Lohen salakalastus kuihtui olemattomiin Itämerellä: tulos näkyy Suomen lohijoissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kalastus

Lohen salakalastus kuihtui olemattomiin Itämerellä: tulos näkyy Suomen lohijoissa

Erityisesti Puolan rannikolla tapahtunut kalasaaliiden huijausraportointi on lähes loppunut.

Työntekijä käsitteli lohta Boulogne-sur-Merissä Ranskassa sijaitsevassa kalatehtaassa.

Julkaistu: 1.6. 12:53, Päivitetty 1.6. 14:39

Bryssel

Itämeren luvaton lohikalastus on lähes loppunut uuden pyyntikiellon takia. Erityisesti Puolan rannikolla kalastajat raportoivat pitkään pyytämänsä lohen meritaimeneksi. EU-maat kielsivät meritaimenen kalastuksen avomerellä vuodesta 2019 alkaen, mikä romahdutti salakalastuksen.

Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n tuoreen raportin mukaan arvio väärin raportoitujen saaliiden määrästä romahti vuonna 2019. Kun vielä 2018 meritaimeneksi raportoituja lohia pyydettiin arviolta 42 500, vuonna 2019 väärin raportoitu lohimäärä oli enää 900.

Ennen pyyntikieltoa erityisesti Puolan rannikon ammattikalastajat raportoivat kalansaaliitaan tahallisesti väärin. Kalastajien epäiltiin ilmoittavan järjestelmällisesti lohensa meritaimeniksi, joille ei ollut kiintiötä. Aiemmin arviolta joka neljäs Itämerestä nostettu lohi on päätynyt salakalastajille.

Lue myös: Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa

Laajamittaisen salakalastamisen lopettaminen Itämerellä näkyy lopulta myös Suomen lohijoissa. Itämeren pääaltaalla ravintoa hakevasta lohikannasta jopa puolet on peräisin Tornionjoelta. Lisäksi laiton pyynti on vaarantanut useiden pienempien jokien lohikantojen elpymisen.

Arvio perustuu saalisilmoitusten analysoinnin lisäksi esimerkiksi kalastusalusten aktiivisuuteen ja valvontatietoihin. Erityisesti on seurattu aluksia, jotka ovat aiemmin raportoineet suuria taimensaaliita. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan laiton kalastus ei kuitenkaan ole kokonaan loppunut. Tutkijoiden arvion mukaan kokonaan raportoimatonta lohisaalista on edelleen noin seitsemän prosenttia kokonaissaaliista eli noin 17 500 yksilöä.

Suomi ajoi meritaimenen pyyntikieltoa vuosien ajan. EU:n kalastusministerit hyväksyivät kiellon Suomen esityksestä vuonna 2018.

Suomi on myös osallistunut Euroopan unionin kalastuksenvalvontaviraston koordinoimaan valvontaoperaatioon Itämerellä. Suomen vartioalus on partioinut Itämeren pääaltaalla myös kuluvalla kalastuskaudella.

Kalastusalus vesillä toukokuussa Saksan rannikolla.

Lohi viettää muutaman ensimmäisen elinvuotensa joessa, minkä jälkeen se lähtee merivaellukselle. Itämeressä lohet pysyttelevät 1–5 vuotta, kunnes ne palaavat kotijokeensa kutemaan. Kudulta lohet palaavat mereen, ja niistä alle viisi prosenttia nousee enää toista kertaa kutemaan.

Vuoden 2019 kutuvaelluksen jälkeen syyskuun alkuun mennessä Tornionjokeen oli kaikuluotainseurannan perusteella noussut yli 65 000 lohta. Vuonna 2018 määrä oli noin 47 000 lohta.

Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

Tornionjoella tapahtuu nyt kummia – Toimittaja Juha Kauppinen matkusti Euroopan suurimmalle lohi­joelle ja näki, ettei kaikki ole kunnossa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat