Moskova julkaisi tarkempia koronaviruslukuja huhtikuulta – kuolemantapaukset näyttävät kaksinkertaistuneen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

Moskova julkaisi tarkempia koronaviruslukuja huhtikuulta – kuolemantapaukset näyttävät kaksinkertaistuneen

Venäjän matalia kuolleisuuslukuja on ihmetelty. Viranomaiset ovat vastanneet, että niihin raportoidaan vain covid-19:ään kuolleet. Nyt Moskova ilmoitti huhtikuulta myös tiedot niistä koronaviruspotilaista, jotka viranomaisten mukaan kuolivat muusta syystä.

Koronavirukselta suojautunut nainen pesi torstaina ikkunoita Moskovan keskustassa.

Julkaistu: 29.5. 19:14

Venäjällä koronavirukseen kuolleiden määrä kasvoi torstaina selvästi, viranomaiset kertoivat perjantaiaamuna.

Perjantaina julkaistu tuorein vuorokausiluku oli tähän mennessä suurin, 232. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun viranomaiset kertoivat yli 200 ihmisen kuolleen covid-19-tautiin vuorokauden aikana. Yhteensä viranomaisten vahvistamia kuolleita on nyt 4 374.

Virallisten tilastojen luotettavuutta on tosin pitkään kyseenalaistettu erityisesti kuolleisuuslukujen osalta. Perjantaina viranomaiset kertoivat Venäjällä olevan 387 623 vahvistettua tartuntaa, mihin suhteutettuna moni on pitänyt kuolleisuuslukuja epäilyttävän matalina.

Viranomaiset ovat kiistäneet epäilyt. Niiden edustajat ovat sanoneet Venäjän raportoivan vain suoraan covid-19-tautiin kuolleet. Viranomaisten mukaan todetuissa tapauksissa on laajan testauksen vuoksi myös paljon lieviä, mikä selittäisi suhdelukua.

Terveysministeriö ehdottikin uutispalvelu RBK:n mukaan keskiviikkona, ettei oireettomia tartuntoja enää rekisteröitäisi. Vielä ei ole varmaa, muuttuuko tilastointi.

Voimistuvia epäilyjä hillitäkseen Moskova tiedotti torstaina tarkemmin huhtikuun kuolinluvuista ja selitti niin kutsuttua ylikuolleisuutta. Moskovassa kuoli huhtikuussa 1 753 ihmistä enemmän kuin tavallisina huhtikuina keskimäärin.

Kaupungin mukaan Moskovassa kuoli huhtikuussa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin 636 ihmistä, mikä oli kolme tähän asti ilmoitettua vähemmän. Tämä joukko siis näkyy virallisissa koronavirukseen liittyvissä kuolintilastoissa.

Lisäksi kaupungissa kuoli 756 koronaviruspotilasta, mutta viranomaisten mukaan johonkin muuhun. Noin puolella heistä virus nopeutti kuolemaa, kaupunki kertoi. Moskovassa kuoli myös 169 ihmistä, joilla ei ollut todettu testeissä koronavirusta, mutta ruumiinavauksessa sitä pidettiin todennäköisenä kuolinsyynä.

Kuolleisuus on kaikki mukaan laskettunakin pienempi kuin Lontoossa ja New Yorkissa, kaupungin edustajat huomauttivat.

Epäilykset tilastojen sormeilusta varsinkin maakunnissa elävät silti. Esimerkiksi uutissivusto Meduzan haastattelemat patologit kertoivat toukokuussa, että heitä on ohjeistettu ja kannustettu merkitsemään vaihtoehtoisia kuolinsyitä covid-19:lle.

Joustava tilastointi ei ole sivuston mukaan uutta, vaan sitä on tehty jo aiemminkin.

Tilanne vaihtelee alueittain, kuten koronavirustilanne yleisemminkin. Esimerkiksi Moskovassa tilanne on alkanut helpottaa, vaikka teho-osastoilla onkin täyttä.

Venäjän viranomaiset ovat jo aiemmin sanoneet, että kuolleisuus kasvaa toukokuussa, kun huhtikuussa vakavasti sairastuneita alkaa kuolla. Se on viime päivinä alkanut näkyä myös virallisissa tilastoissa.

Viranomaiset ovat kuitenkin sanoneet tilanteen nyt vakiintuneen, eikä uusien tapausten määrä enää nouse. Sillä on perusteltu tiukimpien rajoitusten purkua. Moskovassa esimerkiksi sallitaan maanantaista alkaen ulkoilu, tosin vain rajattuina aikoina ja tietyllä etäisyydellä kotoa. Jalkapallon pääsarjan on määrä käynnistyä taas 21. kesäkuuta, jolloin yleisökin pääsee paikalle.

Tällä viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin myös ilmoitti, että voitonpäivän paraati järjestetään 24. kesäkuuta. Koronavirusepidemian vuoksi sitä ei järjestetty voitonpäivänä 9. toukokuuta.

Koronavirus|Venäjällä lähes 300 000 tartuntaa, mutta tahti hidastui – HS:n haastattelema lääkäri pelkää tartuntojen määrän lähtevän vielä uuteen kasvuun

Koronavirus|Venäjä venyy ääri­rajoille: Korona­virus ajoi terveyden­huollon kaaokseen, ja lääkärien itse­murhat nousivat otsikoihin

Koronavirus|Venäläislääkäri HS:lle: ”En usko virallisiin lukuihin” – Venäjän terveydenhoito on valmiiksi huonossa kunnossa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat