Kuolinsyytutkijoiden mukaan George Floydin kuolema johtui henkirikoksesta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvaltojen levottomuudet

Kuolinsyytutkijoiden mukaan George Floydin kuolema johtui henkirikoksesta

Piirikunnan kuolinsyytutkinnan mukaan Floydin tarkempi kuolinsyy oli sydämenpysähdys, kun taas Floydin perheen teettämän tutkimuksen mukaan kuolinsyy oli tukehtuminen.

Julkaistu: 2.6. 13:57

Kuolinsyytutkijoiden mukaan poliisin käsissä surmansa saaneen George Floydin kuolema johtui henkirikoksesta.

Floydin kuolemasta on julkaistu kaksi erillistä kuolinsyytutkimusta, jotka ovat kuitenkin erimielisiä varsinaisesta kuolinsyystä.

Hennepinin piirikunnan kuolinsyytutkijan mukaan Floyd kuoli sydämenpysähdykseen, joka tapahtui, kun poliisi piti polveaan hänen niskallaan, kertoo toimiston maanantaina julkaisema raportti.

Piirikunnan kuolinsyyntutkijan toimiston raportin mukaan Floyd oli ”hiljattain käyttänyt metamfetamiinia” ja hänellä oli ”fentanyylimyrkytys” sekä sydän- ja verisuoniongelmia.

Viime viikolla alustavissa kuolinsyytutkimuksissa piirikunnan tutkijan mukaan Floydin kuolinsyy olisi ollut poliisin toimien, Floydin terveydentilan ja potentiaalisten päihteiden yhteisvaikutus, kertovat esimerkiksi brittilehti The Guardian ja uutiskanava CNN.

Piirikunnan tutkijan raportissa korostetaan, että kuolinsyyn selvittäminen on osa kuoleman varmentamista sekä tilastointia eikä sen avulla voi määrittää syyllisyyttä.

Floydin perhe teetti kuolemasta riippumattoman kuolinsyytutkimuksen. Myös sen mukaan kyseessä on henkirikos.

Lääkäreiden Michael Badenin ja Allecia Wilsonin tekemän tutkimuksen mukaan Floyd koki tukehtumiskuoleman, joka johtui kaulaan ja selkään kohdistuneesta paineesta. Heidän mukaansa toksikologiset tutkimukset ovat hyödyllisiä kuolinolosuhteiden ymmärtämiseen, mutta eivät ole vaikuttaneet kuolemaan.

”Ruumiinavauksessa ei havaittu muuta mahdollista kuolinsyytä”, tuloksissa lukee.

Piirikunnan kuolinsyytutkija ei maininnut tukehtumista raportissaan.

Floydin perheen asianajaja Benjamin Crump twiittasi Badenin ja Wilsonin tekemän itsenäisen ruumiinavauksen tulokset. Niiden mukaan Floyd kuoli tapahtumapaikalla.

”Se, oliko hän päihtynyt tai käyttänyt lääkkeitä, ei liity kuolinsyyhyn. Syy kuolemaan on henkirikos eli toisen aiheuttama kuolema. Lopputulos, eli George Floydin kuolema, ei olisi yhtään erilainen”, perheen asianajaja Antonio Romanucci kertoi CNN:lle.

Floydin kuolemasta alkaneet mielenosoitukset jatkuvat Yhdysvalloissa toista viikkoa. Ne alkoivat reaktiona poliisiväkivaltaan sen jälkeen, kun musta Floyd kuoli poliisin käsissä Minneapolisissa Minnesotan osavaltiossa 25. toukokuuta. Miestä epäiltiin väärennetyn setelin käyttämisestä.

Ohikulkijan kuvaamassa videossa näkyy, kuinka nyt entinen poliisi Derek Chauvin pitää polveaan Floydin niskalla. Tilanteessa lisäksi kaksi poliisia piti kiinni Floydin selästä ja jaloista.

Chauvinia vastaan tehdyssä valituksessa sanotaan, että hänen polvensa oli Floydin niskalla yhteensä kahdeksan minuuttia ja 46 sekuntia, kertoo CNN. Niistä kaksi minuuttia ja 53 sekuntia Floyd oli tajuton.

Floyd kertoi useaan kertaan, ettei voinut hengittää.

”Valitettavasti monet poliisit ovat siinä käsityksessä, että jos voi puhua, voi hengittää. Se ei ole totta”, itsenäisessä kuolinsyytutkinnassa mukana ollut lääkäri Baden sanoi tiedotustilaisuudessa.

Floydin perhe haluaa, että kaikki ne poliisit, jotka olivat mukana Floydin pidättämisessä, saavat syytteen ensimmäisen asteen murhasta. Tällä hetkellä poliisi, joka piti polveaan Floydin niskalla, on saanut syytteet kolmannen asteen murhasta ja toisen asteen taposta.

Minnesotan lainsäädännössä kolmannen asteen murhalla tarkoitetaan tilannetta, jossa tekijä on aiheuttanut toisen ihmisen kuoleman vaarallisella ja ihmiselämää kunnioittamattomalla teolla mutta kuitenkin ilman tarkoitusta tappaa.

HS-analyysi|Trump näyttää vain heittävän bensaa liekkeihin, ja Yhdys­valtain mellakat uhkaavat nopeasti irrota alku­peräisestä sytykkeestään

Yhdysvallat|Mielenosoittajat häädettiin kyynelkaasulla ja kumiluodeilla Trumpin kirkkokävelyn tieltä, presidentti sanoo käskevänsä sotilaat kaduille

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat