Trump vaati kuvernöörejä kutsumaan lisää kansallis­kaartin joukkoja kaduille: ”Muuten ne jyräävät teidät, ja te näytätte joukolta ääliöitä” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvaltain mielenosoitukset

Trump vaati kuvernöörejä kutsumaan lisää kansallis­kaartin joukkoja kaduille: ”Muuten ne jyräävät teidät, ja te näytätte joukolta ääliöitä”

Yhdysvaltain presidentti joutui perjantaina tunniksi Valkoisen talon bunkkeriin, kun viikon jatkuneet mielenosoitukset afroamerikkalaisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan yltyivät mellakoinniksi.

Mielenosoittajia Valkoisen talon lähettyvillä Washingtonissa 31. toukokuuta.

Julkaistu: 1.6. 11:32, Päivitetty 1.6. 22:05

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaati maanantaina kuvernöörejä kutsumaan lisää kansalliskaartin joukkoja kaduille taltuttamaan viikon jatkuneita protesteja. Asiasta kertoivat uutistoimistot ja yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet.

Trump kutsui mielenosoittajia ”terroristeiksi”, vaati heille ”kostoa” ja sanoi kuvernöörien näyttävän ”ääliöiltä” (jerks) elleivät he lähetä protestoijia ”pitkäksi ajaksi vankilaan”.

”Teidän on päästävä niskan päälle”, Trump sanoi kuvernööreille konferenssipuhelusssa, jonka tallenteen sanomalehti The New York Times sai maanantaina käsiinsä. ”Muuten ne jyräävät teidät, ja te näytätte joukolta ääliöitä.”

Trump vietiin jo perjantaina maanalaiseen bunkkeriin turvaan Valkoisen talon edustalla tapahtuneelta mielenosoitukselta, kertoivat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet.

The New York Timesin mukaan mukaan ei ole selvää miksi turvallisuuspalvelu vei presidentin hätäoperaatiokeskuksena tunnettuun bunkkeriin. Turvallisuuspalvelun tehtävä on suojella presidenttiä Valkoisen talon ollessa uhattuna.

Trump oli bunkkerissa tunnin verran, kertoo CNN.

Mielenosoitukset afroamerikkaisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan jatkuvat ympäri Yhdysvaltoja. Paikoitellen on myös mellakoitu.

Protestit alkoivat Valkoisen talon edustalla perjantaina ja jatkuivat viikonlopun yli. The New York Timesin mukaan tuhannet osoittivat mieltään rauhallisesti Valkoisen talon lähistöllä päivällä, mutta tilanne muuttui epävakaammaksi illan mittaan.

Mellakkapoliisi ja mielenosoittajat kilpailivat Valkoisen talon edessä sijaitsevan Lafayette-aukion hallinnasta. Lehden mukaan mielenosoittajat heittelivät vesipulloja, sytyttivät ilotulitteita ja polttivat kasan puuta ja ainakin yhden auton. Väkijoukkoa yritettiin rauhoittaa kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla.

Poliisin erikoisyksikkö SWAT Valkoisen talon ulkopuolella Washingtonissa 31. toukokuuta.

Yhdysvaltain salainen palvelu tiedotti lauantaina, että kuusi mielenosoittajaa pidätettiin Washingtonissa ja useita poliiseja haavoittui.

Washingtoniin julistettiin pormestari Muriel Bowserin mukaan maanantain vastaiseksi yöksi ulkonaliikkumiskielto, jota valvoi myös kansalliskaarti.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun valkoisen poliisin epäillään kuristaneen mustan George Floydin kuoliaaksi pidätystilanteessa Minnesotan Minneapolisissa viikko sitten maanantaina. Floydia epäiltiin väärennetyn setelin käyttämisestä, eikä hänen tiedetä tehneen vastarintaa.

Paikoin mielenosoitukset ovat muodostuneet mellakoiksi, ryöstelyiksi ja tuhopoltoiksi, joiden osanottajista tai näiden tarkoitusperistä ei ole enää täysin selvää käsitystä. Poliisi on vastannut yhä aggressiivisemmin ampumalla kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Ympäri Yhdysvaltoja poliisi ja protestoijat ovat ottaneet kohteekseen myös mellakoissa raportoimassa olleita median edustajia. Esimerkiksi Minneapolisissa ruotsalaisen Expressen-lehden toimittaja sai osuman kumiluodista. Vapaa valokuvaaja menetti näkönsä toisesta silmästään saatuaan siihen iskun mielenosoituksissa.

Louisvillessä Kentuckyssä poliisi yritti ampua paikalla raportoimassa ollutta paikallista tv-ryhmää.

Myös Minneapolisissa poliisin kerrotaan ampuneen paikalla ollutta mediaa kumiluodeilla.

Trumpia on kritisoitu laajasti hänen vastauksestaan viikon verran ympäri maata jatkuneisiin mielenosoituksiin. Presidentin neuvonantajat ovat ristiriidassa siitä, miten presidentin olisi syytä ottaa kantaa mielenosoituksiin, kertoo CNN.

Median mukaan osa neuvonantajista vaatii Trumpia ottamaan virallisesti yhteyttä kansakuntaan ja vaatimaan rauhallisuutta, kun taas toiset ovat sanoneet, että hänen olisi tuomittava mellakat ja ryöstöryhmät voimakkaammin.

Presidentti puhui surmansa saaneen Floydin perheen kanssa, mutta Floydin veljen Philonisen mukaan Trump ei antanut hänelle mahdollisuutta puhua keskustelun aikana, kertoo yhdysvaltalainen MSNBC.

Yhdysvaltain mielenosoitukset|Protestit kiihtyvät kielloista huolimatta, Valkoisen talon luona käytettiin kyynelkaasua

HS-analyysi|Teini-ikäinen myyjä noudatti protokollaa ja soitti poliisit, ja pian Yhdysvallat oli liekeissä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat