Trump haluaa luokitella Antifan terroristi­järjestöksi, asiantuntijan mukaan ei mahdollista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trump haluaa luokitella Antifan terroristi­järjestöksi, asiantuntijan mukaan ei mahdollista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on syyttänyt äärioikeistoa vastustavaa liikettä viime päivien väkivaltaisuuksista.

Presidentti Donald Trump kommentoi ajatuksiaan antifasta Twitterissä.

Julkaistu: 31.5. 23:48

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat suunnittelee Antifa-järjestön luokittelemista terrorijärjestöksi.

Trump kertoi asiasta Twitterissä. Trump on syyttänyt liikettä viime päivien protestien ja mellakoiden muuttamisesta väkivaltaiseksi. Protestit saivat alkunsa Minneapolisissa, kun musta mies George Floyd, 46, kuoli maanantaina sen jälkeen, kun valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Osa asiantuntijoista kuitenkin torppasi ajatuksen perustuslain vastaisena. NBC News kertoo, että kansalaisoikeuksia puolustavan järjestön American Civil Libertiesin asiantuntijan Hina Shamsin mukaan Yhdysvalloissa ei ole laillista toimijaa, joka voisi määritellä kotimaisen ryhmän terroristijärjestöksi.

Myös Forbesin haastattelema Richmondin yliopiston lakiprofessori Carl Tobias sanoo, että asia olisi käytännössä hyvin vaikea.

”Yhdysvalloissa ei ole viranomaista, joka voisi määritellä minkään kotimaisen järjestön terroristiryhmäksi Yhdysvaltojen lain mukaan”, hän sanoi lehdelle.

Antifa on äärivasemmistolainen antifasistinen verkosto, joka toimii useissa eri maissa. Se pyrkii muun muassa vastustamaan äärioikeistoa ja rasismia.

Yhdysvalloissa järjestö sai jalansijaa etenkin vastustaessaan Virginian Charlottesvillessa äärioikeiston rasistisia mielenosoituksia.

Uutistoimisto AFP kuvaa järjestöä löyhäksi verkostoksi ilman virallisia johtajia, mikä vaikeuttaisi osaltaan ryhmän määrittelyä terroristiryhmäksi.

Vielä ei ole selvää, ketkä ovat vastuussa siitä, että alun perin rauhalliset mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaiseksi ryöstelyksi.

Minneapolisin pormestari Jacob Fey on sanonut, että väkivaltaisuuksia ovat voineet lietsoa jopa äärioikeistolaiset toimijat.

”Olemme nyt vastakkain niin valkoisen ylivallan kannattajien, järjestäytyneen rikollisuuden, osavaltion ulkopuolisten yllyttäjien kuin mahdollisesti jopa vieraan vallan edustajien kanssa. He yrittävät tuhota ja tehdä kaupungistamme ja alueestamme epävakaan”, hän kirjoitti Twitterissä.

Oikeusministeri William Barr on taas jakanut presidentin näkemyksen siitä, että protestien väkivaltaisuuksien taustalla ovat äärivasemmistolaiset toimijat.

”Valitettavasti monissa kaupungeissamme tapahtuvan mellakoinnin vuoksi monien rauhallisten protestoijien äänet on varastettu väkivaltaisten, radikaalien toimijoiden taholta”, hän sanoi kannanotossaan Independent-lehden mukaan.

Barrin mukaan väkivaltaa lietsovat ja suunnittelevat äärivasemmistolaiset ja anarkistiryhmät.

Yhdysvaltain mielenosoitukset|Protestit kiihtyvät kielloista huolimatta, Valkoisen talon luona käytettiin kyynelkaasua

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat