Poliisiväkivallasta käynnistyneet protestit leviävät Yhdysvalloissa, Minneapolisissa mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen ja Louisvillessa seitsemää ihmistä on ammuttu - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Poliisiväkivallasta käynnistyneet protestit leviävät Yhdysvalloissa, Minneapolisissa mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen ja Louisvillessa seitsemää ihmistä on ammuttu

Afroamerikkalaisen miehen kuolemasta käynnistyneet mielenosoitukset ovat levinneet useisiin Yhdysvaltain osavaltioihin. Minneapolisissa avuksi määrättiin myös armeijaa vastaava kansalliskaarti ja CNN:n kuvausryhmä pidätettiin suorassa lähetyksessä.

Julkaistu: 29.5. 9:31, Päivitetty 29.5. 18:33

Yhdysvaltojen Minneapolisin mielenosoitukset yltyivät perjantain vastaisena yönä. Yksi poliisiasema sytytettiin palamaan, ja pormestari pyysi poliisin avuksi kansalliskaartin sotilaita, kertovat useat yhdysvaltalaisviestimet.

Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua mielenosoitusten hajottamiseen.

Mielenosoittajat protestoivat poliisiväkivaltaa ja afroamerikkalaisten kohtelua. Protestit alkoivat kun 46-vuotiaan afroamerikkalaisen mies kuoli alkuviikosta poliisin tehtyä hänelle kiinniottotilanteessa väkivaltaa. Kiinnioton aikana poliisi painoi polvellaan miehen niskaa.

Mustan miehen kuolemasta nousi kohu, kun julkisuuteen tuli sivustakatsojan tilanteesta kuvaama video. Videolla näkyy, kuinka neljä valkoista poliisia pidättää miehen. Yksi poliiseista pitää polveaan miehen niskalla noin kahdeksan minuutin ajan.

Neljä poliisia on irtisanottu tapauksen johdosta, ja Minneapolisin poliisipäällikkö on pyytänyt tapahtunutta anteeksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tapaus sattui Minneapolisin Longfellow’n kaupunginosassa, joka kuuluu Minneapolisin kolmanteen poliisipiirin. Palamaan sytytettiin juuri kolmannen piirin poliisiasema. Tulipalo alkoi poliisiaseman oven kohdalta, ja mielenosoittajat ampuivat lähistöllä ilmaan ilotulitteita.

Useat sadat mielenosoittajat jatkoivat protestoimistaan Minneapolisissa myös perjantain vastaisena yönä paikallista aikaa. Uutiskanava CNN:n mukaan ainakin viisi rakennusta poliisiaseman ympäristössä oli myös syttynyt palaamaan.

Perjantaina iltapäivästä Suomen aikaa poliisi ryhtyi hajottamaan mielenosoituksia Minneapolisin keskustassa. Tilanteessa pidätettiin myös uutiskanava CNN:n neljän hengen toimitustiimi. Pidätys välittyi yleisölle suorassa lähetyksessä.

Minnesotan kuvernööri Tim Walz määräsi Minneapolisin pormestarin pyynnöstä 500 kansalliskaartin sotilasta poliisien avuksi.

Mielenosoitukset ovat levinneet ainakin kolmeen muuhun osavaltioon. Uutiskanava CNN listaa, että niitä on ollut ainakin Arizonan Phoenixissä, Kentuckyn Louisvillessä ja Tenneesseen Memphisissa.

Minnesotassa osoitetaan mieltä Minneapolisin lisäksi ainakin sen tytärkaupungissa St. Paulissa. Coloradon osavaltiossa pääkaupunki Denverin hallintorakennuksia suljettiin, kun joku ampui väkijoukkoon.

Perjantaina tiedotusvälineet kertoivat, että myös Louisvillen ydinkeskustassa oli kuulunut laukauksia. The New York Timesin mukaan seitsemää ihmistä oli ammuttu. Kentuckyn Louisvillessa osoitetaan mieltä myös maaliskuussa poliisiratsian yhteydessä kuolleen afroamerikkalaisnaisen kohtelun johdosta.

The New York Times -lehden mukaan mielenosoituksia on ollut myös New Yorkissa. Manhattanilla pidätettiin lehden tietojen mukaan noin 40 mielenosoittajaa. Suurin osa tuhansista protestoimaan kokoontuneista käyttäytyi poliisin mukaan Manhattanilla asiallisesti, mutta kolmea mielenosoittajaa odottavat syytteet poliisin uhkailusta.

Kauppaketju Targetin parkkipaikalla Minneapolisissa paloi auto. Kuva on torstailta 28. toukokuuta.

Uutistoimisto AP:n mukaan monet kaupat ja liiketilat ovat sulkeneet ja naulanneet oviaan ja ikkunoitaan kiinni tarkoituksena ehkäistä ryöstelyä. Esimerkiksi kauppaketju Target ilmoitti sulkevansa yli 20 kauppaa Minneapolisissa ja St. Paulissa. Minneapolis on keskeyttänyt julkisen liikenteen palveluja kuten bussilinjoja sunnuntaihin asti.

Torstaina Minneapolisin mielenosoituksissa kuoli torstaina yksi ihminen, kertovat useat yhdysvaltalaisviestimet.

Poliisin mukaan uhri ammuttiin kuoliaaksi, mutta tapauksen yksityiskohdat eivät olleet heti selvillä. New York Postin mukaan hän oli mies, joka löydettiin panttilainaamon ulkopuolelta mielenosoitusten lähistöllä. Poliisi on ottanut kiinni yhden epäillyn.

Minneapolisin rauhallisesti alkaneet mielenosoitukset yltyivät osin väkivaltaisiksi jo keskiviikkoyönä. Protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa, monia kauppoja ryöstettiin ja useita tulipaloja sytytettiin. Kuvernööri Tim Waltz kuvaili tilannetta jo keskiviikkona erittäin vaaralliseksi ja kehotti asukkaita poistumaan alueelta, kertoi NBC News.

Liittovaltion poliisi FBI tutkii 46-vuotiaan miehen kuolemaa, ja Yhdysvaltojen oikeusministeriö on luvannut tapauksesta huolellisen selvityksen. CCN:n mukaan kuolleen miehen kaulan päälle polvistuneesta poliisista oli ennen tapahtunutta tehty jo 18 valitusta. Valitusten aiheita CNN ei kertonut.

Minneapolisin kolmannen poliisipiirin asema sytytettiin palamaan.

Oikaisu 29.5. klo 14.24: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että 46-vuotias mies olisi kuollut viikko poliisiväkivallan tapahtumien jälkeen. Mies julistettiin kuolleeksi sairaalassa pian kiinniottotilanteen jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat