Britannia lupaa helpottaa hongkongilaisten kansalaisuusprosessia, jos Kiina hyväksyy uudet turvallisuuslait - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Britannia lupaa helpottaa hongkongilaisten kansalaisuusprosessia, jos Kiina hyväksyy uudet turvallisuuslait

BNO-passit voisivat auttaa hongkongilaisia Britanniaan asettumisessa, sanoo pääministeri Boris Johnson.

Britannian pääministeri Boris Johnson lupaa, että Britannia kantaa vastuunsa, jos turvallisuuslait astuvat voimaan.

Julkaistu: 3.6. 15:51

Britannia aikoo helpottaa hongkongilaisten kansalaisuusprosessia, mikäli Kiina hyväksyy Hongkongin uudet turvallisuuslait, lupaa Britannian pääministeri Boris Johnson. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kiinassa ja Hongkongissa käsiteltiin viime viikolla kahta kiisteltyä lakihanketta, joita jopa tuhannet hongkongilaiset ovat protestoineet viime viikkoina mielenosoituksissa.

Johnsonin lupaus liittyi näistä lakihankkeista toiseen, eli Hongkongin uusiin turvallisuuslakeihin. Kiinan kansankongressi äänesti turvallisuuslakien puolesta viime viikon torstaina äänin 2878–1.

Toinen kiistelty laki on tammikuussa esitelty laululaki. Sen seurauksena Kiinan kansallislaulun pilkkaamisesta ja versioinnista tulisi sakoilla tai vankeustuomiolla rangaistava rikos. Laululakia käsiteltiin Hongkongin lainsäädäntöneuvostossa viime viikon keskiviikkona.

Molemmat lait ovat kovia iskuja Hongkongin itsemääräämisoikeudelle.

Turvallisuuslaeilla säädetään siitä, että Manner-Kiinan turvallisuuspalveluita voidaan soveltaa myös Hongkongissa.

Uusien turvallisuuslakien pelätään kaventavan hongkongilaisten mielipiteen- ja sananvapautta. Lisäksi hongkongilaiset ovat huolissaan tiettyjen erivapauksiensa puolesta, joita Manner-Kiinassa ei ole.

Kiina on saanut osakseen valtavasti kritiikkiä turvallisuuslakien säätämisestä.

Britannia on jo neuvotellut esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Australian kanssa siitä, miten ne varautuvat turvallisuuslakien voimaantuloon. On odotettavissa, että hongkongilaisia alkaa paeta erityishallintoalueelta, mikäli lait hyväksytään.

Johnson kirjoitti brittiläisessä The Times -lehdessä tiistaina, että siinä tapauksessa hongkongilaiset, joilla on Britannian merentakaisten alueiden kansalaisuus ja niin sanottu BNO-passi, saavat tulla Britanniaan ilman viisumia 12 kuukauden ajaksi.

Tällä hetkellä BNO-passilla saa oleskella Britanniassa ilman viisumia kuusi kuukautta kerrallaan.

 BNO-passi on jäänne niiltä ajoilta, kun Hongkong oli Britannian siirtomaa. Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997.

Tällä hetkellä noin 350 000 hongkongilaisella on BNO-passi, mutta myös noin 2,6 miljoonalla ihmisellä on oikeus sen hakemiseen.

Johnsonin mukaan passinhaltijat saisivat myös oikeuden työskennellä Britanniassa.

”Se olisi heille tie kansalaisuuteen”, Johnson kirjoitti.

Viisumiprosessin muutos olisi yksi suurimpia Britannian historiassa, mutta Johnson kirjoitti Britannian tekevän sen mielellään.

”Monet hongkongilaiset pelkäävät, että heidän elämäntapansa on vaarassa, vaikka Kiina on luvannut tukea sitä.”

”Jos Kiina antaa aihetta heidän peloilleen, Britannia ei voi hyvällä omallatunnolla vain kohauttaa olkapäitään ja kävellä pois. Sen sijaan, kohtaamme velvollisuutemme ja tarjoamme vaihtoehdon.”

Kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997, Hongkong sai tiettyjä erivapauksia, joita Manner-Kiinassa ei ole. Vapaudet kirjattiin Hongkongin erityishallintoalueen omaan perustuslakiin.

Kaikki ennen vuotta 1997 syntyneet Hongkongin kansalaiset saivat oikeuden BNO-passiin. Vaikka passilla on saanut jonkinasteista tukea Britannian ulkoministeriöltä aikaisemminkin, ei se koskaan ole antanut oikeutta Britanniassa varsinaisesti asumiseen tai työskentelemiseen.

BNO-passi mahdollistaisi Britanniassa oleskelun ja työskentelyn 12 kuukautta kerrallaan.

Kiina|Kiinan kansankongressi hyväksyi Hongkongin kiistellyt turvallisuuslait äänin 2878–1 ja antoi päätökselle pitkät aplodit

Kiina|Hongkongin loppu? Kiina otti käyttöön historiallisen kovat keinot, ja se voi lopulta jakaa maailmaa entistä enemmän kahtia

HS-analyysi|Hongkongilaiset eivät ole kovin ylpeitä kiinalai­suudestaan, ja Peking yrittää muuttaa sen pakottamalla – pian voi joutua vankilaan, jos buuaa kansallislaululle

Hongkong|”Kuin poliisivaltio”, silminnäkijät kuvailivat Hongkongin katunäkymää keskiviikkona – mielenosoituksissa pidätetty noin 360 ihmistä

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat