Trump siirtää G7-huippukokouksen syksyyn ja haluaa mukaan lisää maita - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trump siirtää G7-huippukokouksen syksyyn ja haluaa mukaan lisää maita

Trumpin mukaan G7-ryhmä ei edusta kunnolla maailman tapahtumia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa 30. toukokuuta.

Julkaistu: 31.5. 5:17, Päivitetty 31.5. 8:38

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo siirtää kesäkuulle suunnitellun G7-huippukokouksen syksyyn. Hän aikoo myös kutsua lisää maita syksyn kokoukseen.

Trumpin mukaan G7-ryhmä ei edusta kunnolla maailman tapahtumia. Hänestä ryhmä on vanhentunut. Trump haluaisi kutsua syksyn kokoukseen myös Venäjän, Etelä-Korean, Australian ja Intian.

”Mielestäni G7 ei kunnolla vastaa siihen, mitä maailmassa tapahtuu. Se on hyvin vanhentunut maaryhmä”, presidentti perusteli.

Trumpin mukaan kokous voitaisiin pitää syksyllä YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

”Saatan myös kutsua kokouksen koolle vasta vaalien jälkeen”, voitonvarma Trump letkautti.

Alun perin G7-kokous oli tarkoitus järjestää syksyllä videolinkin välityksellä koronaviruspandemian vuoksi. Trump kuitenkin heitti viime viikolla ilmoille ajatuksen, että tapaaminen voitaisiin pitää Valkoisessa talossa ja osittain myös Yhdysvaltain presidentin loma-asunnolla Camp Davidissa heinäkuussa.

Valkoisen talon mukaan kyseessä olisi ”voimannäyttö” tilanteessa, jossa maailman talous on vaipunut koronaviruspandemian vuoksi pahasti pakkaselle.

Ainakin Australian pääministeriin Scott Morrisoniin on jo oltu Yhdysvalloista yhteydessä, Australian hallituksen tiedottaja kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan. Virallista kutsua ei ole tullut.

Yhdysvallat on ollut ongelmissa huippukokouksen järjestelyjen kanssa koronaviruksen vuoksi. Tapaaminen siirrettiin jo verkkoon, mutta hiljattain Trump ilmoitti, että johtajat tapaavat sittenkin kasvokkain.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi aiemmin, ettei aio osallistua kesäkuun kokoukseen koronavirustilanteen takia.

Muut G7-johtajat suhtautuivat tapaamiseen varovaisen myöntyvästi, vaikkakin monet sanoivat osallistumisensa riippuvan koronatilanteesta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat