Trump kutsui Putinin vieraaksi G7-maiden kokoukseen kuusi vuotta erottamisen jälkeen – Britannia ja Kanada tyrmäävät Venäjän pysyvän paluun ryhmään - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|G7

Trump kutsui Putinin vieraaksi G7-maiden kokoukseen kuusi vuotta erottamisen jälkeen – Britannia ja Kanada tyrmäävät Venäjän pysyvän paluun ryhmään

Toistaiseksi Venäjälle on tarjolla vain vieraspaikka G7-kokouksessa, vaikka Trump toivoisi valtiosta pysyvää jäsentä.

Presidentti Trump puhui lauantaina Air Force One -lentokoneessaan medialle ja kertoi päätöksestään siirtää G7-kokous syksyyn.

Julkaistu: 2.6. 13:00

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti maanantaina puhelintapaamisessa Venäjän presidentti Vladimir Putinille kutsun osallistua G7-maiden kokoukseen. Aiemmin G8-nimellä kulkenut ryhmä erotti Venäjän vuonna 2014 Krimin sodan takia, eikä maa ole osallistunut ryhmän toimintaan sen jälkeen.

Trump vihjasi jo lauantaina mediatilaisuudessa aikovansa kutsua Putinin vuosittaiseen G7-tapaamiseen, jonka Yhdysvallat järjestää tänä vuonna. Kokouksen piti toteutua jo kesäkuussa, mutta Trump siirsi tapaamista syyskuulle koronaviruspandemian takia. Vain hieman ennen tietoa siirtämisestä Saksan liittokansleri Angela Merkel oli ilmoittanut, ettei aio osallistua kesäkuun kokoukseen pandemian takia.

Trump haluaisi Venäjän lisäksi kutsua Australian, Etelä-Korean ja Intian kokoukseen. Kaksi ensimmäistä on jo ilmaissut kiinnostuksensa osallistua.

G7 koostuu maailman kehittyneimmistä talouksista, ja siihen kuuluvat tällä hetkellä Yhdysvaltojen lisäksi Kanada, Ranska, Saksa, Britannia, Italia ja Japani.

Trump on useita kertoja aiemmin toivonut Venäjän paluuta G7-ryhmään. Lauantain mediatilaisuudessa presidentti totesi, että nykyisellä kokoonpanolla ”ryhmä ei edusta kunnolla sitä, mitä maailmassa tapahtuu”.

”Se on hyvin vanhanaikainen ryhmä valtioita”, Trump totesi medialle.

Trumpin puheet ja maanantaina esitetty kutsu toivat Venäjän mahdollisen paluun jälleen keskusteluun. Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Britannian pääministeri Boris Johnson kommentoivat asiaa maanantaina toteamalla, ettei Venäjällä ole edellytyksiä palata.

”Venäjä jätettiin ulos G7-ryhmästä Krimin valloittamisen jälkeen vuosia sitten. Maan kansainvälisten sääntöjen ja normien epäkunnioitus ovat syitä sille, miksi Venäjä pysyy ulkona, ja se tulee myös jatkossa pysymään ulkona”, Trudeau sanoi medialle.

Johnsonin edustaja sanoi, ettei Venäjä ole vielä osoittanut muuttaneensa käyttäytymistään, minkä takia Britannia ei aio tukea Venäjän paluuta ryhmään. Johnson käyttäisi tarvittaessa veto-oikeutta paluun estämiseksi, kertoo BBC.

New York Timesin mukaan presidentti Trumpin hallinnosta tarkennettiin myöhemmin, että maat osallistuisivat kokoukseen vain tämän kerran vieraina.

”G7-maiden puheenjohtajana Yhdysvallat voi kutsua ylimääräisiä valtioita osallistumaan vuosittaisiin tapaamisiin. Pysyvä G7-ryhmän laajentaminen vaatisi muiden jäsenmaiden hyväksynnän”, hallinnosta täsmennettiin.

Yhdysvallat|Trump siirtää G7-huippukokouksen syksyyn ja haluaa mukaan lisää maita

Trump muutti mieltään ”hullun vihamielisyyden” takia: G7-kokousta ei järjestetäkään presidentin golfklubilla Floridassa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat