Hirmumyrsky Nisarga väisti miljoonakaupunki Mumbain, satatuhatta ehdittiin evakuoida - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Intia

Hirmumyrsky Nisarga väisti miljoonakaupunki Mumbain, satatuhatta ehdittiin evakuoida

Evakuoitujen joukossa 150 potilasta rannikolla sijainneesta koronaviruspotilaiden kenttäsairaalasta.

Poliisi partioi Arabianmeren rannalla Mumbaissa keskiviikkona hirmumyrskyn lähestyessä kaupunkia.

Julkaistu: 3.6. 13:03, Päivitetty 3.6. 17:15

Valtavan Mumbain kadut autioituivat kaupunkilaisten varautuessa historiallisen vakavaan trooppiseen hirmumyrskyyn, joka iski rantaan Arabianmereltä keskiviikkona.

Intian ilmatieteenlaitoksen mukaan Nisarga-myrskyn tuulet voimistuvat puuskissa yli 33 metriin sekunnissa.

Myrsky lähestyi keskiviikkona Mumbaita, mutta käänsi suuntaansa ja kovimmat tuulet iskeytyivät mantereelle noin sata kilometriä Mumbain eteläpuolella, kertoi uutistoimisto Reuters. Mantereen yllä tuulet rauhoittuivat hieman ja myrsky jatkoi matkaansa koilliseen.

Mumbai selvisi hirmumyrskystä rankkasateilla ja navakoilla tuulilla.

Mumbai on Intian talouskeskus ja koko maailman suurimpia kaupunkeja. Sen metropolialueella asuu noin 20 miljoonaa ihmistä. Alavimmilta alueilta evakuoitiin satatuhatta ihmistä.

Ihmisiä evakuoitiin Mumbaissa keskiviikkona.

Tuhoista ennustettiin arvaamattomia, koska Mumbai ei ole tottunut varautumaan trooppisiin hirmumyrskyihin, joita Intian valtamerellä kutsutaan sykloneiksi.

”Kaupunkiin ei ole rantautunut vakavaa syklonia sitten 1800-luvun tai ehkä pidempäänkään aikaan”, ilmatieteen professori Adam Sobel yhdysvaltalaisesta Columbian yliopistosta kertoi Mumbai Mirror -sanomalehdessä.

Tilastoja aiheesta on vain vuodesta 1891, eikä Mumbaihin osuneesta vastaavan luokan myrskystä ole tietoja.

Blogissaan yliopistonsa sivuilla Sobel tarkensi, että sadan kilometrin säteelle Mumbaista on rantautunut vakavia hirmumyrskyjä, jotka ovat toki vaikuttaneet kaupunkiin, vuosina 1903, 1940 ja 1948. Niistäkin viimeisimmästä on siis yli 70 vuotta aikaa.

Myrsky voi aiheuttaa nykyään paljon suurempaa tuhoa, koska Mumbai on paljon tiiviimpi kaupunki, jonka rannat on rakennettu täyteen.

Monsuunisateiden aiheuttamat tulvat ovat Mumbaissa miltei jokavuotisia.

”Olemme nähneet tässä kaupungissa sateita mutta emme koskaan syklonia. Emme tiedä, mitä vahinkoja se tekee”, mumbailainen Shantaram Terekar sanoi uutistoimisto Reutersille.

Terekar oli kytkenyt sähköt päältä ja suojannut pressulla kotimajaansa, jossa ainoaa huonetta peittää peltikatto.

Mumbaissa evakuoitujen joukossa oli 150 koronaviruspotilasta kenttäsairaalasta, joka oli rakennettu lähelle rantaa. Mumbaissa on kuollut tautiin ainakin 1 700 ihmistä. Kaupungissa oli vastikään purettu viruksen takia säädettyjä rajoituksia, mutta myrskyn takia ihmisiä kehotettiin jälleen pysymään kotona.

Yli neljän ihmisen kokoontumiset kiellettiin uutistoimisto AFP:n mukaan torstai-iltapäivään asti. Intian suurin konttisatama, tehtaat ja muita yrityksiä määrättiin suljettavaksi.

Myrskyn ensimmäiset tuulet rantautuivat keskiviikkona aamupäivällä Suomen aikaa eli iltapäivällä paikallista aikaa Alibagissa parikymmentä kilometriä Mumbaista etelään, kertoi AFP.

Alibag tunnetaan mumbailaisten viikonloppukohteena ja Bollywood-tähtien sekä suurliikemiesten lomakotipaikkana. Alibagissa myrsky repi taloista aaltopeltikattoja.

”Voimakkuus on todella kova, aivan muuta kuin olemme nähneet aiemmissa sääilmiöissä”, kodistaan evakuoitu alibagilainen professori Milind Dhodre sanoi AFP:lle.

Rantautumisvaihe ennen myrskyn hiipumista sisämaassa kesti muutamia tunteja.

Columbian yliopiston professori Sobel kirjoitti, että Arabianmerellä kehittyy vuosittain keskimäärin vain yksi tai kaksi hirmumyrskyä, ja niistäkin vain murto-osa kulkeutuu Intiaan. Hirmumyrskyt ovat yleisempiä Intian niemimaan toisella puolella Bengalinlahdella.

Vain kaksi viikkoa sitten 15 miljoonan asukkaan Kolkata koki voimakkaimman hirmumyrskynsä pariinkymmeneen vuoteen. Myrsky aiheutti yli sadan ihmisen kuoleman, tuhosi kyliä ja maatiloja ja vei sähköt miljoonilta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat