Al-hol on Lappeenrannan kokoinen telttakylä, jossa on Isisin naisjäseniä yli 50:sta maasta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Al-Hol

Al-hol on Lappeenrannan kokoinen telttakylä, jossa on Isisin naisjäseniä yli 50:sta maasta

Al-Holin pakolaisleiri syntyi Isisin ”kalifaatin” luhistuttua loppuvuodesta 2018. Leirillä on arviolta 70 000 naista ja lasta.

Ranskalainen nainen käveli kainalosauvojen avulla al-Holin pakolaisleireillä Syyriassa tammikuussa.

Julkaistu: 31.5. 14:39

Al-holin pakolaisleiri syntyi nykymuodossaan jihadistiliike Isisin ”kalifaatin” luhistuttua loppuvuodesta 2018.

Isisin viimeinen linnake oli Raqqan kaupunki Syyriassa. Kun Raqqa kaatui, Isisin jäsenet pakenivat yhä pienempiin taskuihin Syyrian itä- ja koillisosissa, jotka nekin kukistuivat.

Isisin naisjäsenet ja heidän lapsensa pakenivat al-Holin leiriin lähelle Irakin rajaa. Paikalla oli aiemmin pakolaisleiri vuonna 1991 Persianlahden sotaa ja vuonna 2003 Irakin sotaa paenneille. Leiri paisui muutamassa kuukaudessa moninkertaiseksi, kun arviolta 40 000 ihmistä pakeni taisteluja.

Viime vuoden lopulla leirillä arvioitiin olevan noin 70 000 ihmistä, joista noin 50 000 oli lapsia. Suurin osa oli alle 12-vuotiaita. Alkeellisissa telttamajoituksessa asuu siis Lappeenrannan tai Vaasan verran ihmisiä. Viime vuonna leirillä kuoli YK:n raportin mukaan ainakin 390 lasta. Talvella lämpötila laskee usein nollaan, ja kulkutaudit leviävät.

Valtaosa leirillä asuvista naisista oli syyrialaisia ja irakilaisia, mutta leirillä oli naisia yli 50:stä maasta. Omassa leirissään asuneita ulkomaalaisia oli noin 10 000.

Al-Holin leiri marraskuussa 2019.

HS:n toimittaja Sami Sillanpää ja valokuvaaja Sami Kero vierailivat leirillä joulukuussa 2019. He tapasivat matkallaan kaksi suomalaisnaista ”Jonnan” ja ”Helin”. Kaikkiaan leirillä tiedetään olleen ainakin 11 suomalaisnaista lapsineen. Se ei ole välttämättä todellinen määrä, sillä tilastointi on ollut olematonta. Leiriä pitää yllä Syyrian kapinallisten liittouma SDF ja avustusjärjestöt.

Sami Sillanpään ja Sami Keron erikoisartikkelin al-Holin leiriltä voi lukea tästä: Lapsista emme luovu

Al-Hol|Ulkoministeriö vahvistaa HS:n tiedot: Al-Holin leiriltä saapui iltapäivällä Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta, tulijat pääsivät leiriltä pois omin avuin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat