Trump vahvisti, että Hongkongin erityisasema poistuu - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trump vahvisti, että Hongkongin erityisasema poistuu

Yhdysvallat ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että ei enää pidä Hongkongia autonomiana.

Donald Trump toisti perjantaina sen mitä ulkoministeri Mike Pompeo oli kertonut jo aikaisemmin kongressille: Yhdysvallat ei pidä Hongkongia enää autonomiana.

Julkaistu: 29.5. 21:53, Päivitetty 29.5. 22:43

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti perjantaina klo 21.50 Suomen aikaa erittäin lyhyen tiedotustilaisuuden Yhdysvaltain ja Kiinan suhteista, jotka ovat kiristyneet entisestään. Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat ilmoitti, että se ei pidä enää Hongkongia autonomiana.

Trump toisti tämän heti tiedotustilaisuuden aluksi. Hän totesi luvatun ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -järjestelmän romuttuneen, joten monet sopimukset Hongkongin erityisasemasta eivät voi olla enää voimassa. Myös lainsäädännöllinen pohja Hongkongille annetuista eduista on poistunut.

Trump myös sanoi, että mahdollisten ”turvallisuusuhiksi” luokiteltavien Kiinan kansalaisten pääsy maahan estettäisiin. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan tämä voisi vaikuttaa joihinkin tuhansiin kiinalaisopiskelijoihin.

Trump ei vastannut kysymyksiin, ja suoran lähetyksen lopuksi kuultiin yhdysvaltalaisten toimittajien kysyvän, ”mitä tapahtui lehdistötilaisuudelle”.

Trump ei sanonut juuri mitään, mitä Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ei olisi kertonut kongressille jo aikaisemmin.

Trumpin luvattiin puhuvan toisessa lehdistötilaisuudessa klo 23 alkaen. Silloin jäätiin odottamaan mahdollisia kommentteja mustan miehen kuolemaan johtaneesta pidätyksestä, joka on aiheuttanut mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia ensin Minneapolisissa ja sitten ympäri Yhdysvaltoja.

Yhdysvallat|Tummaihoisen miehen kuoleman aiheuttanut poliisi sai syytteen – mellakat jatkuvat kautta maan, Valkoinen talokin suljettiin hetkeksi

Internet|Twitter piilotti Trumpin twiitin varoituksen taakse – someyrityksen mukaan maininta ryöstelijöiden ampumisesta ”ihannoi väkivaltaa”

HS-analyysi|USA:n ja Kiinan välille on syntymässä Hongkongin takia koston kierre

Kiina|Yhdysvallat ei pidä Hongkongia enää autonomiana – ulkoministerin ilmoituksen taloudelliset ja poliittiset seuraukset voivat olla valtavat

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat