Mielenosoittajat häädettiin kyynelkaasulla ja kumiluodeilla Trumpin kirkkokävelyn tieltä, presidentti sanoo käskevänsä sotilaat kaduille - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Mielenosoittajat häädettiin kyynelkaasulla ja kumiluodeilla Trumpin kirkkokävelyn tieltä, presidentti sanoo käskevänsä sotilaat kaduille

Kuolinsyytutkijoiden mukaan mielenosoitukset laukaissut George Floydin kuolema oli henkirikos.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump piteli Raamattua valokuvaustilaisuudessa episkopaalikirkon edessä lähellä Valkoista taloa Washingtonissa.

Julkaistu: 2.6. 6:05, Päivitetty 2.6. 7:54

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina käskevänsä tuhasia raskaasti aseistettuja sotilaita ja poliiseja lopettamaan väkivallan Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa. Hän uhkasi tehdä saman myös muissa kaupungeissa, jos paikalliset pormestarit ja kuvernöörit eivät saa katuja hallintaan.

”Pormestarien ja kuvernöörien on luotava musertava lainvalvonnan läsnäolo kunnes väkivalta on tukahdutettu”, Trump ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan viitaten viime viikolla alkaneisiin mielenosoituksiin.

Minneapolisista alkaneet rasismin vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet eri puolilla Yhdysvaltoja jo toista viikkoa.

Myöhemmin maanantai-iltana, noin kahdelta tiistaiaamuyönä Suomen aikaa Trump teki kävelyretken lähellä virka-asuntoaan Valkoista taloa sijaitsevaan episkopaalikirkkoon, joka vaurioitui mielenosoitusten yhteydessä syttyneessä tulipalossa sunnuntaina. Kirkon luona Trump piteli raamattua kädessään valokuvan ottamista varten.

”Meillä on maailman mahtavin maa”, hän sanoi kirkon edessä uutiskanava CNN:n mukaan. Trump ei vastannut toimittajien kysymyksiin, kertoo Reuters.

Trumpin kirkossa käyntiä varten Valkoisen talon edestä häädettiin rauhanomaisesti mieltä osoittaneet ihmiset kyynelkaasulla, valokranaateilla ja kumiluodeilla, kertoo CNN.

Poliisit ja sotilaspoliisit alkoivat ampua kyynelkaasua rauhallisia mielenosoittajia kohti samaan aikaan kun Trump piti puhetta, jossa hän tuomitsi joidenkin mielenosoittajien tekemän ilkivallan, kertoo uutistoimisto AFP.

Poliisit häätivät mielenosoittajia Lafayette-puistosta Valkoisen talon luota Washingtonissa, jotta presidentti Donald Trump voisi kävellä läheiseen kirkkoon tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Presidentin kirkossa käynti herätti tuoreeltaan hämmennystä ja vastalauseita, koska tapahtumasta syntyi vaikutelma, että Trump käski häätää rauhanomaiset mielenosoittajat väkivalloin vain käydäkseen otattamassa itsestään valokuvan.

Muiden muassa Washingtonin episkopaalipiispa Marian Budde paheksui presidentin toimintaa.

”Olen raivoissani”, hän sanoi CNN:lle. Budde paheksui muun muassa sitä, ettei Trump ollut pyytänyt lupaa kirkossa käyntiin ja sitä, että mielenosoittajat häädettiin kyynelkaasulla. Budden mielestä Trump käytti Raamattua antaakseen, viestin, joka on vastoin Jeesuksen opetuksia ja kaikkea sitä, mitä hänen hiippakuntansa kirkot edustavat.

Myös demokraattipuoleen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Joe Biden kommentoi kirkkokäyntiä.

”Hän käytti kyynelkaasua rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan ja laukoi kumiluoteja. Valokuvaa varten”, totesi Biden Twitterissä.

Mielenosoitukset Yhdysvalloissa alkoivat reaktiona poliisiväkivaltaan sen jälkeen, kun afroamerikkalainen mies George Floyd kuoli poliisin käsissä Minneapolisissa 25. toukokuuta.

Maanantaina kuolinsyyntutkijan toimisto ilmoitti, että Floydin kuolema oli henkirikos ja kuolema johtui tukehtumisesta, kertoo Reuters. Myös maanantaina tullut riippumaton ruumiinavausraportti totesi Reutersin mukaan, että kyse oli henkirikoksesta.

Käsiraudoissa ollut Floyd kuoli, kun poliisi piti polveaan hänen niskansa päällä.

Maanantaisissa raporteissa oli keskenään erilaiset käsitykset kuoleman taustasyistä. Piirikunnan kuolinsyyntutkijan toimiston raportin mukaan Floyd oli ”hiljattain käyttänyt metamfetamiinia” ja hänellä oli ”fentanyylimyrkytys” sekä kohonnut verenpaine ja sepelvaltimotauti.

Riippumattoman ruumiinavauksen tehneet kaksi lääkäriä ja Floydin perheen kaksi juristia sen sijaan ilmoittivat Reutersin mukaan, ettei Floydilla ollut sairauksia, jotka olisivat vaikuttaneet kuolemaan. He ilmoittivat, ettei heillä ollut tietoa kemikaalien vaikutuksesta tai Floydin huumeiden tai alkoholin käytöstä.

Riippumattomaan ruumiinavaukseen osallistunut tohtori Allecia Wilson Michiganin yliopistosta sanoi Reutersin mukaan, että näyttö viittasi henkirikokseen ”mekaanisella hapenpuutteella” eli niin, että jokin fyysinen voima vaikutti hapen saantiin.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat