George Floydin kuolemasta lähteneitä mielenosoituksia on nyt ympäri maailmaa: Tukholmassa poliisi hajotti väkijoukon ennen tapahtuman alkua - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Mielenosoitukset

George Floydin kuolemasta lähteneitä mielenosoituksia on nyt ympäri maailmaa: Tukholmassa poliisi hajotti väkijoukon ennen tapahtuman alkua

Pariisissa noin 20 000 ihmistä osoitti tiistaina mieltä rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan koronavirusrajoituksista huolimatta. Rauhallisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät mellakaksi.

Poliisit pidättämässä miestä Lontoon mielenosoituksissa 31. toukokuuta.

Julkaistu: 3.6. 17:09, Päivitetty 3.6. 21:45

Rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset ovat levinneet ympäri maailmaa. Afroamerikkalaisen George Floydin kuolemasta poliisin käsissä alkunsa saaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet Yhdysvalloissa yli viikon, eivätkä ota laantuakseen.

Viikon aikana mielenosoituksia on ollut yhdysvaltalaiskaupunkien lisäksi muun muassa Tukholmassa, Pariisissa, Lontoossa, Barcelonassa, Sydneyssä ja Torontossa.

Mielenosoittajia Torontossa, Kanadassa 30. toukokuuta.

Protestoijia Yhdysvaltain konsulaatin edessä Barcelonassa, Espanjassa 1. kesäkuuta.

Floydin kuoleman vaikutukset näkyvät myös Suomessa: Helsingissä järjestettiin vapaaehtoisvoimin Black lives matter -mielenosoitus keskiviikkona. Tarkoitus oli osoittaa solidaarisuutta Yhdysvaltojen tilanteelle.

”Vaikkei meillä ole samanlaista poliisiväkivaltaa Suomessa kuin Yhdysvalloissa, rasismi ilmenee täällä eri tavoilla tilanteesta riippuen. Jotkut kokevat täällä rasismia päivittäin. Esimerkiksi joku saatetaan ilman selvää syytä tulla tarkistamaan kadulla, tai vähän hienommalla autolla ajava saatetaan pysäyttää ilman syytä. Rasistista kommentointia kuulee paljon”, mielenosoituksen organisoija Sara Balhas kertoi HS:lle tiistaina.

Lue lisää: George Floydin kuoleman laineet lyövät nyt myös Helsinkiin: Rasismin vastainen mielenosoitus Senaatintorilla keskiviikkona

Myös Tukholmassa osoitettiin mieltä keskiviikkona ja mediatietojen mukaan väkivaltaisuuksilta ei vältytty. Aftonbladetin mukaan poliisi on turvautunut pampun ja pippurisumutteen apuun hajottaessaan mielenosoituksen hieman ennen sen alkamista. Mielenosoittajat puolestaan ovat heitelleet lehden mukaan kiviä ja pulloja.

Ruotsissa on voimassa 50 ihmisen kokoontumisrajoitus. Paikalla oli arviolta tuhat ihmistä, joista osa jäi paikalle poliisin poistumiskehotuksista huolimatta, Aftonbladet kertoi. Myöhemmin illalla mielenosoitus oli lehden mukaan jakaantunut useisiin eri paikkoihin.

Hollannin Rotterdamissa tapahtuma keskeytettiin, kun paikalla oli liikaa osallistujia. Uutistoimisto Reuters kertoi itse tapahtuman sujuneen rauhallisesti. Mielenosoituksen hajottamisen jälkeen raportoitiin kuitenkin mielenosoittajien rikkoneen ikkunoita ja heitelleen esimerkiksi baarin kalusteita.

Pariisissa noin 20 000 ihmistä osoitti jo tiistaina mieltä koronavirusrajoituksista huolimatta, kertoo uutistoimisto AFP. Ranskassa mieltä osoitettiin poliisin käsissä vuonna 2016 kuolleen mustan Adama Traoren puolesta. Kipinä mielenosoituksille saatiin Floydin tapauksesta.

Pariisissa mielenosoitus yltyi väkivaltaiseksi. Protestoijat heittivät AFP:n mukaan poliisia kivillä ja poliisi ampui protestoijia kumiluodeilla sekä käytti kyynelkaasua.

Pariisin mielenosoitus oikeustalon edessä 2. kesäkuuta.

Yhdysvaltojen rasismin vastaiset mielenosoitukset käynnisti Floydin kuolema kovaotteisten poliisien käsissä runsas viikko sitten Minneapolisissa. Floydia epäiltiin maksuvälinerikoksesta. Ohikulkija kuvasi pidätystilanteesta videon, joka lähti leviämään sosiaalisessa mediassa. Videolla poliisi pitää polveaan maassa makaavan Floydin niskalla lähes yhdeksän minuuttia samalla kun Floyd toistuvasti kertoo, ettei pysty hengittämään.

Kuolinsyytutkijat pitävät Floydin kuolemaa henkirikoksena. Tapauksen on tulkittu kertovan rakenteellisesta rasismista poliisien keskuudessa ja laajemminkin yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa.

Mielenosoittajia Yhdysvaltain suurlähetystön ulkopuolella Ateenassa, Kreikassa 1. kesäkuuta.

”Tarpeeksi on tarpeeksi”, lukee mielenosoittajan kyltissä Sydneyssä, Australiassa 2. kesäkuuta.

Senaatintorilla järjestetään Black lives matter -mielenosoitus – ”Emme halua osoittaa, että Suomessa poliisi on brutaali”, muistuttavat tekijät

Mielenosoitukset|Minneapolisin suomalaiset seuraavat kotikaupunkinsa tuhoa – ”Pankkien ja postien polttaminen oli valtava yllätys”

Yhdysvallat|George Floydin tukehduttanut poliisi saa syytteen toisen asteen murhasta, mielenosoitukset jatkuvat Yhdysvalloissa ulkona­liikkumis­kielloista huolimatta

Yhdysvallat|”Vihasin tätä maata, joka väittää olevansa minua varten” – Lukiolainen Marcus Alston kertoo, miksi hän osoittaa mieltään New Yorkin kaduilla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat