Trumpin uhkaus purkaa Hongkongin erityisasema sisältää valtavan riskin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|HS-analyysi

Trumpin uhkaus purkaa Hongkongin erityisasema sisältää valtavan riskin

Kiinan kovistelu on Trumpin presidenttikauden pisin juonenkaari, jonka huipennus on kirjoitettu vaalien alle. Hongkongin erityisaseman lopettaminen olisi Trumpille valtava riski.

Kiinalaismieliset osoittivat perjantaina mieltään Hongkongissa presidentti Donald Trumpin ilmoitettua joidenkin hongkongilaisten erioikeuksien poistumisesta.

Julkaistu: 30.5. 18:09

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että Hongkongin erityisasema poistuu. Syynä on Kiinan kansankongressin päätös vesittää Hongkongin itsehallinto.

Mitä Trumpin ilmoitus tarkoittaa? Mitä ”Hongkongin erityisasema” Yhdysvalloille merkitsee?

Trump ilmoitti tässä vaiheessa poistavansa vain hongkongilaisten opiskelijoiden erivapauden päästä Yhdysvaltoihin. Jos hän todella poistaisi koko erityisaseman, ilmoitus olisi järisyttävä.

Kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997, Hongkong sai säilyttää omat kansalaisvapautensa.

Tällä varjolla Yhdysvallat soi Hongkongille lainsäädännössä erityisaseman, jonka avulla siellä voi käydä kauppaa huomattavasti sutjakammin kuin Manner-Kiinassa. Hongkongin ja Yhdysvaltain välillä käydään kauppaa noin 38 miljardin dollarin arvosta vuodessa. Se vastaa noin 34 miljardia euroa.

Hongkong on edelleen eräänlainen tuulikaappi kapitalistisen maailman ja kommunistisen Kiinan välillä. Maailman neljänneksi suurin pörssi, viisumivapaus, brittikauden peruina kielitaito ja bisneskulttuuri sekä Hongkongissa toimiva dollarikauppa tekevät Hongkongista yhdysvaltalaisyrityksille helpon askeleen Kiinan ja Aasian markkinoille.

Jos Yhdysvallat poistaisi erityisaseman, Hongkongista tulisi yksi kiinalaiskaupunki muiden joukossa. Se tarkoittaisi yrityksille mutkikasta byrokratiaa, viisumisäätöä, dollarikaupan lopettamista.

Kauppa romahtaisi, ja moni yhdysvaltalaisyritys joutuisi panemaan lapun luukulle ja palaamaan kotiin. Se tulisi kalliiksi Yhdysvalloille – mutta erityisen kalliiksi se tulisi Kiinalle, joka menettäisi finanssikeskuksen sekä väylän käydä dollarikauppaa. Hongkongilaistuotteet eivät myöskään joudu yhtä tiukan ennakkotarkastuksen kohteeksi kuin kiinalaiset.

Trump tuskin tulee menemään näin pitkälle. Siihen hänellä ei oikein ole aikaa.

Trumpin politiikka on tunnetusti arvaamatonta, tai ehkä sittenkin arvattavan arvaamatonta.

Trumpin kova peli noudattaa toistuvaa kaavaa: Pöytään lätkäistään äärimmäisen kova uhkaus, joka salpaa hengityksen sivustaseuraajiltakin. Sen varjolla päästään neuvottelemaan. Lopulta sovitaan.

Kiinan kovistelu näyttää olevan Trumpin ykkössuunnitelma jatkokaudelle pääsemiseksi.

Ensinnäkin Kiinan syytteleminen on ainoita oljenkorsia, joilla Trump voi edes yrittää pestä puhtaaksi katastrofaalista koronaviruspolitiikkansa tilanteessa, jossa satatuhatta amerikkalaista on kuollut tautiin.

Toiseksi Trumpin presidenttishow’n ensimmäisen tuotantokauden pisin juonenkaari, kauppasota Kiinaa vastaan, pitäisi saada kunnialla päätökseen ennen vaaleja. Näin Trump voisi näyttäytyä voittajana sekä kauppasodassa että koronakatastrofissa, vaikka molemmat kriisit ovat pitkälti hänen omaa aikaansaannostaan.

Siksi Trumpilla ei ole varaa lyödä Hongkongille tappoiskua, jonka sovittelussa kestäisi paria kuukautta pitempään – niin hyvältä kuin se ehkä äänestäjien silmissä saattaisi hetkellisestä näyttää.

Kauppasota Kiinan kanssa on jo haitannut amerikkalaisyrityksiä, ja liian tiukka läpsäisy Hongkongille haittaisi bisnestä entisestään. Se voisi karkottaa talousmaailman tukijat ja saattaisi samalla ajaa Hongkongin peruuttamattomasti Kiinan kylkeen.

Hongkongin erityisasema on määritelty monissa eri laeissa, mutta Trump kykenisi purkamaan aseman presidentin asetuksella.

Trump on vapaapainin ystävä, joten ilmaistaan asia kamppailutermein: Trumpin pitää suunnata iskunsa taitavasti. Sen pitää näyttää lujalta, mutta ei satuttaa liikaa. Erityisaseman katkaiseminen tykkänään olisi kanveesi-isku, josta Kiinan olisi vaikea nousta niin nopeasti, että ottelu ehtisi päättyä näyttävään sopuun sopivasti ennen vaaleja.

Yhdysvallat|Trump vahvisti, että Hongkongin erityisasema poistuu

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat