Tubettajapari sai julkisuutta adoptoimalla lapsen Kiinasta – nyt perhe luopui autistisesta lapsesta, ja yleisö närkästyi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Tubettajapari sai julkisuutta adoptoimalla lapsen Kiinasta – nyt perhe luopui autistisesta lapsesta, ja yleisö närkästyi

Myka ja James Staufferin paljastus Youtube-kanavalla nostatti kohun Yhdysvalloissa.

Myka Stauffer ja James Stauffer kertoivat Youtubessa luovuttaneensa adoptiopoikansa toiseen perheeseen.

Julkaistu: 29.5. 15:43

Myka Stauffer on suosittu yhdysvaltalainen tubettaja ja sosiaalisen median julkkis, joka on kertonut avoimesti perhe-elämästään sosiaalisen median kanavilla.

Staufferin ja hänen miehensä James Staufferin tuorein video heidän käyttämällään Youtube-kanavalla on kuitenkin synnyttänyt Yhdysvalloissa kohun.

Pariskunta nousi julkisuuteen dokumentoimalla Kiinasta adoptoimansa Huxley-pojan vaiheita sosiaalisessa mediassa vuosien ajan. Tuoreimmalla videollaan Staufferit paljastivat seuraajilleen, että he ovat luovuttaneet videoilla esiintyneen ja autistiseksi diagnosoidun Huxleyn toiseen perheeseen.

Pariskunta kertoi, että tarkemmin määrittelemättömät ”käyttäytymiseen liittyvät seikat” olivat tehneet perheen elämän liian vaikeaksi. Pariskunnalla on adoptiopojan lisäksi neljä biologista lasta.

Adoptiopojan siirtäminen toiseen perheeseen otettiin sosiaalisessa mediassa vastaan ristiriitaisesti.

Monet seuraajat kannustivat Stauffereita ja ottivat osaa heidän suruunsa. Osa taas arvosteli sosiaalisen median tähtiä rajusti siitä, ettei adoptiolapsia voi noin vain ottaa ja luopua heistä, jos ongelmia ilmenee.

”Äärimmäisen masentunut luettuani vaikuttajasta, joka keräsi rahaa adoptoidakseen pojan, teki hänestä ’brändinsä’, tajusi hänellä olevan erityistarpeita ja siirsi hänet salaa toiseen kotiin”, toimittaja Sophie Ross kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Staufferit ovat saaneet vuodesta 2017 alkaen sponsorirahaa sekä muuta tuottoa videoista, joissa he ovat dokumentoineet perhe-elämäänsä, adoptioprosessin vaiheita sekä haasteita, joita Huxley kohtasi saavuttuaan Kiinasta uuteen perheeseen.

Pariskunta ryhtyi jakamaan videoita perhe-elämästään jo 2014 ja onnistui haalimaan satojatuhansia seuraajia.

Heinäkuussa 2016 pariskunta kertoi adoptoivansa taaperoikäisen pojan Kiinasta. He myös sanoivat suunnittelevansa toisen lapsen adoptoimista Ugandasta tai Etiopiasta, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Adoptioita hoitava kansainvälinen järjestö kertoi Stauffereille, että Huxleylla on ”aivovaurio”. Pariskunta kuitenkin päätti adoptoida pojan, koska ”Jumala pehmensi sydämemme”, Myka Stauffer kirjoitti myöhemmin Parade-lehdessä.

He ilmoittivat seuraajilleen maksavansa adoptiokustannukset sponsoroiduista videoista saatavilla tuotoilla. He myös pyysivät seuraajiaan lahjoittamaan viisi dollaria Huxleyn elämän tukemiseen, BBC kertoo.

Joistakin videoista tuli hyvin suosittuja. Esimerkiksi video, jossa 2-vuotias Huxley haetaan Kiinasta, sai Youtubessa yli 5,5 miljoonaa näyttökertaa.

Pariskunta tuotti sosiaaliseen mediaan tuntikaupalla videosisältöä, jossa keskityttiin adoptiopojan elämään ja hänen kehitysvaiheisiinsa.

Pariskunta esitteli videoissa myös muita biologisia lapsiaan ja jakeli seuraajilleen ohjeita esimerkiksi raskausajalle, kotikoulun järjestämiseen, kodin sisustamiseen ja muihin kodin askareisiin liittyviin kysymyksiin.

Myka Staufferista tuli julkisuuden henkilö myös perinteisessä mediassa. Hän antoi haastatteluja aikakauslehdille. Yritykset tekivät sponsorisopimuksia perheen kanssa, ja heidän viidennen lapsensa syntymä esiteltiin People-aikakauslehden sivuilla vuonna 2019.

Syksyllä 2019 Myka Stauffer kertoi, että Huxleylla on diagnosoitu autismi. Loppuvuodesta 2019 Huxley yllättäen katosi pariskunnan videopäivityksistä.

Viime tiistaina pariskunta lopulta julkaisi Myka Staufferin henkilökohtaisella Youtube-kanavalla tunteikkaan videon, jossa pariskunta kertoi Huxleyn muuttaneen toiseen perheeseen.

James Stauffer sanoo videolla, että Huxleylla oli ”paljon enemmän erityistarpeita, joista emme olleet tietoisia ja joista meille ei kerrottu”.

Niinpä pariskunta oli päättänyt luovuttaa adoptiopojan toiseen perheeseen, jossa Stauffereiden mukaan on enemmän ammattitaitoa erityislapsen hoitoon.

”Useiden arvioiden jälkeen useat lääketieteen ammattilaiset olivat sitä mieltä, että hän tarvitsee sopivamman paikan”, Myka Stauffer sanoo videolla.

Pariskunta oli tuhonnut kaiken sisällön Huxleyn elämää seuraavalta Youtube-kanavalta The Stauffer Life.

Osa Stauffereiden seuraajista sanoi kunnioittavansa pariskuntaa, koska heillä oli rohkeutta tehdä raskas päätös lapsen luovuttamisesta toiseen perheeseen. Toiset taas syyttivät pariskuntaa siitä, että pojasta hankkiuduttiin eroon sen jälkeen kun hänen avullaan oli ”tehty rahaa”.

Moni oli huolissaan myös siitä, miten perheestä toiseen siirtyminen vaikuttaa Huxleyn elämään.

Tapaus on nostattanut Yhdysvalloissa keskustelua kansainvälisistä adoptiokysymyksistä.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat