Tummaihoisen miehen kuoleman aiheuttanut poliisi sai syytteen – mellakat jatkuvat kautta maan, Valkoinen talokin suljettiin hetkeksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Tummaihoisen miehen kuoleman aiheuttanut poliisi sai syytteen – mellakat jatkuvat kautta maan, Valkoinen talokin suljettiin hetkeksi

Mellakat heijastuvat presidentinvaaleihinkin. Nyt demokraattien Joe Bideniä houkutellaan valitsemaan rinnalleen tummaihoinen varapresidenttiehdokas.

Julkaistu: 29.5. 18:32, Päivitetty 30.5. 12:10

Väkivalta ja mellakointi jatkui Yhdysvalloissa jo kolmatta päivää ja kansalliskaarti saapui odotetusti Minneapolisiin perjantaina iltapäivällä.

Minneapolisin pormestari oli pyytänyt kansalliskaartia poliisin avuksi ja saanut lupauksen viidensadan kaartilaisen lähettämisestä jo torstaina Minnesotan kuvernööriltä Tim Walzilta.

Protestit ovat nyt levinneet rannikolta rannikolle: Valkoinen talo Washingtonissa jouduttiin hetkeksi sulkemaan, ja Los Angelesissa tukittiin moottoritie, kertoo muun muassa Los Angeles Times.

Mielenosoittajat ja poliisi ottavat yhteen Minneapolisissa ja kansalliskaarti saapui paikalle perjantaina iltapäivällä. Kuva torstailta New Yorkista.

Tilannetta kiristi entisestään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aamuyöllä perjantaina Yhdysvaltain aikaa julkaisema twiitti, joka tulkittiin varoitukseksi Minneapolisin mielenosoituksien yhteydessä tapahtuvien ryöstelijöiden mahdollisesta ampumisesta. ”When the looting starts, shooting starts”, Trump kirjoitti.

Se tarkoittaa vapaasti suomennettuna: ”kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa”.

Tämä sai Twitter-pörssiyhtiön asettamaan varoitustekstin presidentin twiitin tilalle. Twitterin mukaan presidentin viesti ihannoi väkivaltaa ja on yhtiön sääntöjen vastainen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viittasi kiistellyn twiittinsä lopussa ryöstelijöiden ampumiseen. Twitter pitää twiittiä ”väkivaltaa ihannoivana” ja sen voi lukea vasta Twitterin varoitustekstin jälkeen.

Minnesotan kansalliskaartia johtava John Jensen puhui kuitenkin kuvernöörin tiedotustilaisuudessa rauhallisemmin.

”Joukkomme on harjoitettu suojelemaan elämää”, hän sanoi. Jensen lisäsi, että joukot on myös koulutettu turvaamaan ihmisten oikeus rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Samaan aikaan demokraattileirissä kasvaa paine, että sen todennäköisen presidenttiehdokkaan Joe Bidenin tulisi valita varapresidenttiehdokkaakseen tummaihoinen ihminen. Biden on jo aiemmin lupaillut valita naisen.

Tapahtumat käynnistyivät maanantaina, kun silminnäkijä kuvasi kymmenen minuuttia kestävän videon pidätyksestä, jonka aikana poliisi painoi polvellaan pidätetyn ja väärennöksestä epäillyn tummaihoisen George Floydin niskaa, vaikka tämä sanoi toistuvasti ettei voi hengittää ja pyysi, ettei häntä tapettaisi.

Floyd kuoli, video levisi Facebookin kautta tiistaina ympäri maailmaa ja neljä poliisia erotettiin asian johdosta. Perjantaina muun muassa The Guardian kertoi, että polvellaan Floydin niskaa painanut poliisi Derek Chauvin on pidätetty. Myös minnesotalainen senaattori Amy Klobuchar kertoi pidätyksestä Twitterissä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisia vastaan on nostettu syytteet taposta ja niin sanotusta kolmannen asteen murhasta, jolla tarkoitetaan tilannetta, jossa tekijä on aiheuttanut toisen ihmisen kuoleman vaarallisella ja ihmiselämää kunnioittamattomalla teolla mutta kuitenkin ilman tarkoitusta tappaa.

Reutersin mukaan kolmen muun tilanteessa mukana olleen entisen poliisin osallisuutta kuolemaan tutkitaan.

Trump kertoi myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa puhuneensa Floydin perheen kanssa ja esittäneensä heille osanottonsa, kertoo uutistoimisto AFP.

Trump sanoi tukevansa rauhanomaisia mielenosoituksia, mutta hänen mukaansa ”Minneapolisin tapahtumien ei voida sallia johtavan kaaokseen ja laittomaan anarkiaan”.

”Georgen perheellä on oikeus oikeudenmukaisuuteen ja Minnesotan ihmisillä on oikeus elää turvallisesti”, Trump sanoi AFP:n mukaan.

Nyt kuristuneen George Floydin ”en voi hengittää” -sanat tuovat miljoonille yhdysvaltalaisille mieleen myös Eric Garnerin kuoleman vuonna 2014. Hänkin sanoi ”en voi hengittää” poliisin kuristusotteessa ennen kuolemaansa ja tämäkin tapaus videoitiin.

Garnerin kuolema toimi sytykkeenä Black Lives Matter -liikkeelle, jonka iskulauseiksi ”en saa henkeä” ja ”emme saa henkeä” nousivat mielenosoituksissa. Samat iskulauseet on nähty näinäkin päivinä mielenosoituksissa.

Mielenosoitukset levisivät myös Denveriin. Kuva on otettu torstaina.

Rauhallisina alkaneet mielenosoitukset muuttuivat osin väkivaltaisiksi ja samalla ryöstelijät ryhtyivät käyttämään tilannetta hyväkseen.

Torstaina mielenosoitusten yhteydessä ammuttiin ihminen, ja perjantain vastaisena yönä Minneapolisissa sytytettiin poliisiasema tuleen lähellä George Floydin pidätys- ja kuolinpaikkaa.

Perjantaina iltapäivästä Suomen aikaa poliisi ryhtyi hajottamaan mielenosoituksia Minneapolisin keskustassa. Tilanteessa pidätettiin myös uutiskanava CNN:n neljän hengen toimitusryhmä. Pidätys välittyi yleisölle suorassa lähetyksessä. CNN kertoo, että kuvausryhmä vapautettiin myöhemmin. Tiedotustilaisuudessa kuvernööri Walz pyysi pidätystä anteeksi journalisteilta.

Myöhään perjantaina Suomen aikaa Minneapolisin pormestari julisti kaupunkiin yöaikaisen ulkonaliikkumiskiellon, kertoo AFP. Kaupungin kaduilla ei saa liikkua iltakahdeksan sekä aamukuuden välisenä aikana, ellei kuulu esimerkiksi paikalle hälytettyyn kansalliskaartiin tai pelastusviranomaisiin.

Minnesotassa osoitetaan mieltä Minneapolisin lisäksi ainakin sen tytärkaupungissa St. Paulissa. Lisäksi HS kertoi jo aikaisemmin perjantaina, että väkivaltaisuuksia oli myös esimerkiksi Arizonan Phoenixissä, Kentuckyn Louisvillessä ja Tenneesseen Memphisissa.

Coloradon osavaltiossa pääkaupunki Denverin hallintorakennuksia suljettiin, kun joku ampui väkijoukkoon. The New York Timesin mukaan seitsemää ihmistä oli ammuttu Louisvillessä jossa osoitetaan mieltä myös maaliskuussa poliisiratsian yhteydessä kuolleen afroamerikkalaisnaisen kohtelun johdosta.

Myös Valkoinen talo suljettiin lyhyesti laajojen mielenosoitusten takia, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Mieltä on osoitettu myös Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa.

CNN:n mukaan Valkoisen talon lehdistölle osoitetun alueen ovet lukittiin, ja salainen palvelu vartioi, että kukaan ei pääse Valkoisen talon alueelle.

Mielenosoitusten siirryttyä pois Valkoisen talon läheisyydestä sisäänkäynnit avattiin, media kertoo.

Valkoisessa talossa sijaitsevat maan presidentin kanslia ja virka-asunto.

Oikaisu 29.5.2020 kello 21.33: Lisätty jutussa olevan kuvan kuvatekstiin maininta siitä, että kuva on New Yorkista. Aiemmin kuvatekstistä saattoi jäädä vaikutelma siitä, että kuva on Minneapolisista.

Yhdysvallat|Poliisiväkivallasta käynnistyneet protestit leviävät Yhdysvalloissa, Minneapolisissa mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen ja Louisvillessa seitsemää ihmistä on ammuttu

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat