Saksa uhkaa Venäjää uusilla pakotteilla vakoiluskandaalin vuoksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Vakoilu

Saksa uhkaa Venäjää uusilla pakotteilla vakoiluskandaalin vuoksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi saaneensa pitäviä todisteita Venäjän toimista vuoden 2015 tietosuojahyökkäyksessä, jonka Der Spiegel sanoo kohdistuneen myös liittokanslerin sähköposteihin.

Angela Merkel katsoi matkapuhelimeensa vieraillessaan Saksan parlamentissa 6. maaliskuuta. Nyt Saksa uhkaa Venäjää uusilla pakotteilla, koska se katsoo Venäjän olleen todistetusti vuoden 2015 suuren tietosuojahyökkäyksen takana.

Julkaistu: 28.5. 17:37

Saksan ulkoministeriö kutsui torstaina Venäjän suurlähettilään puhutteluun tai pidemminkin läksytykseen vuoden 2015 tietosuojahyökkäyksen vuoksi.

Samalla Venäjää uhattiin uusilla pakotteilla. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Läksytys johtuu siitä, että Saksa katsoo saaneensa pitävät todisteet Venäjän roolista tietosuojahyökkäyksessä. Tähän liittyen Saksassa julkistettiin 5. toukokuuta pidätysmääräys venäläisestä Dmitri Badinista.

Lehtitietojen mukaan Saksa pitää Badinia Venäjän sotilastiedustelun GRU:n työntekijänä, joka on vastuussa tietoturvahyökkäyksen toteuttamisesta. FBI puolestaan on jo pitkään halunnut kuulustella Badinia esimerkiksi tietosuojahyökkäyksestä Yhdysvaltain demokraattista puoluetta vastaan ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja.

Venäjän lähetystö kiisti maan roolin tietosuojahyökkäyksissä viimeksi eilen.

Vuoden 2015 tietosuojahyökkäys kohdistui Saksan parlamenttiin ja johti 2 400 asiakirjan julkistamiseen Wikileaksin kautta. Asiakirjat olivat peräisin Saksan parlamentin tutkimuksesta, jolla on haluttu selvittää maan oman tiedustelupalvelun ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten toimia. Tämä teki dokumenteista Venäjälle erityisen kiinnostavia.

Saksalainen Der Spiegel kertoi tässä kuussa saaneensa selville, että samalla hyökkääjät saivat käsiinsä Saksan liittokansleri Angela Merkelin kaksi sähköpostitiliä, jotka sisälsivät viestintää vuosilta 2012–2015.

Venäjää epäiltiin tietosuojahyökkäyksen tekijäksi alusta asti, mutta aiemmin ei tiedetty, että hyökkäys olisi ulottunut onnistuneesti myös liittokanslerin sähköposteihin.

Venäjän lähettilästä varoitettiin uusista pakotteista vain päivää sen jälkeen, kun Merkel puhui videoyhteyden kautta Konrad Adenauer -säätiön tilaisuudessa nykyisten pakotteiden säilyttämisen puolesta.

Merkel siis kiristää ruuvia. Vielä pari viikkoa sitten hän sanoi Saksan parlamentissa pitävänsä hyökkäystä törkeänä ja henkilökohtaisesti loukkaavana, mutta lisäsi yrittävänsä silti ”päivittäin” parantaa suhteita Venäjään.

Nyt maiden johtajien suhteet ovat jääkylmät. Samalla mahdolliset lisäpakotteet voisivat kurittaa Venäjän taloutta, joka on jo valmiiksi kaksoiskriisissä öljyn halpenemisen ja koronaviruksen etenemisen vuoksi.

Huhtikuussa Venäjän talouden arvioidaan supistuneen noin 20 prosenttia.

Saksalaislehti: Venäjä hakkeroi Saksan parlamentista 2400 tiedusteluasiakirjaa

Venäjä|Arviot Venäjän taloudesta synkistyvät – Kaksoisšokki supisti taloutta huhtikuussa todennäköisesti noin 20 prosenttia

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat