Norja ja Tanska avasivat maidensa keskinäisen rajan – suomalaiset eivät vielä mukana uudessa matkustuskuplassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Matkustaminen

Norja ja Tanska avasivat maidensa keskinäisen rajan – suomalaiset eivät vielä mukana uudessa matkustuskuplassa

Suomi jatkaa neuvotteluja aiheesta, ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi.

Mielenosoittajat vaativat Tanskan ja Saksan rajan avaamista 17. toukokuuta.

Julkaistu: 29.5. 22:41

Norjan pääministeri Erna Solberg kertoi perjantaina, että Tanskan ja Norjan välillä saa taas matkustaa 15. kesäkuuta alkaen, kertoo muun muassa Ruotsin yleisradio SVT.

Norjan yleisradion NRK:n mukaan raja avautuu maiden välillä työmatkaliikenteen lisäksi turisteille eikä Tanskasta Norjaan tai Norjasta Tanskaan matkustavien näin ollen tarvitse olla karanteenissa.

Suomen ja Ruotsin osalta vastaavaa päätöstä ei kuitenkaan vielä tehty. Ruotsissa koronaviruksesta johtuvia kuolemia on ylivoimaisesti eniten Pohjoismaissa ja asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg pitää päätöstä ongelmallisena ja toivoo Pohjoismaiden sopivan keskinäisten rajoitusten lopettamisesta. Hän muistutti myös, että Etelä-Ruotsissa Skånen maakunnassa virustilanne on parempi kuin Tanskan Själlannissa.

Tanska ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi heltynyt ruotsalaisten toiveille.

Sen sijaan se toivottaa tervetulleiksi myös turistit Islannista sekä Saksasta, mutta Kööpenhaminaan heitä ei haluta yöpymään, uutistoimisto Reuters kertoo. Kööpenhamina on Tanskan pahinta koronavirusaluetta.

Suomi ei ole mukana Norjan ja Tanskan matkustuskuplassa, koska hallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Haaviston mukaan Suomen hallitus käsittelee matkustusrajoituksia vasta ensi viikon alussa maanantaina.

Haavisto on ollut tällä viikolla puhelimitse yhteydessä kollegoihinsa Tanskassa ja Norjassa sekä myös Virossa. Haaviston mukaan keskusteluissa nousi esiin, että maat ovat valmiita matkustusyhteistyön laajentamiseen.

Haavisto kertoi perjantaina viestipalvelu Twitterissä käyneensä Norjan ja Suomen rajan mahdollisesta avaamisesta Norjan ulkoministerin Eriksen Søreiden kanssa ”hyvän keskustelun”. Haaviston mukaan keskustelu Norjan ja Suomen välillä tapahtuvan liikkumisen mahdollisesta sallimisesta jatkuu. Hänen mukaansa molemmat maat haluavat pitää epidemiatilanteen kurissa ja samalla varmistaa, että rajoituksista on kansalaisille mahdollisimman vähän haittaa.

Suomalaisten matkustusmahdollisuudet ovat kuitenkin kasvaneet tämän viikon edetessä, sillä torstaina Viro ja torstaina juuri ennen keskiyötä myös Montenegro ilmoittivat sallivansa suomalaisten matkustamisen maihinsa kesäkuun alusta lähtien. Vielä alkuviikosta suomalaiset eivät olleet Montenegron listalla.

Matkailijoiden kannattaa tarkkailla tilannetta päiväkohtaisesti, sillä matkustusrajoituksia poistavat maat ovat valmiit ottamaan rajoitukset uudelleen käyttöön, mikäli virustilanne omassa maassa tai lähtömaissa lähtee uuteen nousuun.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi Reutersin mukaan myös, että tanskalaisille ei suositella ulkomaanmatkoja muualle kuin Saksaan, Norjaan ja Islantiin ennen syyskuun alkua.

Laivat|Laivayhtiöt odottavat hallitukselta kesäksi selvää linjaa: Nyt Viroon pääsisi, mutta kotimaan karanteenisuositus voi syödä matkustushalut

Turismi|Montenegro julisti kukistaneensa koronaviruksen ja toivottaa turistit tervetulleiksi – Lisäsi Suomen sallittujen maiden listalle

Rajoitukset|Viroon saa matkata vapaasti, mutta Suomeen tullessa suositellaan edelleen karanteenia

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat