Käki lensi muuttomatkallaan yli 280 maratonia, kyseessä yksi pisimmistä koskaan mitatuista maalinnun muutoista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Linnut

Käki lensi muuttomatkallaan yli 280 maratonia, kyseessä yksi pisimmistä koskaan mitatuista maalinnun muutoista

Britannian ja Mongolian lintututkijoiden yhteishanke paljasti yhden pisimmistä maalintujen koskaan mitatuista muuttomatkoista, kun käki taittoi ilmassa noin 12 000 kilometriä.

Tämä käki (Cuculus canorus) on kuvattu Suomessa.

Julkaistu: 28.5. 9:56, Päivitetty 29.5. 15:31

Matka alkoi maaliskuun lopussa Sambiasta. Se jatkui yli , Kenian, Saudi-Arabian, Intian valtameren ja Bangladeshin kuudenkymmenen kilometrin keskituntinopeudella ja päättyi 12 000 kilometriä myöhemmin Mongoliaan.

Kyseessä on yksi pisimmistä koskaan mitatuista maalinnun muuttomatkoista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Onon-käki oli yksi viidestä viime kesänä Mongoliassa rengastetusta käestä, joiden liikkeitä tarkkailtiin Mongolian käkitieteilijöiden ja Britannian ornitologisen säätiön yhteishankkeessa. Onon oli myös ainoa, joka selviytyi ällistyttävästä matkasta.

Lintu sai nimensä paikallisen Onon-joen mukaan.

Toinenkin käki oli lähellä Ononin ennätysmatkaa. Bayaniksi ristitty lintu talvehti Kilimanjarolla Itä-Afrikassa. Paluumatkalle lähdettyään se ennätti lentää noin 10 000 kilometriä kahdessa viikossa, mutta linnun paikannin pysähtyi Kiinan Yunnaniin. Se arvellaan joko kuolleen uupumukseen tai joutuneen jonkun ruuaksi. Viidestä käestä lopulta vain Onon selvisi takaisin.

Yhteensä Onon-käen kotimatka, 12  00 kilometriä, vastaa noin 284 maratonia.

Britannian ornitologisäätiö BTO:n tutkija Chris Hewsonin mukaan hanke on ollut onnistunut.

”Keskeisin saamamme lisätieto liittyy siihen, miten miten tarkasti ja nopeasti linnut pystyvät taittamaan näin pitkiä matkoja”, Hewson sanoi BBC:lle. ”Pystyäkseen tähän niiden on täytynyt pystyä löytämään ideaalit ruokailuolosuhteet ja myös tietää tarkalleen mihin mennä, jotta ne löytävät suotuisat tuuliolosuhteet esimerkiksi Intian valtameren ylittämiseen.”

Onon-käen ja neljän muun linnun rengastushanke käynnistyi viime vuonna. Kun mukaan lasketaan Ononin matka talvehtimisseudulleen, käen matkaksi tuli noin 26 000 kilometriä. Birding Beining -hanke kertoo Twitter-tilillään, että Onon ylitti reissullaan 27 valtionrajaa.

Onon-käen matka on pitkä, mutta hämmästyttäviin suorituksiin pystyvät myös muut lintulajit. Birdlife-organisaation sivujen mukaan esimeriksi isosirri (Calidris canutus) lentää muuttomatkallaan noin 14 000 kilometriä. Se talvehtii Chilessä ja viettää kesiä Kanadassa. Ennätyksellisin lintulaji on kuitenkin lapintiira. Niiden muuttomatka kulkee joka vuosi Etelänavan läheltä Grönlantiin ja takaisin. Matkaa kertyy vuosittain jopa 90 000 kilometriä.

Oikaisu 28.5. klo 13.21: Artikkelissa väitettiin lyöntivirheen vuoksi, että isosirri lentää noin 1 000 kilometriä vuodessa. Isosirrin muuttomatka on noin 14000 kilometriä, jolloin se lentää vuodessa vajaat 30 000 kilometriä. Artikkelia on täsmennetty lapintiiran matkan osalta: 90 000 kilometriä on matka vuodessa. Oikaisu 29.5. klo 15.30: Artikkelissa kerrottiin virheellisesti että lapintiiran yhdensuuntainen muuttomatka olisi 90 000 kilometriä vuodessa. Matkassa on lapintiirojen vuosittainen matka kansainvälisen lintujärjestö Birdlifen mukaan. Tarkennettu myös tiiran kesänvietto- ja talvehtimispaikkoja.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat