista Kiinan viranomaisille.

Huolestuneisuutta on lisännyt Huawein merkittävä asema 5g-tekonologian kehittäjänä ja siihen liittyvien patenttien haltijana.

HS:n haastattelussa viime lokakuussa Huawein perustaja ja Mengin isä suhtautui pidätykseen virallista Kiinaa rauhallisemmin. Miljardööri muistutti tyttärensä olevan jo aikuinen. Oikeus saisi päättää, mikä lopputulos on.

”Se, että lapset joutuvat kohtaamaan haasteita, ei välttämättä ole heille haitaksi. Toivon, ettei Wanzhoun nyt kohtaama haaste sekoitu valtioiden välisiin suhteisiin”, Ren kommentoi.

Voit lukea Huawein perustajan haastattelun viime lokakuulta tämän linkin takaa.

HS vieraili Huawein rakennuttamassa palatsissa, jonka keskellä yhtiön perustaja vastaa vakoilu­syytteisiin ja kertoo, mikä Nokiassa meni pieleen

Vuosi kotiarestissa: ”Huawein prinsessa” Meng Wanzhou julkaisi kirjeen teknologiajätin verkkosivuilla pidätyksensä vuosipäivänä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat