Twitter piilotti Trumpin twiitin varoituksen taakse – someyrityksen mukaan maininta ryöstelijöiden ampumisesta ”ihannoi väkivaltaa” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Internet

Twitter piilotti Trumpin twiitin varoituksen taakse – someyrityksen mukaan maininta ryöstelijöiden ampumisesta ”ihannoi väkivaltaa”

Varoitusteksti asetettiin vain päivä sen jälkeen, kun presidentti Trump allekirjoitti asetuksen, joka voi kaventaa sosiaalisen median vapauksia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viittasi kiistellyn twiittinsä lopussa ryöstelijöiden ampumiseen. Twitter pitää twiittiä ”väkivaltaa ihannoivana” ja sen voi lukea vasta Twitterin varoitustekstin jälkeen.

Julkaistu: 29.5. 20:00

”When the looting starts, shooting starts.” Eli vapaasti suomennettuna: kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi aamuyöllä perjantaina Yhdysvaltain aikaa varoituksen, joka tulkittiin varoitukseksi mellakoijien mahdollisesta ampumisesta Minneapolisin mielenosoituksien yhteydessä. Tämä sai Twitter-pörssiyhtiön asettamaan varoitustekstin presidentin twiitin tilalle.

Suomenkielinen käyttäjä voi nähdä varoitustekstin suomeksikin. Se kuuluu seuraavasti:

Tämä twiitti rikkoi Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä. Twitter on kuitenkin tehnyt sen ratkaisun, että twiitin pitäminen saatavilla saattaa olla suuren yleisön edun mukaista.

Lue lisää -linkki vie Twitterin sivulle, jossa selitetään, miksi yleisön etu voi joskus olla nähdä twiitti, vaikka se rikkoo Twitterin sääntöjä. Niinpä twiitti tulee näkyviin Twitterin päätöksellä vain kyseisen varoitustekstin alta.

Twitter piti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julkaisemaa twiittiä ”väkivaltaa ihannoivana”. Nyt sen voi lukea vasta varoitustekstin jälkeen.

Twitter esti myös presidentin lähettämän twiitin tykkäykset sekä normaalin kommentoinnin. Jos kommentti- tai tykkäyskohtaa painaa, ruudulle ilmestyy uusi viesti:

Yritämme estää tällaisia Twitterin sääntöjä rikkovia twiittejä saavuttamasta suurempaa yleisöä, joten olemme estäneet useimmat toiminnat sen osalta. Jos haluat keskustella aiheesta, voit uudelleentwiitata kommentoiden.

Saman minuutin aikana Trump loi toisen twiitin aiheesta, jossa hän kritisoi omien sanojensa mukaan Minneapolisin ”hyvin heikkoa radikaalivasemmistolaista” pormestaria ja vaati hänet saattamaan kaupunkinsa kontrolliin tai Trump lähettäisi kansalliskaartin ”tekemään työn oikein”.

Tämän twiitin Twitter salli ilman erityistoimenpiteitä.

Minneapolisin pormestari oli ilman Trumpiakin pyytänyt ja saanut kuvernööriltä lupauksen viidensadan kansalliskaartilaisen lähettämisestä paikalle.

Tilanne oli yhä kiristymässä perjantai-iltana Suomen aikaa, kun Trump ilmoitti uudella twiitillä, että kansalliskaarti oli päässyt Minneapolisiin ja oli täydessä valmiudessa.

Trump lainasi looting–shooting-riiminsä kaukaa historiasta. Joulukuussa 1967 Miamin poliisipäällikkö Walter Headley sanoi kaupunkinsa säästyneen rotumellakoilta ja ryöstelyiltä, koska sana oli kiirinyt: hänen kaupungissaan ryöstelyn (looting) alku tarkoittaa ampumisen (shooting) alkamista.

Yhdysvaltalaislehti The Washington Post kiirehti perjantaina muistuttamaan, että juuri Headleyn lausuntojen sanotaan olleen yksi pääsyistä tyytymättömyyteen, joka purkautui väkivaltaisesti myös Miamissa.

Nyt toukokuussa 2020 liekeissä on osa Minneapolisista. Tapahtumat käynnistyivät, kun silminnäkijä kuvasi kymmenen minuuttia kestävän videon pidätyksestä, jonka aikana poliisi painoi polvellaan pidätetyn George Floydin niskaa, vaikka tämä sanoi toistuvasti ettei voi hengittää ja pyysi, ettei häntä tapettaisi.

Floyd kuoli, ja neljä poliisia erotettiin asian vuoksi.

Se ei mielialoja rauhoittanut, ja mielenosoitukset muuttuivat osin väkivaltaisiksi. Torstaina mielenosoitusten yhteydessä ammuttiin ihminen, ja perjantain vastaisena yönä Minneapolisissa sytytettiin poliisiasema tuleen lähellä Floydin pidätys- ja kuolinpaikkaa.

Trumpin kiistellyn twiitin alku viittaa siihen, että väkivaltainen ja rikollinen toiminta häpäisee hänen mukaansa George Floydin muiston.

Presidentin varoituksen pelättiin kuitenkin vain syventävän väkivallan kierrettä.

Voit lukea lisää Minneapolisissa ja myös muissa kaupungeissa puhjenneista väkivaltaisuuksista tästä jutusta.

Twitter varoitti ”väkivaltaa ihannoivasta” twiitistä vain tunteja sen jälkeen, kun presidentti oli allekirjoittanut torstaina Yhdysvaltain aikaa asetuksen, jossa hän pyrkii rajoittamaan Twitterin ja muiden ”sosiaaliseksi mediaksi” kutsuttujen datankeruuyritysten vapauksia.

Trumpin mukaan hänen hallintonsa pyrkii saamaan muutoksen kongressin aikoinaan hyväksymään Section 230 -nimellä tunnettuun pykälään.

Pykälää on tähän asti tulkittu niin, että nämä yritykset eivät ole mediakustantajille kuuluvassa vastuussa käyttäjien kirjoituksista ja muusta sisällöntuotannosta, vaikka ne saavatkin moderoida ja halutessaan sensuroida sisältöjä.

Politico-lehti uutisoi jo viime vuonna, että Valkoisessa talossa kiersi luonnos tällaisesta asetuksesta.

Presidentin asetus ei voi kumota kongressin hyväksymää pykälää, mutta sillä voi olla vaikutusta viranomaisten tulkintoihin ja toimintaan. Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr ilmoitti suunnitteilla olevan myös ehdotus lainsäädännön muuttamisesta kongressissa.

Ehdotuksen läpimeno jossakin muodossa on mahdollista, sillä myös demokraattipuolueen todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden on halunnut kumota pykälän 230.

Motiiveissa saattaa olla kuitenkin eroja. Biden sanoi The New York Timesille tammikuussa, että esimerkiksi Facebook ei ole vain verkkoalusta vaan se propagoi valheita, jotka sen edustajat tietävät valheiksi. Biden vaati tällaisen sisällön editointia, mikä tulisi yrityksille nykykäytäntöä tuntuvasti kalliimmaksi.

Trumpin mukaan sosiaalinen media vaientaa konservatiivien ääniä ja pykälä täytyy kumota, jotta viranomaiset pääsevät tarkkailemaan ja estämään vaiennusyrityksiä.

Trump palasi pykälään 230 myös perjantaiaamuna. Hänen mukaansa Twitter ei tee mitään muiden tahojen valheille ja propagandalle ja mainitsi erikseen Kiinan sekä ”radikaalivasemmistolaisen” demokraattisen puolueen.

”He ovat ottaneet tähtäimeensä republikaanit, konservatiivit ja Yhdysvaltain presidentin”, hän lisäsi ja vaati jälleen pykälän 230 kumoamista kongressissa.

Trumpin ja Twitterin yhteenotto alkoi tämän viikon tiistaina. Twitter lisäsi silloin faktantarkistuksessaan Trumpin viesteihin sinisen huutomerkin, mikä tarkoittaa, että twiitti vaatii kontekstointia.

Trump oli väittänyt viesteissä postitse lähetettävien äänestyslippujen johtavan vaalituloksen manipulointiin. Twitter lisäksi kontekstiksi linkin, jonka taakse on kerätty esimerkiksi CNN:n ja The Washington Post -lehden juttuja aiheesta.

Niiden mukaan postiäänestykseen on todettu liittyneen vilppiä hyvin harvoin.

Yhdysvallat|Presidentti Trump allekirjoitti asetuksen sosiaalisesta mediasta, oikeusministeri ryhtyy selvittämään lainsäädäntöä osavaltioiden kanssa

HS-analyysi|Twitter tarkisti ensimmäistä kertaa Trumpin faktat, mutta antaa presidentin yhä myös valehdella

Yhdysvallat|Trump uhkaa nyt sulkea sosiaalisen median, koska Twitter varoitti presidentin twiittien harhaan­johtavasta sisällöstä

Yhdysvallat|Poliisiväkivallasta käynnistyneet protestit leviävät Yhdysvalloissa, Minneapolisissa mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen ja Louisvillessa seitsemää ihmistä on ammuttu

Yhdysvallat|Neljä poliisia erotettiin mustan miehen kuolemaan johtaneen pidätyksen vuoksi

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat