Eroaminen on liian helppoa, totesivat Kiinan päättäjät ja asettivat eroaville pareille kuukauden ”rauhoittumisajan” – ennen avioeron sai jopa päivässä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kiina

Eroaminen on liian helppoa, totesivat Kiinan päättäjät ja asettivat eroaville pareille kuukauden ”rauhoittumisajan” – ennen avioeron sai jopa päivässä

Päättynyt kansankongressi määräsi harkinta-ajasta osana laajaa siviiliasioiden lakipakettia, jota on valmisteltu kuusi vuotta.

Maskeihin pukeutunut pariskunta avioitui koronakevään ystävänpäivänä Shanghaissa.

Julkaistu: 29.5. 17:28

Ensi vuoden alusta Kiinassa avioeroihin tulee 30 päivän harkinta-aika. Se on herättänyt tuohtumusta, sillä tällä hetkellä Kiinassa avioeron voi saada jopa yhdessä päivässä.

Eroon liittyvästä harkintakuukaudesta päätettiin juuri päättyneessä Kiinan kansankongressissa, jossa asiaa käsiteltiin osana laaja siviiliasioiden kokonaisuutta. Kansankongressi on vuoden tärkein poliittinen kokous, ja siellä hyväksyttiin myös kiistellyt turvallisuuslait.

30 päivän sääntöä on kutsuttu ”jäähdyttely- tai rauhoittumisajaksi”, jolla pyritään välttämään hetken mielijohteesta tapahtuvia avioeroja. Artiklan 1077 mukaan kumpi tahansa eron osapuolista voi perua eron 30 päivän kuluessa erohakemuksen jättämisestä.

Hääpari Lamatemppelin edustalla Pekingissä.

Kiinan Twitterissä eli Weibossa moni tyrmistyi päätöksestä. Että avioeroa pitää odottaa kokonainen kuukausi! Sääntö astuu voimaan tammikuussa.

“Avioliiton ’rauhoittumisaika’. Mitä helvettiä se edes tarkoittaa? Jos kaksi ihmistä päättää erota, ei kenenkään tarvitse ’rauhoittua’”, nimimerkki Xiao Si eating mongo kommentoi Weibossa.

Lainsäätäjät ovat perustelleet uusia eropykäliä sillä, että nykyisellään eroaminen on liian helppoa ja siksi avioeroluvut ovat nousussa.

Vastapuheenvuoroissa todetaan, että ehkä avioeroluvut ovat nousussa myös siksi, että eroamiseen liittyvä stigma häviää hiljalleen ja elintaso ja mahdollisuudet ovat parantuneet niin, ettei huonoon liittoon tarvitse väkisin enää jäädä.

Harkinta-aikaa ei sovelleta riitautettuihin avioeroihin, jotka johtuvat esimerkiksi perheväkivallasta.

Vielä hetken aikaa Kiinassa avioeron saa nopeimmillaan päivässä, jos ero on riidaton ja tapahtuu yhteisymmärryksessä. Jos eroon liittyy erimielisyyksiä, pitää mennä oikeuteen. Se vie keskimäärin perustapauksessa noin kuusi kuukautta. Eron perusteluksi riittää yhteensopimattomuus.

Jiangsun maakunnassa vietettiin ryhmähäitä 20. toukokuuta. 20.5. on suosittu hääpäivä Kiinassa, koska kiinaksi ääneen sanottuna numerot kuulostavat rakkaudentunnustukselta.

Viime joulukuussa Kansan päivälehti teki verkkokyselyn avioeron harkinta-ajasta. 55 prosenttia vastusti, 28 prosenttia antoi tukensa. Elokuussa 2018 Kiinan naisten liiton kyselyssä 95 prosenttia vastusti.

“Jos kaksi ihmistä alkaa katua avioeroa, he voivat mennä uudelleen naimisiin. Vapaus avioeroon on ihmisten oikeus eikä tarvitse minkäänlaisia selityksiä”, Real Poor Farmer -nimimerkki kritisoi harkinta-aikaa.

Toinen keskustelija huomautti, että tästä seuraa perhetragedioita.

Yhä useammin avioeron syynä on kotiväkivalta. Kiinan naisten oikeuksia ajavan valtion viraston pari vuotta vanhan tilaston mukaan joka neljättä naista on lyöty parisuhteessaan. Kotiväkivallasta tuli Kiinassa rikos vuonna 2016.

Avioeron harkinta-ajan kanssa samassa lakikokonaisuudessa hyväksyttiin lukuisia muitakin siviiliasioita liittyen esimerkiksi omaisuuteen, perheeseen, henkilökohtaisiin oikeuksiin ja perintöön.

Kansankongressia analysoiva NPCObserver-sivusto kuvaa hyväksyttyä siviililakikokonaisuutta poikkeuksellisen tärkeäksi, koska se vaikuttaa ihmisten elämään hyvin intiimillä tasolla.

Kansankongressi on päättänyt vuosittaisen kokoontumisensa.

Siviililain odotetaan selkeyttävän eroa hallituksen ja markkinoiden välillä. Lakipaketti vahvistaa esimerkiksi omistamisoikeutta. Lailla Peking lähettää vahvan viestin, kiinalaisen ja vertailevan oikeuden keskuksen johtaja Wang Jiangyu Hongkong City -yliopistosta sanoo.

”Pekingillä on poliittista halua suojella yksityisiä oikeuksia ja omaisuutta”, Wang sanoi South China Morning Postin mukaan.

Mukana oli asioita, joista laki määräsi ennenkin – kaikki kohdat eivät ole uusia. Siksi asiantuntijat ovat olleet maltillisia arvioissaan siviililain vaikutuksista.

Pariskunta valmistautui hääkuvaukseen Shanghaissa 25. toukokuuta.

Yksi uusista lainkohdista on se, että alaikäisenä seksuaalisen hyväksikäytön uhrit saavat laillisen oikeuden haastaa tekijät, vaikka teosta olisikin kulunut useita vuosia.

Uutta on myös tämä: tavaroiden heitteleminen korkeiden rakennusten ikkunoista on pian laitonta toimintaa. Jos korkeasta talosta heitetään esine, joka vahingoittaa kadulla kulkijaa eikä kukaan talon asukkaista tunnusta olevansa heittäjä, koko talon väki joutuu korvausvastuuseen – ellei sitten pysty todistamaan, etteivät olleet kotona onnettomuushetkellä.

Kiinan sosiaalisessa mediassa on viime vuosina kiertänyt lukuisia videoita, joissa joku vie toisen paikan esimerkiksi junassa eikä suostu siirtymään. Siihen siviililaki puuttuu myös. Tammikuusta alkaen laki sanoo, että jokaisen matkustajan on noudatettava matkalippunsa tietoja istumapaikoista lähtien.

Lakikokonaisuuden nyt hyväksyttyä versiota valmisteltiin kuusi vuotta. Lakiprosessin aikana aloite keräsi yli 900 000 julkista kommenttia.

Kiinassa avioeron saa nopeimmillaan päivässä – Maan kaikkien aikojen kohutuimpaan eroon liittyy salasuhde, elokuvatähtiä ja mystisiä kuolonkolareita

HS-analyysi|Hongkongilaiset eivät ole kovin ylpeitä kiinalai­suudestaan, ja Peking yrittää muuttaa sen pakottamalla – pian voi joutua vankilaan, jos buuaa kansallislaululle

Kiina|Kiinan kansankongressi hyväksyi Hongkongin kiistellyt turvallisuuslait äänin 2878–1 ja antoi päätökselle pitkät aplodit

HS-analyysi|USA:n ja Kiinan välille on syntymässä Hongkongin takia koston kierre

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat