Poliisiväkivaltaa vastustavat protestit levisivät yli 20 kaupunkiin Yhdysvalloissa, mediatietojen mukaan kaksi ihmistä on kuollut - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Mielenosoitukset Yhdysvalloissa

Poliisiväkivaltaa vastustavat protestit levisivät yli 20 kaupunkiin Yhdysvalloissa, mediatietojen mukaan kaksi ihmistä on kuollut

Neljättä päivää jatkuneet mielenosoitukset ovat laajentuneet huolimatta ulkonaliikkumiskielloista ja kehotuksista. Protestit alkoivat poliisin tukehdutettua tummaihoisen miehen.

Julkaistu: 30.5. 11:53, Päivitetty 31.5. 5:57

Mielenosoitukset poliisin hengiltä kuristaman George Floydin puolesta levisivät perjantai-iltana Yhdysvalloissa yli kahteenkymmeneen suurkaupunkiin.

Rauhanomaisina alkaneet mielenosoitukset kääntyivät usein mellakoiksi, ja lauantain vastaisena yönä väkivaltaisuudet yltyivät monin paikoin.

Lauantaina uutisoitiin kahdesta mielenosoituksiin liittyvästä kuolemasta.

Detroitissa 19-vuotias mies kuoli mielenosoitusten yhteydessä. Poliisi ei vahvistanut, oliko uhri mielenosoittaja. Miestä epäiltiin ammutun läheisestä autosta.

Kalifornian Oaklandissa puolestaan ammuttiin kahta hallintorakennusta vartioinutta liittovaltion työntekijää, kertoo CNN. Toinen heistä kuoli.

Mielenosoittajia Detroitissa perjantaina 29. toukokuuta.

Neljättä päivää jatkuneissa mielenosoituksissa huudettiin iskulauseita ”Black lives matter” ja ”I can’t breathe”. Mustaihoinen Floyd pidätettiin maanantaina väärennetyn setelin käytöstä, eikä hänen nähty tekevän vastarintaa pidätystilanteessa.

Valkoihoinen poliisi Derek Chauvin piti polvea Floydin kaulalla Minneapolisissa useiden minuuttien ajan huolimatta Floydin avunpyynnöistä, ja hänet todettiin kuolleeksi sairaalassa. Chauvinia epäillään kolmannen asteen murhasta.

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen New Yorkissa perjantaina.

Mielenosoitukset levisivät mellakoiksi ainakin New Yorkissa, Los Angelesissa, Chicagossa, Denverissä, Houstonissa, Louisvillessä, Phoenixissä, Columbusissa, Atlantassa ja Memphisissä.

Los Angelesissa mielenosoitukset sulkivat moottoritie 110:n. Atlantassa mielenosoittajat pyrkivät sisään uutiskanava CNN:n toimitukseen ja heittelivät tiiliä ja ilotulitteita mellakkapoliisien joukkoon.

Sadat ihmiset osoittivat mieltään myös Valkoisen talon edessä Washingtonissa perjantaina. Salainen palvelu sulki Valkoisen talon ja sen lähitiet.

Lue tästä kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Bernerin kommentti tapahtumista: Mustan amerikkalaisen henki on yhä halpa

Minneapolisin ja Saint Paulin muodostaman kaksoiskaupunkiin julistettiin perjantaina ulkonaliikkumiskielto kello 20 ja aamukuuden välille.

Mielenosoittajat eivät piitanneet määräyksestä, vaan ihmisiä kerääntyi kadunkulmiin kellon lähestyessä iltakahdeksaa. Mielenosoitukset laajenivat noin kello 23 paikallista aikaa, ja niihin osallistui satoja ihmisiä. Minnesotan poliisilaitoksen mukaan 350 poliisia yritti saada väkijoukkoja hallintaan. Kansalliskaarti kutsuttiin apuun.

Auto paloi Minneapolisissa lauantain vastaisena yönä.

Ainakin yksi auto oli sytytetty palamaan, ja paloja oli syttynyt yhdessä postikonttorissa ja pankissa. Väkijoukoista ammuskeltiin, ja Minneapolisin poliisilaitos ilmoitti myöhemmin, että myös poliiseja kohti oli ammuttu. Kukaan ei ollut loukkaantunut.

Norjalainen VG-lehti raportoi lauantaina, että poliisi olisi ampunut yhtä ruotsalaista toimittajaa kumiluodilla jalkaan.

”Tilanne on edelleen uskomattoman vaarallinen”, Minnesotan osavaltion kuvernööri Tim Waltz sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaiaamuna uutiskanava CNN:n mukaan. ”Tällaista operaatiota ei ole ollut koskaan Minnesotan historiassa.”

Ulkonaliikkumiskieltoja julistettiin myös ainakin 25 muuhun kaupunkiin ympäri Yhdysvaltoja.

Poliitikot ja poliisijohtajat kehottivat yleisesti ihmisiä rauhanomaiseen mielenosoittamiseen mutta tuomitsivat mellakoinnin. ”Emme halua, että kourallinen provokaattoreita ja anarkisteja jättää näiden nuorten oikeutetut huolenaiheet allensa”, Houstonin poliisipäällikkö sanoi Art Acavedo haastattelussa.

Minnesotan kuvernööri Waltz kuvasi perjantaiyön tapahtumia ”täydelliseksi kaaokseksi”. Hän lupasi puuttua poliisin toimintaan, mutta kehotti ihmisiä pysymään kotonaan.

”Ymmärrän ihmisten raivon”, Waltz sanoi ja mainitsi puhuneensa George Floydin sisarusten kanssa. ”Tapahtumissa ei ole kyse siitä - - - tilanne on nyt hengenvaarallinen.”

Minnesotassa ilmoitettiin lauantaina koko kansalliskaartin liikekannallepanosta. Sen lisäksi ainakin Georgian, Ohion, Coloradon, Wisconsinin, Kentuckyn, Utahin ja Texasin osavaltiot ovat pyytäneet kansalliskaartia paikalle, kertoo CNN.

Kansalliskaarti pyydettiin myös pääkaupunki Washingtonin alueelle suojaamaan Valkoista taloa, kertoo CNN.

Silminnäkijä kuvasi maanantaina kymmenen minuuttia kestävän videon pidätyksestä, jonka aikana poliisi painoi polvellaan pidätetyn ja väärennöksestä epäillyn George Floydin niskaa, vaikka tämä sanoi toistuvasti ettei voi hengittää ja pyysi, ettei häntä tapettaisi.

Video on katsottavissa tässä, ja sen sisältämä väkivalta voi järkyttää herkkiä katsojia:

Floyd kuoli, video levisi Facebookin kautta tiistaina ympäri maailmaa ja neljä poliisia erotettiin asian johdosta. Perjantaina muun muassa The Guardian kertoi, että polvellaan Floydin niskaa painanut poliisi Derek Chauvin on pidätetty.

Kirjeenvaihtajan kommentti|Mustan amerikkalaisen henki on yhä halpa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat