Trump yrittää vedota kansaan poseeraamalla Raamattu kädessään, mutta hiljainen enemmistö on häntä vastaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kirjeenvaihtajan analyysi

Trump yrittää vedota kansaan poseeraamalla Raamattu kädessään, mutta hiljainen enemmistö on häntä vastaan

Trump yrittää vedota lakiin ja järjestykseen kuten Richard Nixon vuonna 1968, mutta vain kolmannes amerikkalaisista katsoo hänen onnistuneen mielenosoitusten hoitamisessa.

Presidentti Trump valokuvautti itsensä Raamattu kädessä episkopaalikirkon edessä lähellä Valkoista taloa Washingtonissa maanantaina. Mellakkapoliisi ampui kyynelkaasua rauhallisiin mielenosoittajiin, että Donald Trump pääsi kirkolle kuvattavaksi.

Julkaistu: 3.6. 16:46

Savuavia raunioita. Panssaroituja ajoneuvoja kaduilla, ulkonaliikkumiskieltoja. Kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja, kumiluoteja.

Yhdysvalloissa yli viikon ajan jatkuneet rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset ovat laajimmat vuosikymmeniin. Valtaosin rauhanomaisten mielenosoitusten ohessa on tuhottu omaisuutta ja hyökätty väkivalloin poliiseja vastaan. Myös poliisi on käyttänyt laajasti voimakeinoja myös rauhanomaisia mielenosoittajia ja toimittajia vastaan.

Useita ihmisiä on kuollut. Uutiskuvissa amerikkalainen Keskilänsi on paikoin näyttänyt sotatantereelta. Mielenosoitukset jatkuvat yhä ympäri maata. Tiistaina ne olivat suurelta osin rauhallisia.

Levottomina aikoina kansa kaipaa johtajien johdatusta – tai niin johtajat ainakin ajattelevat. Tiistaina julkisuuteen lausuttiin seuraavat presidentilliset sanat:

”Oppi rodullisesta ylivertaisuudesta ja sitä tukevat tavat, jotka kerran melkein jakoivat maamme kahtia, uhkaavat sitä yhä. Vastaus amerikkalaisiin ongelmiin on elää amerikkalaisten ideaalien mukaan.”

Sanojen takana oli entinen presidentti, ei nykyinen. Hän sanoi, että ainoa tapa lopettaa rakenteellinen rasismi on kuunnella ”loukattuja ja surevia” ja vaati katsomaan maan tarpeita ”uhattuja, sorrettujen ja ulossuljettujen silmin”.

”On järkyttävä epäonnistuminen, että monia afroamerikkalaisia, varsinkin nuoria afroamerikkalaisia miehiä, häiritään ja uhataan heidän omassa maassaan”, entinen presidentti George W. Bush sanoi lausunnossaan.

Bushin presidenttikausi päättyi lähes 12 vuotta sitten, mutta hän vaikuttaa olevan kansan pulssilla paremmin kuin Donald Trump.

Trump on ottanut mallia republikaani Richard Nixonin voitokkaasta vuoden 1968 presidentinvaalikampanjasta. Silloinkin Yhdysvallat kuohui, osin samoista syistä kuin nyt. Nixon vetosi ”hiljaiseen enemmistöön” ja vaati lakia ja järjestystä.

”Olen lain ja järjestyksen presidentti”, Trump sanoi puheessaan Valkoisen talon ruusutarhassa maanantaina.

Trump uhosi käskevänsä armeijan kadulle, jos kadut eivät rauhoitu.

”HILJAINEN ENEMMISTÖ!” hän tviittasi eilen.

Mutta hiljainen enemmistö on tällä hetkellä ylivoimaisesti mielenosoittajien puolella. Maanantaina ja tiistaina eli levottoman viikonlopun jälkeen tehdyn Reutersin ja Ipsoksen mielipidekyselyn mukaan 64 prosenttia amerikkalaisista kertoi tukevansa mielenosoittajia. Vain 27 prosenttia oli heitä vastaan ja yhdeksän prosenttia ei ollut varma, mitä ajatella.

Toisin kuin Bush Trump on puheissaan keskittynyt enemmän mielenosoituksiin kuin niiden syihin. Hän on uhonnut tuovansa armeijan kaduille.

Kyselyn mukaan 55 prosenttia ei hyväksy Trumpin yrityksiä rauhoittaa tilanne. Vain kolmannes hyväksyy.

Enemmistö yhdysvaltalaisista toki tuomitsee väkivaltaiset protestit. Niin tekee myös Trumpin vastaehdokas Joe Biden.

Trump on sanonut olevansa rauhanomaisten mielenosoittajien ”liittolainen” mutta hänen tekonsa puhuvat toista.

Mellakkapoliisit ampuivat rauhallisia mielenosoittajia kyynelkaasulla maanantaina tehdäkseen tilaa presidentti Donald Trumpille.

Samaan aikaan, kun Trump vakuutti tukeaan, rauhanomaiset mielenosoittajat ajettiin voimakeinoin pois Valkoisen talon edestä, jotta presidentti saattoi kävellä seurueensa kanssa aukion yli poseeraamaan Raamattu kädessä kirkon edessä.

Presidentti ei mennyt kirkkoon sisään, hän ei rukoillut, ei siteerannut Raamattua. Myös pappi oli raivattu tieltä mielenosoittajien mukana.

New York Times kutsui aukion tyhjentämistä väkivaltaisimmaksi tapahtumaksi Valkoisen talon edustalla sukupolviin. Ulkonaliikkumiskielto ei ollut vielä voimassa, kun ihmiset ajettiin pois.

Yhdysvaltalaismedian mukaan idea valokuvasta syntyi sen jälkeen, kun Trump oli mielenosoitusten yltyessä perjantaina viety turvaan Valkoisen talon bunkkeriin. Suojautuminen herätti joissakin hilpeyttä, ja mediatietojen mukaan Trump hermostui jouduttuaan naurunalaiseksi.

Kansliapäällikkö Mark Meadows antoi kunnian valokuvausideasta Ivanka Trumpille, presidentin tyttärelle. Tytär seurasikin isäänsä kirkon eteen. Hän kantoi kuvausrekvisiittana toiminutta Raamattua laukussaan. Laukun hinta oli lehtitietojen mukaan 1 540 dollaria.

Raamattu kädessä poseeraaminen voi vedota valkoisten herätysliikkeisiin, joissa Trumpin kannatus on muutenkin vahvaa. Pelkästään heidän äänillään Trump ei kuitenkaan voita marraskuun presidentinvaaleja.

Tiistaina Valkoisen talon edustalle pystytettiin aita, joka piti mielenosoittajat aiempaa kauempana.

Tästä marraskuuhun katse kannattaa pitää esikaupungeissa, joissa suurin osa amerikkalaisista elää. Protestit ovat keskittyneet pitkälti kaupunkien keskustoihin. Esikaupunkien asukkaat seuraavat niitä ennen kaikkea mediasta, joka usein välittää kaikkein dramaattisimmat hetket.

Perinteisesti esikaupungeissa on ajateltu kannatettavan lakia ja järjestystä. Reutersin ja Ipsoksen mielipidekyselyssä 70 prosenttia esikaupunkien asukkaista kertoi kuitenkin tukevansa poliisiväkivaltaa vastustavia mielenosoittajia. Maalla asuvistakin niukasti yli puolet.

Trump julisti palauttavansa lain ja järjestyksen jo neljä vuotta sitten.

”Minä yksin pystyn korjaamaan sen”, hän julisti republikaanien puoluekokouksessa kesällä 2016.

Trumpin asema on kuitenkin muuttunut. Hän ei ole enää haastaja. Äänestäjät pääsevät nyt arvioimaan myös hänen tekojaan.

Trumpin reaktio mielenosoituksiin ja levottomuuksiin on ollut samankaltainen kuin koronavirusepidemiaan. Hän pitää puheita, joissa uhittelee omalla vallallaan, mutta tekee lopulta vähän. Tilanteen hoitaminen on jäänyt osavaltioiden kuvernööreille ja kaupunkien pormestareille.

Strategia, jos sellainen on, ei näytä Trumpin kannalta toimivalta. Kaikkien paitsi yhden kuvernöörin kannatus oli toukokuussa korkeampi kuin Trumpin.

Vaikka Trump muistelee Nixonia, vertailukohtaa voi hakea myös lähempää historiasta. George H. W. Bush on edellinen presidentti, jota ei ole valittu jatkokaudelle. Hän hävisi vaalit Bill Clintonille vuonna 1992.

Myös vuonna 1992 poliisiväkivalta oli johtanut mielenosoituksiin ja väkivaltaisiin mellakoihin Los Angelesissa. Isä-Bushin tappion syynä pidetään talouden notkahdusta, mutta levottomuudet eivät ainakaan nostaneet hänen kannatustaan.

Vaaleihin on tänään tasan viisi kuukautta. Kampanjointi on ollut lähes jäissä maaliskuun puolivälistä alkaen. Joe Biden piti eilen Philadelphiassa ensimmäisen puheensa julkisella paikalla kahteen kuukauteen.

”Hän [Trump] luulee, että jakautuminen auttaa häntä”, Biden sanoi.

Tällä hetkellä ei näytä siltä. Näkymättömyydestään huolimatta, tai sen ansiosta, Biden johtaa valtakunnallisia mielipidekyselyitä tasaisesti kuukaudesta toiseen. Viime viikkoina ero hänen hyväkseen on ollut kasvussa. Se on myös suurempi kuin Hillary Clintonin gallup-johto neljä vuotta sitten.

Esimerkiksi Washington Postin ja ABC-kanavan viime viikolla tehdyssä kyselyssä 53 prosenttia rekisteröidyistä äänestäjistä suunnitteli äänestävänsä Bidenia, kun 43 prosenttia kannatti Trumpia. Bidenin tukijat olivat epävarmempia kannastaan kuin Trumpin.

Biden johtaa tällä hetkellä myös viidessä kuudesta vaa’ankieliosavaltiosta, joista Trump voitti viimeksi kaikki. Tosin osavaltioiden mielipidekyselyt eivät ole yhtä luotettavia kuin valtakunnalliset.

Monien silmissä Trump edustaa kaaosta, kun Biden on helpompi nähdä kädenlämpöisenä liennyttäjänä. Viiden kuukauden päästä selviää, onko Yhdysvallat saanut kaaoksesta tarpeekseen.

Mielenosoitukset|Minneapolisin suomalaiset seuraavat kotikaupunkinsa tuhoa – ”Pankkien ja postien polttaminen oli valtava yllätys”

Yhdysvallat|George Floydin tukehduttanut poliisi saa syytteen toisen asteen murhasta, mielenosoitukset jatkuvat Yhdysvalloissa ulkona­liikkumis­kielloista huolimatta

USA:n mielenosoitukset|Kanadan Trudeau mietti pitkään, kun häneltä kysyttiin mielipidettä Yhdysvaltojen mielen­osoituksista – Video näyttää, kuinka hän pohti vastaustaan

Yhdysvallat|”Vihasin tätä maata, joka väittää olevansa minua varten” – Lukiolainen Marcus Alston kertoo, miksi hän osoittaa mieltään New Yorkin kaduilla

Poliisiväkivalta|Tim Sparv purkaa pettymystään Yhdysvaltoihin voimasanalla: ”En usko, että olen ainoa, joka kasvoi varsin ruusuiseen kuvaan”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat